Ancheta

Ilegalitati dospite, marca Presecan

În condiţiile în care este nevoie de PUZ pentru a construi un astfel de imobil, vecinii au un important cuvânt […]

În condiţiile în care este nevoie de PUZ pentru a construi un astfel de imobil, vecinii au un important cuvânt de spus sau cel puţin ar trebui să aibă. Procedură de informare a populaţiei şi dezbatere publică a PUZ-ului îi ajută foarte mult pe vecinii din zona în care se doreşte să se construiască un bloc. Dacă cea mai mare parte a populaţiei dintr-o zonă peste care se face PUZ-ul se pronunţă contra investiţiei, investiţia nu se face. Această procedură trebuia elaborată la 60 de zile de la apariţia noii Legi a urbanismului şi ea spune că trebuie să se ţină cont de părerea populaţiei dintr-o zonă unde se preconizează să se schimbe o destinaţie, parţial sau total. Tot respectul pentru lupta, dar şi pentru victoria timişorenilor, care ne mai demonstrează, din nou, că „tot Banatu-i fruntea”.

Se pare că moda de a construi haotic este în plină vogă la Sibiu şi pe unde trecem, indiferent că este strada Hipodromului, Bucegi, Cernei, Luptei, Geniştilor, Parcul Darwin  sau Aleea Turnu Roşu ne uimesc clădirile noi, blocuri înalte care parcă se încăpăţânează să se înghesuie între casele sau blocurile vechi, construite într-o banală normalitate. Această practică a început să producă adevărate isterii, vecinii acestor imobile descoperind odată cu înălţarea construcţiei că rămân privaţi de lumina soarelui, de liniştea cu care erau obişnuiţi de când lumea, că nu mai au pe unde trece cu maşina, dar ce este cel mai grav, nu mai au nici un strop de intimitate! Este de-a dreptul înfiorător să ieşi dimineaţa în curte sau în balcon şi să simţi o grămadă de priviri aţintite asupra ta sau mai groaznic să trăieşti cu senzaţia că oricine ar putea pătrunde oricând pe proprietatea ta. Dar aşa cum ni s-a confirmat de multe ori, în Sibiu se poate orice, ultimul cuvânt îl are banul, iar oraşul nostru a fot împărţit pe zone de interese şi putere, iar ultimul cuvânt în luarea unei decizii să nu vă gândiţi că o să-l aibă vreodată cetăţeanul de rând. Mă doare sufletul să văd modul şi locul unde se iau decizii decisive, printre aburi de alcool, zgomot de ruletă sau rummy şi nori groşi de tutun. De foarte multe ori acestea sunt mediile unde ni se tranşează nouă viitorul.

Revenim cu un caz  în jurul căruia ziarul nostru a mai tras un semnal de alarmă, dar şi acesta ca şi multe altele a rămas fără ecou. În anul 2007 Presecan Cornel, fratele cunoscutului om de afaceri Vasile Presecan  – patronul firmei „Trans Agape”, împreună cu soţia sa au hotărât să ceară aprobarea Primăriei Sibiu pentru construirea unei case de locuit compusă din parter, un etaj şi mansardă, imobil care să cuprindă 6 apartamente. Până aici nimic neobişnuit, numai că nevrând să se dezică de la practica celor „cu putere” a dorit să-şi amplaseze construcţia tocmai pe strada Anul 1907, din Lazaret, o străduţă îngustă şi înfundată, extrem de liniştită până la începerea construcţiei. Aşa cum s-a extins şi lanţul de magazine „Trans Agape”, tot aşa a început să se întindă şi casa domnului Cornel Presecan, ca „ făt-frumos”  spre soare şi să crească într-un an ca alta-n zece, ajungând un adevărat bloc cu parter, 3 etaje şi mansardă, adăpostind în el nu mai puţin de 12 apartamente! Construcţia acestei lucrări s-a întins pe o perioadă mai mare decât cea prevăzută în autorizaţia de construcţie, vecinătatea trăind un coşmar în mijlocul unui adevărat şantier, lucru care devenea pe zi ce trecea tot mai deranjant.

