Ancheta

INSIB, constructor de iluzii (II)

Accesând însă site-ul Direcţiei Generale a Finanţelor Sibiu, orice curios poate constata că situaţia nu este nici pe departe a […]

Accesând însă site-ul Direcţiei Generale a Finanţelor Sibiu, orice curios poate constata că situaţia nu este nici pe departe a unei societăţi prospere şi serioase, aşa cum apare în situaţia financiară şi în propria prezentare cu iz publicitar. Iată cum INSIB S.R.L. ocupă locul 5 – care nu este de invidiat! – în ,,topul” datornicilor, conform listei primelor 150 de societăţi comerciale care au înregistrat la 31.03.2010 obligaţii restante la bugetul consolidat al statului (buget de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat,bugetul asigurărilor pentru şomaj,bugetul Fondului naţional unic pentru asigurări sociale de sănătate). Sursa: http://finantesibiu.ro/default/index.cgi?page=datornici310310

Deci lucrurile nu stau tocmai ,,pe roze”, iar eşecurile INSIB şi scandalurile declanşate de acestea au apărut în paginile mai multor publicaţii locale. Iată câteva fragmente, însoţite de titlurile articolelor, publicaţia şi data apariţiei: ,,Blocurile noi de pe strada Tilişca stau să cadă. Chiar şi aşa, oamenii îşi cumpără aici apartamente, deşi blocurile arată mai rău decât cele din perioada ceauşistă. Supărat că apartamentul său nu este la fel de trainic cum i s-a promis, Ştefan Zank a preferat soluţia extremă: a postat la propriul balcon un cearceaf pe care a scris mare „SC INSIB SRL SIBIU scocuri rupte! Tencuiala căzută! Recepţie finală?!”. (,,Cad blocurile în Tilişca” – ,,Sibianul” din 11 august 2008); ,,Peste 150 de oameni din Turnu Roşu au ieşit, ieri, în stradă pentru a-şi cere dreptul pe pământurile pe care le deţin din moşi strămoşi. Sibienii din comună au făcut front comun împotriva unei firme din Sibiu, despre care ştiu că se cheamă Insib şi a unei firme din Austria, care şi-au pus cariera de piatră pe terenurile lor. Le-au stricat culturile, le-au stricat drumurile şi i-au îmbolnăvit. Şi pentru toate acestea, oamenii spun că nu au primit niciun leu.” (,,Ca la Mărăşeşti – Prin Turnu Roşu nu se trece!” – ,,Tribuna” din 29 iunie 2009); ,,Afacerile INSIB s-au extins, însă, în mai tot judeţul şi nu puteau să rateze o zonă atât de copios dominată de PSD, precum era oraşul Cisnădie înainte de iunie 2004. Oraş cu destule probleme datorită reorientării pieţii muncii, Cisnădia are nevoie de o serie întreagă de investiţii, făcute, evident din bani publici. Principala investiţie ce avea nevoie de bani grei era reabilitarea reţelei de canalizare, coroborată cu lucrări în vederea alimentării cu apă a oraşului. Valoarea aproximată a acestor lucrări – peste 2,1 milioane de euro.” (,,Cisnădie – leagănul neregulilor pesediste” – ,,Ziarul de Sibiu” din 21 februarie 2005). În ceea ce priveşte proasta calitate a lucrărilor executate de INSIB S.R.L., chiar şi primarul Iohannis a declarat despre blocurile A.N.L. din strada Tilişca: ,,Nu am apucat să vizitez apartamentele. L-am rugat pe colegul viceprimar Popa să facă acest lucru şi am discutat după. Lucru slab!” (,,Tribuna” din 7 august 2008).

Cum e turcu’ şi pistolu’…

Am văzut până acum ce reprezintă INSIB S.R.L., ca firmă de construcţii la nivelul judeţului Sibiu, aşa că este cazul să relatăm câte ceva şi despre creatorul şi administratorul acestei societăţi comerciale: Sandu Gheorghe. Acesta a apărut pe firmamentul afacerilor sibiene din neant, înainte de evenimentele din decembrie 1989 fiind doar un simplu maistru electrician. Probabil că cititorii sunt tentaţi să-l admire pentru succesul său şi să-l trateze ca pe celebrul magnat Aristotel Onasis, care se spune că a plecat din Smyrna (Izmir) în lume cu doi poli în buzunar şi a ajuns unul dintre marii bogătaşi ai lumii. Comparaţia este deplasată, având în vedere că Onasis devenise cel mai bogat om al secolului XX datorită inteligenţei şi intuiţiei financiare, răzbind de unul singur prin ostila junglă capitalistă. Milionarul nostru neaoş şi ,,de carton”, mai puţin înzestrat cu fler comercial, a ştiut, în schimb, să speculeze relaţiile cu alte persoane, cu adevărat cunoscute în mediul de afaceri sibian. Prin apropierea sa de Nicolae Popescu, fostul director al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu (C.C.I.A.), decedat la începutul anilor 2000, Gheorghe Sandu a vizat şi societatea ocultă, Nicolae Popescu fiind, alături de prof. dr. Philippi Paul, iniţiatorul primului club Rotary din Sibiu în anul 1994. Moartea lui Nicolae Popescu s-a datorat şi unei campanii furibunde de presă dusă şantajiştii de la ,,Ziua de Ardeal”, cei care aveau să fie arestaţi mai târziu, tot pentru şantaj de presă, în cunoscutul caz al trustului ,,Gazeta”. Autorul moral al linşajului mediatic la care a fost supus fostul director al C.C.I.A. Sibiu, ziaristul Octavian Hoandră, provenit din judeţul Sibiu, este bine-mersi la Cluj şi a scăpat valului de arestări, care i-a atins doar pe foştii săi colegi de presă şi şantaj.

