Ancheta

Ilegalitati dospite, marca Presecan (II)

Încă o dată ni se confirmă faptul că în România postdecembristă numai dacă eşti bogat ai parte, banul ţine loc […]

Încă o dată ni se confirmă faptul că în România postdecembristă numai dacă eşti bogat ai parte, banul ţine loc de mamă şi tată, iar dacă mai ai şi şansa să fi şi printre cei mai mari producători de produse de panificaţie din Transilvania, ţi se deschid toate uşile, chiar dacă pentru asta trebuiesc eludate toate legile posibile.

Dar, să reamintim cititorilor datele problemei. În anul 2007 Presecan Cornel, împreună cu soţia,  au hotărât să ceară aprobarea Primăriei Sibiu pentru construirea unei case de locuit compusă din parter, un etaj şi mansardă, imobil care să cuprindă 6 apartamente, pe strada  Anul 1907 din Lazaret, o fundătură mică şi îngustă,  total nepotrivită pentru construcţii de amploare. Cum era de aşteptat, la capacitatea financiară a familiei Presecan, casa de locuit a devenit un ditamai bloc în toată regula, cu parter, 3 etaje şi mansardă, cuprinzând  nu mai puţin de 12 apartamente. Construcţia acestei lucrări s-a extins pe o perioadă mai mare decât cea prevăzută în autorizaţia de construcţie. Vecinii au făcut numeroase sesizări, dar numai în data de 28.04.2008 s-a dispus de către Primărie oprirea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Cu toate acestea, mai mult de o lună lucrările au continuat sub protecţia inspectorilor, care aveau grijă să-şi anunţe vreun eventual control, lăsând astfel muncitorilor timpul necesar ca să se ascundă. Numai  la data de 13.06.2008, sub presiunea locatarilor din vecini, inspectorii Primăriei  au sesizat Poliţia Municipiului Sibiu despre caracterul penal privind construcţia ilegală.

În perioada februarie – martie 2008, când construcţia era deja ridicată în roşu,  Presecan Cornel cere  din nou Primăriei Sibiu aprobare pentru construcţia, tot pe aceeaşi stradă, a încă două imobile similare cu  primul. În vederea aprobării  P.U.Z.-ului, Primăria a impus, ca o condiţie  esenţială, acordul scris al celor două familii învecinate pentru un acces privat comun cu o lăţime de 7 metri. Deoarece unul dintre vecini nu a vrut să semneze acest act, Presecan a xeroxat semnătura vecinului de pe o convenţie anterioară, fabricând astfel un act fals pe care l-a ataşat la documentaţia pentru P.U.Z.. Mai mult decât atât, a convins un funcţionar să-i accepte acea copie contrafăcută, cu toate că lăţimea reală a străzii este numai de 6 metri şi să promoveze documentaţia, în condiţiile în care semnalele că prima construcţie a fost ridicată ilegal erau clare.

Altă plângere penală este depusă la Poliţia Municipiului Sibiu la data de 26.05.2008 pe numele lui Presecan Cornel pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Norocul a fost şi de data aceasta de partea lui Presecan Cornel, deoarece plângerea a încăput pe mâna unuia dintre cei mai controversaţi poliţişti de la Biroul Cercetări Penale al Municipiului Sibiu, în ceea ce priveşte corectitudinea şi profesionalismul, inspectorul principal Blaga Eugen,  a cărei carieră rămânea obscură ca simplu poliţist de Ordine Publică, dacă nu se căsătorea cu unica fiică a domnului consilier municipal Stroie Ioan, pesedist fruntaş şi director la Polsib Sibiu. Gradul de rudenie al inspectorului Blaga cu consilierul Stroie probabil că a fost determinant în repartizarea către poliţist a unei locuinţe sociale în cartierul Ştrand, cu toate că nu erau întrunite condiţiile de acordare.

Inspectorul Blaga, cu o superficialitate caracteristică stilului său de muncă, a solicitat diferite informaţii Primăriei. Cu toate că nu le-a primit nici până în ziua de astăzi, după 6 luni de „asidue cercetări”, a întocmit la data de 25 noiembrie 2008 un referat cu propunerea de scoatere de sub urmărire penală a numitului Presecan Cornel pe motiv că vecinii au ajuns la o înţelegere cu familia Presecan, lucru ce era doar parţial real . Este ieşită din comun uşurinţa cu care a fost luată în considerare declaraţia învinuitului de la acea dată, care cu nonşalanţă afirma că nu el este acela care a contrafăcut semnăturile (probabil Sfântul Duh!), că nu el a depus actul fals la dosarul privind aprobarea documentaţiei PUZ (sigur a fost Maica Precista!), ba chiar susţinea că nici nu are cunoştinţă cum a ajuns acel document  la dosar (un adevărat miracol!), deci el „nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase”!

