Dosar Justitiarul

Inutila si abuziva politie comunitara sibiana (II)

Tot în numărul trecut ne întrebam dacă Poliţia Comunitară este în slujba cetăţenilor care o plăteşte prin contribuţiile la bugetul […]

Tot în numărul trecut ne întrebam dacă Poliţia Comunitară este în slujba cetăţenilor care o plăteşte prin contribuţiile la bugetul local (taxe şi impozite) sau oamenii în uniformă se află doar la dispoziţia primarului, pe post de gardă de corp. Să vedem ce zic ei despre ei înşişi în propriul „Regulament de organizare şi funcţionare”, la care au avut grijă să adauge şi: „doar date care sunt utile ptr site”. „Ptr” nu ştim ce înseamnă, deoarece prescurtarea cuvântului „pentru” ar fi „pt.”, dar probabil aşa mână caii personali ai şefului Aldea „poliţiştii” care-i îngrijesc şi păzesc, pe banii contribuabililor, la fostul depozit de muniţie din pădurea Dumbrava. Acolo unde vrea Iohannis să facă ştrand, ca să-i aducă utilităţile (gaz metan, curent electric, apă potabilă şi canalizare) sub nas – dar pe banii noştri! – prietenului său Ilie Carabulea, care a proiectat un cartier rezidenţial alături. Nu contează că se va distruge pădurea, că nu vor mai avea nepoţii noştri unde să se recreeze în mijlocul naturii. Doar Iohannis nu are copii, aşa că nu va avea nici nepoţi! Dar, să revenim la „Regulamentul Poliţiei Comunitare Sibiu”. Citim la articolul 3: „Obiectul de activitate al serviciului public îl constituie asigurarea ordinii şi liniştii publice, paza şi protecţia obiectivelor de interes public local şi privat, sprijinul instituţiilor statului, protecţia mediului înconjurător precum şi integritatea corporală a personalităţilor, pregătirea populaţiei în vederea asigurării protecţiei civile în caz de dezastre şi în situaţii de urgenţă, desfăşoară activităţi de informare şi instruire şi cunoaşterea şi respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor etc şi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de art. 7 din Legea 371 / 2004.” Ne-am amuzat copios la următorul pasaj: „protecţia mediului înconjurător precum şi integritatea corporală a personalităţilor”. Să înţelegem că „personalităţile” fac şi ele parte din mediul înconjurător? Sunt un fel de legume, care trebuie păzite la fel ca şi brazii din parcuri, înaintea Crăciunului, pentru a nu fi tăiaţi? Ruperea unei flori este similară cu trasul unui rege de barbă sau mustăţi? Alăturare aceasta, total deplasată, între mediul înconjurător şi ”personalităţi”, dacă ar fi fost scrisă de cineva mai inteligent şi în alt context o consideram o ironie, dar aşa…Lăsând băşcălia deoparte, credem că protecţia respectivă este discriminatorie şi abuzivă. Ori asiguri protecţie, fie ea şi corporală, tuturor cetăţenilor, că de aia te numeşti poliţie comunitară, ori nu o asiguri nimănui, fiindcă cine vrea să-şi păzească integritatea corporală, şi îi permite punga, nu are decât să-şi angajeze  o gardă de corp permanentă. Cât priveşte delegaţiile oficiale, există o instituţie special creată pentru paza „personalităţilor”, numită Serviciul de Protecţie şi Pază (S.P.P.), dar care, din păcate pentru Iohannis, nu are în atribuţii şi paza primarilor!
Oare tot „personalitate” este şi finul lui Iohannis, Andreas Huber sau doar firma sa, „Limorom” , ca parte din „mediul înconjurător” care trebuie protejat, dacă permanent se află la poarta firmei în cauză o maşină de la Poliţia Comunitară? Este vorba despre intrarea în oraş dinspre Agnita. Am văzut aceleaşi maşini ale poliţiei comunitare şi la alte intrări în Sibiu, cum ar fi „drumul hoţilor” dinspre Ocna Sibiului. Dacă-i zice aşa, musai să fie şi hoţi pe acolo…Raţionament de poliţist „adevărat”, corect! Care este scopul acelor posturi fixe? Demonstraţie de forţă pentru străini, intimidarea virtualilor infractori sau paradă de „civilizaţie”, după modelul din filmele americane de doi bani, unde în toate localităţile prăfuite stă şi o rablă de poliţie la intrare?
Nu întâmplător am pomenit de echipajul care asigură permanenţa la intrarea dinspre Agnita, imediat după coborârea din Dealul Dăii. Poliţiştii comunitari care vegetează pe acolo „împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură”, cum s-ar spune, fiindcă în timp ce păzesc firma finului Huber – tot pe banii noştri! – ei produc şi bani pentru bugetul secătuit al primăriei. Au găsit un amărât în zonă, care creşte bietul câteva vaci pe propriul său pământ. Indivizilor în uniformă le-a căşunat pe bietul om şi pentru că aşa au trasat sarcini Iohannis şi Aldea – cât mai multe amenzi!!! –, cu o frecvenţă demnă de o cauză mai bună, îi întocmesc procese verbale pe motivul mincinos că animalele se hrănesc pe zona verde fără a fi supravegheate şi circulă pe marginea carosabilului, constituind astfel un pericol pentru persoane şi bunuri (!!!).  Că motivele contravenţiilor sunt scoase „din burtă” este clar, deoarece pe multele procese verbale nu este semnătura vreunui martor, iar sub „contravenient” este scris invariabil de către „agentul constatator” acelaşi veşnic text: „nu se află de faţă”! Datele „contravenientului” au fost obţinute cu ocazia unei deplasări a poliţiştilor comunitari la ferma acestuia. Orăştean Ioan, victima permanentă a abuzurilor acestor tăietori de frunză la câini, a ajuns în culmea disperării, sumele acumulate pentru amenzile scornite fiind enorme (facsimil). Am în faţă copii xerox după mai multe procese verbale încheiate de agenţii comunitari Năstase Ovidiu, Moisiu Cosmin şi Ţichindelean Elena. Ce-i frapant la toate aceste hârţoage: faptele care constituie contravenţie sunt prezentate identic. Între cele două variante: lipsă de imaginaţie sau comoditate, noi înclinăm spre cea de-a doua, adică, din lene, agenţii au copiat, pur şi simplu, textul schimbând doar data, aleasă şi aceasta la întâmplare, în funcţie de cât de prost le-a mers lor în ziua respectivă.
(Va urma)

Marius Albin MARINESCU