Cap limpede

Institutul Național de Statistică: Nu mai stăpânim nici 10% din România!!!

Institutul Naţional de Statistica (INS) ne aduce la cunoştinţă că, în economia naţională (a Romaniei) funcţionează 44.575 „grupuri de întreprinderi”. […]

Institutul Naţional de Statistica (INS) ne aduce la cunoştinţă că, în economia naţională (a Romaniei) funcţionează 44.575 „grupuri de întreprinderi”.

Grupul de întreprinderi defineşte două sau mai multe întreprinderi în care una dintre întreprinderile participante la grup deţine controlul asupra celorlalte, prin control înţelegându-se deţinerea a mai mult de 50% din voturi, de regulă, dată de deţinerea a mai mult de 50% din capital.

INS arată că, din cele 44.575 grupuri de întreprinderi, 5.308, sau 12% din total, sunt rezidente sau controlate din interior, în timp ce 39.267, adică 88%, sunt grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din exterior, ne spune Constantin Cojocaru.

cojocaruDesigur, raporturile numerice de mai sus nu se suprapun 100% peste cele valorice referitoare la ponderea capitalului deţinut de străini în totalul capitalului utilizat în economia românească, în acest moment. Oricum, ordinea de mărime se păstreză.

Tot INS ne spune că, în ultimii 25 de ani, în România, au fost făcute investiţii în valoare de 500 de miliarde de euro, din care 5 miliarde din capital străin. Deci, străinii au investit 1%, dar stăpânesc 88% din capitalul ţării. Curată afacere!

Iată, deci, că INS confirmă estimările făcute de mine în ultimii ani prin care am atras atenţia asupra faptului că cea mai mare parte a capitalului românesc, peste 80%, a fost acaparată de corporaţiile transnaţionale, prin escrocheriile financiare numite „privatizări”, „reptrocedări”, „restituiri” etc.

Problema este că, deţinând capitalul, străinii ne-au cumpărat şi statul, pe care îl folosesc ca să-şi apere capitalul şi să ne ţină în jug.

Problema este că, deţinând capitalul, străinii îşi însuşesc mai mult de jumătate din avuţia pe care o producem, prin munca noastră, şi o transferă în afara ţării, lăsându-ne salarii şi pensii de mizerie, din care nu mai putem economisi nimic, nu mai putem investi, nu ne mai putem redresa, nu mai putem scăpa din jug.

Ce facem?

Constantin Cojocaru

1 Comment

  1. Dan Cristian Ionescu

    Ma indoiesc de realitatea acestor date. Daca dl. Cojocaru sustine ca in ultimii 25 de ani in Romania s-au investit 500 miliarde de euro dintre care doar 1 % capital strain, inseamna ca 495 miliarde ar fi fost investite de statul roman sau de intreprinzatorii romani. L-as ruga sa detalieze ce investitii de 495 miliarde au facut romanii, fiindca din cite stiu eu statul roman a refuzat investitii importante, iar investitorii romani au “investit” in general in spagi, pentru a cumpara intreprinderile romanesti profitabile la preturi derizorii (sau si spaga intra la investitii?). Sau investitiile platite cu bani de la UE (care ne obliga in multe cazuri sa incheiem contractele cu anumite firme europene), la ce intra? tot la investitii romanesti? Nu tin partea investitorilor straini, care in cele mai multe cazuri au fost ori escroci, ori exploatatori (adica investeau in Romania intrucit romanii acceptau salarii de mizerie), dar numai sud-coreenii de la Daewoo, americanii de la Ford Craiova, francezii de la Dacia, rusii care au cumparat Alro, rusii de la Mechel care au falimentat 5 combinate siderurgice romanesti (spun rusi, fiindca aceasta era cetatenia lor) sau kazahii de la Kaz Munai Gaz pentru Petromidia, au investit peste 5 miliarde de euro. Nu ma refer la alte combinate siderurgice date aproape de pomana, ca de pilda Combinatul de la Galati, cel mai important combinat al nostru (vindut la un pret mai mic decit vila pe care beneficiarul si-a cumparat-o ulterior la Londra) in urma traficului de influenta exercitat asupra lui Adrian Nastase de catre Tony Blair, care trebuia sa il recompenseze pe Mittal pentru generoasele contributii cu care il ajutase in campania sa electorala), Combinatul siderurgic Otelul Rosu distrus de italienii Gavazzi, Combinatul siderurgic Resita distrus de americanii de la Noble Venture ori, in alt domeniu, ARO Campulung Muscel, falimentat de americanul John Perez (de altfel, prabusirea ARO a inceput in anul 1998 datorita lacomiei lui Calin Popescu Tariceanu – dar asta este un alt subiect). Afaceristii romani au fost mult mai modesti – de pilda Dan Voiculescu a cumparat cladirile, terenul si patrimoniul ICA la pretul unui apartament. Ideea este ca exagerarile nu sint productive, nu poti sustine ca romanii au investit 495 mlrd euro, iat strainii doar 5 mlrd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.