O altă persoană importantă la începutul anilor ’90, de care s-a apropiat Gheorghe Sandu, a fost Nicolae Troancă, fost inspector la Administraţia Financiară Sibiu, convertit în om de afaceri. Troancă a fost partenerul român al neamţului care lansase fabrica de produse lactate ,,Nicu’s Molkerei”, falimentată după câţiva ani de funcţionare. Tot un parteneriat a realizat Nicolae Troancă prin firma sa ,,Crissonya Hermannstadt” şi cu ,,INSIB”-ul lui Gheorghe Sandu, cei doi deschizând primul supermarket din Sibiu, magazinul ,,Dora” de pe strada Dorului. Nici această afacere nu a rezistat prea mult.

Gheorghe Sandu şi-a creat relaţii şi în învăţământ prin apropierea de Vasile Barac, fost jurist la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, actualmente pensionar, implicat şi acesta într-o firmă de construcţii. Evoluţia rapidă a unui maistru electrician în mediul de afaceri, conexată cu numele acestuia, ne duce cu gândul la anecdota cu delegaţia chineză venită în România pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cică, la coborârea din avion, şefului delegaţiei chineze i-au fost prezentate oficialităţile care-l aşteptau la aeroport: ,,Tovarăşul Gheorghe Gheorghiu-Dej, tovarăşul Gheorghe Maurer, tovarăşul Gheorghe Ionescu…”. La care chinezul îi strânge mâna cu căldură ultimului, un directoraş al unei fabrici de confecţii şi exclamă admirativ: ,,Aşa tânăr şi totuşi gheorghe!”. Cam aşa a fost şi cu ascensiunea domnului Sandu… Gheorghe.

Cacealma, numele tău este INSIB!

În 24.07.2007 firma ,,VMC International Trading” S.R.L. încheie un contract de construire cu ,,INSIB” S.R.L. pentru vila nr. 35 de pe strada Izlazului din vestitul ,,cartier Tilişca”. Termenul de predare, stabilit prin contract, era data de 13.07.2008. Firma beneficiară a virat 30.000 de euro în 28.08.2007 şi 15.000 de euro în 20.02.2008, din valoarea totală a imobilului de 85.000 de euro, urmând ca restul banilor să fie achitaţi la finalizarea şi recepţia lucrării. La termenul de predare, în data de 13 – zi cu ghinion! – iulie 2007, beneficiarul a constatat cu uimire că imobilul se afla în stadiul de… fundaţie! Litigiul intervenit în urma nerespectării termenului de finalizare al construcţiei a fost aplanat pentru moment printr-un Act adiţional la contractul de construire, care prevedea finalizarea lucrărilor şi intabularea în Cartea Funciară pe numele ,,VMC International Trading” S.R.L. până la data de 27.04.2009, dar ,,INSIB” nu a respectat obligaţiile asumate prin Actul adiţional semnat de administratorul Sandu Gheorghe. Supusă la presiuni din partea funcţionarei Simona Popescu de la Departamentul Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Sibiu, care a contactat-o telefonic în data 22.06.2009, Clarisa Chidu, administratorul societăţii comerciale ,,VMC International Trading” S.R.L. intră forţat în caruselul birocraţiei aberante. Astfel, este obligată să semneze un Proces verbal de terminare a lucrărilor, deşi imobilul nici măcar nu era racordat la branşamentul electric, cu promisiunea din partea Simonei Popescu a eliberării Certificatului de atestare fiscală şi remiterea acestuia la O.C.P.I. în vederea notării construcţiei în Cartea Funciară. Prin acest abuz în serviciu, inspectorul Simona Popescu s-a grăbit să elibereze decizia de impunere nr. 2408 din 17.07.2009 pentru plata impozitului pe clădiri pentru persoane juridice. În schimb, societatea ,,VMC” află, prin Încheierea de respingere nr. 30115 tot din iulie 2009, că imobilul în cauză nu este intabulat! Deci, aidoma unui scenariu a teatrului absurd, firma plăteşte impozit pe un imobil care, legal şi de drept, nu-i aparţine!

