Colimator

INSIB, constructor de iluzii

Firma de execuţie lucra într-un ritm „de speriat”. Adică, aproape nimic în aproape 4 luni. Dar asta nu a fost […]

Firma de execuţie lucra într-un ritm „de speriat”. Adică, aproape nimic în aproape 4 luni. Dar asta nu a fost tot, beneficiarii descoperind, spre stupefacţia lor, faptul că terenul pe care se construiesc imobilele nu se află în proprietatea INSIB, ci a Primăriei Sibiu, cu care constructorul se afla în litigiu pentru datoriile înregistrate la Primărie, care depăşeau suma de 2 miliarde de lei vechi, iar la Finanţe figurau cu o sumă restantă de sute de miliarde lei vechi!

Aşa că intabularea urma a fi anevoioasă pentru firmele contractante, acestea considerând că au fost înşelate de INSIB la semnarea contractului, când li s-a garantat că totul este în regulă. INSIB le-a promis că vor avea imobilul la cheie în maximum 12 luni. Lucru care nu avea să fie aşa! A trecut perioada de predare şi aşa cum este de aşteptat, în România!, lucrarea nu se afla nici măcar în faza de finisaj şi asta pentru că lipseau …zidurile! Dar nu exista nici acoperişul, instalaţiile şi multe, multe alte lucruri promise în vara anului 2007.

În ianuarie 2009, firma VMC plăteşte o taxă de urgenţă Primăriei Sibiu, în valoare de peste 5.000 de lei, în vederea intabulării şi pentru a nu risca pierderea investiţiei. După această plată suplimentară, constructorul emite o factură pentru racordarea locuinţelor la reţeaua de energie electrică în valoare de aproximativ 3.700 lei. Firmele contractante o plătesc numerar la casieria INSIB, conform cerinţelor executantului, ulterior aflând că acesta nu are autorizaţie din partea Primăriei pentru racordări la nici un fel de utilităţi!!! Deci, din surpriză în surpriză… Explicaţia domnului Sandu Gheorghe a fost pe cât de simplă, pe atât de iresponsabilă: „Nu suntem obligaţi conform contractului să executăm lucrarea de branşament electric”. Atunci factura pentru ce s-a emis? Au murmurat firmele care au plătit, fără să crâcnească, la vremea respectivă. Întrebarea nu a primit răspuns nici în ziua de astăzi.

După doi ani de la semnarea contractelor, situaţia arată aproape la fel. De-a dreptul ilar este faptul că în raportul de expertiză tehnică, întocmit în 26.01.2009, situaţia imobilului este descrisă astfel: lipsesc pereţii de compartimentare, nu sunt executate branşamentele la utilităţi, lipseşte acoperişul, pereţii existenţi nu sunt finisaţi, etc. …

Nici până în ziua de azi, societatea INSIB S.R.L. nu s-a achitat de obligaţiile ce îi reveneau prin contract, firmele contractante renunţând la finisaje datorită proastei calităţi a execuţie. „Suntem total dezamăgiţi de INSIB, chiar îmi pare rău că am avut de a face cu o astfel de firmă”, a declarat reprezentantul firmei SERGIO, domnul Nicolae Liviu, care pentru a reuşi intabularea imobilului a mai cheltuit din propriul buzunar încă 2.000 de lei, cheltuială neprevăzută în contractul încheiat.

Totuşi supărarea ceea mai mare vine datorită proceselor pe care firmele contractante, VMC şi SERGIO, le-au avut cu Administraţia Financiară Sibiu, mai ales că firma INSIB declara faptul că nici una din firme nu şi-au plătit ratele, deşi aceasta a încasat peste 50% din valoarea imobilului de la ambele societăţi. A urmat blocarea conturilor în lei şi euro ale firmelor implicate, eveniment care a generat pierderi pentru acestea de peste un miliard de lei vechi, ele ajungând în instanţă pentru a soluţiona problema declanşată de lipsa de seriozitate a constructorului. În cele din urmă, cu cheltuieli de aproape 6.000 de lei (RON), au reuşit să rezolve confuzia creată deliberat de INSIB S.R.L.!

De la semnarea contractului şi până în prezent, firmele contractante au avut mult de pătimit, iar administratorii acestora şi-au mâncat nervii, banii, timpul şi sănătatea pentru a-şi apăra drepturile stabilite de contractul semnat, care nu au fost respectate de către constructor. La semnarea contractului, în anul 2007, INSIB promitea predarea la cheie a imobilelor în termen de 12 luni, cu acte în regulă. Nu a fost să fie aşa! Constructorul a dat dovadă de neseriozitate crasă şi a respectat termenul şi nici calitatea promisă pentru execuţie.

(Va urma)

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.