Numeroasele sesizări ale locatarilor reuşeau să-i scoată doar din când, în când, pe funcţionarii îndreptăţiţi să aplice legea în aceste cazuri, la faţa locului şi să dispună, până la urmă, la data de 28.04.2008, oprirea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Cu toate acestea încă mai mult de o lună lucrările au continuat. Ca într-un film de comedie, cu câteva minute înaintea de venirea  inspectorilor de teren sesizaţi de cele petrecute, muncitorii se încuiau în interiorul blocului, cu siguranţă anunţaţi de cineva, ca apoi să-şi continue, sfidător, lucrul. Nu trebuia să ai studii de specialitate ca să observi că lucrările avansau, dar asta părea că este invizibil pentru domnii inspectori care numai la data de 13.06.2008 au sesizat Poliţia Municipiului Sibiu despre caracterul penal privind construcţia ilegală. În  perioada februarie – martie 2008, când construcţia ilegală era deja ridicată în roşu, de parcă toate necazurile pricinuite vecinilor nu ar fi ajuns, Presecan Cornel are tupeul să mai ceară la Primăria Sibiu aprobare pentru a mai construi tot pe această stradă încă două imobile similare cu primul. În vederea aprobării P.U.Z.-ului, Primăria a impus ca o condiţie esenţială acordul scris al celor două familii învecinate pentru un acces privat comun cu o lăţime de 7 metri.Deoarece Cornel Presecan nu a reuşit să-şi convingă unul dintre vecini să semneze acest act,  a xeroxat semnătura vecinului de pe o convenţie anterioară şi fabricând un act fals de toată frumuseţea l-a ataşat la documentaţia pentru P.U.Z. şi, chiar mai mult, a convins un funcţionar să-i accepte acea copie contrafăcută cu toate că lăţimea reală a străzii este numai de 6 metri şi să promoveze documentaţia în condiţiile în care semnalele pentru prima construcţie ridicată ilegal erau evidente. Totul a culminat cu una dintre şedinţele Consiliului Local, când falsul a fost demascat de unul dintre locatari de faţă cu consilierii locali, primarul Sibiului şi presa locală. Paradoxal, măsurile au întârziat să apară, cu toate demersurile pe care vecinii nu au încetat nici o clipă să le facă în sensul lămuririi situaţiei. Morala acestui fapt este lesne de înţeles : Banii şi puterea financiară, influenţa îţi conferă puteri imense, drepturi nevisate măcar de cei ce trăiesc dint-o leafă cinstită. Mafia locală devine tot mai puternică! Cu toate că fac paradă de credinţă în Dumnezeu, dictonul „întinde-ţi libertăţile atât cât să nu deranjezi libertatea aproapelui tău” le este total necunoscut.