Pentru că tot am pomenit despre nebranşarea construcţiei la reţeaua electrică, se poate observa şi de aici intenţia de înşelăciune a constructorului, care deşi afirmă că nu era obligaţia sa, conform Contractului de construire (pct. 9.7), încasează totuşi suma de 3.740,80 lei de la beneficiar şi emite factură în 18.09.2008 pentru contravaloarea branşamentului pentru consumator curent electric trifazic.

Vânat de fisc, insolvabilul Gheorghe Sandu transferă consecinţele asupra altora

,,VMC International Trading” S.R.L. ajunge, datorită neplatnicului ,,INSIB” S.R.L., la procese cu cu Administraţia Financiară Sibiu, fiindu-I blocate conturile bancare, deoarece datornicul ,,de top” declarase că beneficiarul nu-şi plătise ratele şi din cauza aceasta el, constructorul, este în incapacitate de plată. Minciună sfruntată, fiindcă acesta încasase peste 50% din valoarea imobilului de la beneficiar, adică 45.000 de euro din totalul de 85.000. ,,VMC” a pierdut sume considerabile de bani datorită maşinaţiilor societăţii ,,INSIB”, care au dus la blocarea conturilor, devenind practic ,,paralizată” din punct de vedere financiar. În aceeaşi situaţie, cu conturile bancare blocate de Administraţia Finanţelor Publice Sibiu s-a aflat şi o altă firmă, societatea comercială ,,Sergio” S.R.L. Sibiu, semnatară şi aceasta a unui contract păgubos, încheiat în condiţii similare cu Gheorghe Sandu.

Dar, cea mai recentă şi mai penală ,,ţeapă” trasă de Sandu Gheorghe a fost aceea căreia i-a căzut victimă societatea comercială ,,Roşca Ind.” S.R.L. din Cisnădie, producătoare de polistiren expandat ignifugat, cel folosit la izolaţia exterioară a clădirilor şi pe care-l vedeţi prin depozitele de materiale de construcţii sub denumirea ,,Panda”. O altă firmă administrată de Sandu Gheorghe, pe numele ei de fată mare: S.C. ,,Construct Company” S.R.L., înfiinţată în anul 1999 şi cu sediul în Sibiu, str. Lector, nr. 1, pe care-l împarte cu firma ,,Insib”, că doar au acelaşi tătic-administrator şi nu se muşcă între ele, nu a achitat marfa preluată de la societatea din Cisnădie. Valoarea mărfurilor neachitate este de aproximativ 150.000 de lei (RON), dar care cu penalităţi ajunge la 211.000 lei. Abia acum intervin metodele de înşelăciune, în care s-a ,,specializat” Sandu Gheorghe. Sub pretextul că S.C. ,,Insib” S.R.L. are de încasat diverse sume de bani de la ,,D.P.C.” S.A. Sibiu, Sandu l-a condiţionat pe furnizor să încheie contracte de cesiune de creanţă. Ca să înţeleagă toţi cititorii ce înseamnă aceasta, iată o definiţie a sintagmei: Cesiunea de creanţe este operaţiunea prin care creditorul (cedent) transmite în mod voluntar, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul de creanţă unei alte persoane (cesionar) care devine astfel creditor in locul sau şi va putea încasa de la debitor creanţa cedată. Cu alte cuvinte, iată ce au auzit cei de la ,,Roşca Ind.” S.R.L.: ,,Voi o să încasaţi banii de la INSIB, chiar dacă marfa a fost dată pentru Construct Company, fiindcă ,,D.P.C.”-ul este dator INSIB-ului, iar când o să achite datoria atunci o să primiţi şi voi banii”, adică la… Paştele cailor! De ce? Simplu, pentru că toate conturile ,,INSIB” S.R.L. în care urma să vireze bani ,,D.P.C.” erau blocate, sumele respective fiind la dispoziţia Administraţiei Finanţelor Publice Sibiu, care încerca astfel să-şi recupereze banii datoraţi de insolvabilul ,,INSIB”. Dacă fraierii nu au avut acces la conturile blocate, în schimb şmecherul Sandu Gheorghe a scos sume de bani din aceleaşi conturi, motivând că sunt pentru plata salariilor propriilor angajaţi. Aiurea! Contactată de noi pentru detalii suplimentare privind escrocheria pusă la cale de către Sandu Gheorghe, conducerea firmei ,,Roşca Ind.” S.R.L. – victima şarlatanului – nu a fost cooperantă, ci chiar reticentă. Soţia patronului a spus că soţul său, care nu era în localitate, va analiza „oferta” noastră şi o să ne contacteze telefonic. Ce „ofertă” cucoană, că doar nu v-am propus publicitate la gazetă? Pur şi simplu am dorit să strângem date concrete despre toate potlogăriile numitului Sandu Gheorghe, cel care v-a păcălit şi pe voi! Naivii de felul ăstora, ca să nu-i numim de-a dreptul „prostănaci”, chiar îşi merită soarta.

Departamentul
de Investigaţii JUSTIŢIARUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.