Ca un adevărat înţelept, domnul poliţist Blaga concluzionează – citiţi şi vă cruciţi! – că de fapt acea convenţie falsă, din 19.02.2008, nu a fost de natură să producă efecte juridice, deoarece ea trebuia să se afle în formă autentică, nu xeroxată (!!!), la baza cererii depusă la Primărie, motiv pentru care Presecan Cornel este scos de sub urmărire penală.  Atât s-a vrut să se fie cercetarea de la Poliţia Municipiului Sibiu, făcându-se abstracţie de Raportul nr.109041 al Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului privind aprobarea documentaţiei de urbanism „ PUZ şi RLU – Construire locuinţe P+2E+M în Sibiu, str. Anul 1907, FN , beneficiari : Presecan Cornel şi Presecan Nicoleta Elena”. În acest document este menţionat faptul că „accesul se realizează din str. Anul 1907 prin amenajarea a două servituţi alăturate într-un carosabil cu două benzi de circulaţie de 7 metri, care va fi folosită de comun acord de cele două proprietăţi adiacente… Înţelegerea este stipulată în Convenţia încheiată în data de 19.02.2008“. Deci, domnule Blaga, a produs sau nu acest document efecte juridice ? Mai mult decât atât, acelaşi serviciu, la data de 31.03.2008, solicită, prin adresa 104918, familiei Presecan, forma autentică a convenţiei, ca numai după 15 zile să fie aprobată documentaţia, fără ca acea convenţie să mai apară vreodată în original!!! La data de 30.11.2009 chiar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a emis o ordonanţă semnată de domnul prim procuror Florin Apostu prin care este pusă sub semnul întrebării soluţia de neîncepere a urmăririi penale dată de inspectorul Blaga, făcându-se referire la probatoriul insuficient administrat şi la soluţia acceptată  cu prea mare uşurinţă de către procurorul care a instrumentat cazul.

Inspectoratul de Stat în Construcţii Braşov prin adresa nr. RS 612 din 04.11.2009 (facsimil) a  confirmat ilegalitatea, arătând că Primăria Municipiului Sibiu a eliberat autorizaţia de construire nr.1168 din 08.10.2008 solicitanţilor, familia Presecan Cornel,…cu nerespectarea prevederilor Legii nr.50 / 1991, fapt ce a dus la sesizarea Instituţiei Prefectului Judeţul Sibiu.

Mă întreb ce soluţie ar fi dat inspectorul principal Eugen Blaga, dacă în locul lui Presecan Cornel avea de-a face cu un amărăştean de rând. Nu este prima dată când acest ofiţer mătrăşeşte dosare şi se joacă cu viaţa şi destinul unor persoane, care cad victime încrengăturilor de relaţii. Probabil că trebuia să returneze favorurile primăriei, care cândva i-a repartizat de-a moaca un apartament la care nu avea dreptul sau trebuie să fie servil cu cei care l-au propulsat în funcţia nesperată şi au avut grijă de preţioasa sa persoană până la căsătoria cu fiica domnului director-consilier local-pesedist fruntaş. Deci, serviciu contra serviciu. Aferim, boieri dumneavoastră, bugetari din toate instituţiile statului, uniţi-vă!

 

Dan FLORESCU

 

Când pe piaţa sibiană a apărut firma TransAgape, patronii acesteia s-au vrut percepuţi ca nişte „ credincioşi „ care împreună cu fraţi întru credinţă să pună pe masa concetăţenilor pâinea cea de toate zilele.Asta a fot la început pntru că timpul să dovedească că nu dogmele sfinte sunt cartea lor de căpătâi pentru că cu timpul au ajuns să se folosească de minciună şi  lăcomie iar lipsa de respect pentru ceţăţean şi consumator să fie la ordinea zilei.

Dovadă elocventă a celor spuse de noi stau fotografiile în care se vede clar cum cu maşina de transport pâine este folosită pentru cărat de lemne şi alte materiale de construcţii la domiciliul directorului Aldea Cornel. Înţelegem că patronii acestei firme  şi-au burduşit în mod corespunzător conturile ca să nu le mai pese ce impact are comportamentul lor în ochii cetăţenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.