În general se ajunge la situaţii dramatice pe fondul necunoaşterii legislaţiei în vigoare, motiv pentru care în urma studierii mai multor site-uri juridice am hotărât să punem la dispoziţia cititorilor noştri câtva informaţii de interes general, extrase de legi care se referă la  ridicarea locuinţelor colective (blocuri) între casele de locuit.Aceste norme legislative pot constitui baza de deschidere a unor procese in Justiţie împotriva celor vinovaţi de săvârşirea  abuzurilor urbanistice. În general, autorităţile doresc ca aceste norme legale să NU fie cunoscute şi aduse la cunoştinţa populaţiei, tocmai ca să poată miza pe lipsa de implicare a celor afectaţi şi să-şi poată face jocurile şi afacerile ilegale. Acei funcţionari care se fac că UITĂ de existenţa şi obligativitatea pe care o au să respecte  legislaţia în vigoare pot fi atacaţi in justiţie chiar şi personal. Cunoscând aceste dispoziţii legislative,  multe construcţii de tip „blocuri între case” ar putea fi oprite în justiţie şi odată cu ele oprită şi ingerinţa brutală în viaţa oamenilor afectaţi de asemenea construcţii. Primăriile, respectiv serviciile de urbanism, nu doresc  ca românii să aibă cunoştinţe legate de aceste norme legale care le dau drepturi. Pentru aceste instituţii există numai POT (Procentul de Ocupare al Terenului) şi CUT (Coeficientul de Utilizare al Terenului) care sunt specificate în PUG-ul (Planul Urbanistic General) al localităţii respective. De aici, până la deviza „PUZ-ul (Plan Urbanistic Zonal) bate PUG-ul” este numai un mic pas, care duce la grava încălcare a acestor legi. Prin această deviză orice este posibil de construit , însă în mod ilegal. Ceri un PUZ nou pentru locaţia care te interesează (care este mult mai mărinimos decat PUG-ul specificat pentru aceea zonă), dacă ai pile ţi se aprobă şi poti construi aproape orice şi oriunde ( ceri POT şi CUT mai mare decât în PUG). Şpaga şi relaţiile  deschid   miraculos uşile de la Primărie! Ceea ce nu ştie omul de rând, bun numai de jecmănit prin impozite şi taxe, este că PUZ-ul cerut de la primării, trebuie să aibă ataşate studii de umbrire realizate de SPECIALIŞTI AUTORIZAŢI (există asemenea specialişti!). De obicei, dacă se face cumva (pentru că în Romania nu se prea practică) acest studiu  este făcut direct de arhitect sau proiectant care NU ESTE AUTORIZAT pentru aşa ceva, iar acest lucru se poate ataca in justiţie. Vă daţi seama că în baza unui studiu de umbrire, corect întocmit, nu s-ar putea autoriza  un bloc cu mai multe etaje  într-un cartier de case?

Un alt aspect este că PUG-ul trebuie reînnoit şi autorizat din cel mult 10 în 10 ani, lucru care la multe localităţi NU s-a făcut, iar în aceste situaţii legea prevede că este INTERZISĂ eliberarea de autorizaţii de construire, iar cele emise sunt lovite de nulitate absolută. Dar aceste autorizaţii se eliberează in continuare, de parca nici nu ar exista legea. De exemplu, oamenii de rând nu ştiu că înălţimea clădirii noi poate fi MAXIMUM distanţa până la clădirile învecinate, parcările obligatorii (1,15 parcări/apartament) pot fi amplasate la minimum 10 m faţă de ferestrele de locuit, zona verde, zona pentru copii, amplasarea gunoiului menajer, cale de acces pentru pompieri, etc.. Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 2 ore zilnic, la solstiţiul de iarna, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc. La stabilirea amplasamentelor clădirilor de locuit se vor preciza şi amplasamentele următoarelor dotări tehnico-edilitare:

a) platforme organizate pentru depozitarea recipientelor de colectare a gunoiului menajer …., platformele se vor amenaja la distanţe de minimum 5 m de ferestrele apartamentelor

b) spaţii amenajate pentru jocul copiilor, luându-se în calcul câte 1,3-2 m. teren de fiecare locuitor;

c) spaţii amenajate pentru gararea si parcarea autovehiculelor populaţiei din zona respectivă, situate la distanţe de minimum 10 m de ferestrele camerelor de locuit;

d) zone verzi de folosinţă generală, luându-se în calcul minimum 2 –  2,2 m.p. teren/locuitor (în afara parcurilor publice).

Studiul de umbrire se face la solstiţiul de iarnă care este „cea mai scurta zi a anului”  ( pentru toată durata zilei respective, nu pentru câteva ore aşa cum se face de obicei). Sper ca aceste informaţii să vă fie de folos, dumneavoastră dar şi altor persoane, pentru a încerca oprirea acestor ilegalităţi.

 

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.