Investigatii

HOTARARE DE CONSILIU LOCAL FUNDAMENTATA PE EXTRASE DE CARTE FUNCIARA VECHI DE 2 ANI !

Beneficiarul este Primăria Municipiului Sibiu, la iniţaiativa d-lui Rodean Dumitru cu soţia şi a SC ANA OIL Sibiu.Ataşat proiectului de […]
Beneficiarul este Primăria Municipiului Sibiu, la iniţaiativa d-lui Rodean Dumitru cu soţia şi a SC ANA OIL Sibiu.
Ataşat proiectului de HCL, Raportul structurii conduse de Arhitectul Şef al Primăriei şi raportul comisiei de oganizare şi dezvoltare urbanistică a Consiliului Local Sbiu.
Până aici toate bune şi frumoase, veţi zice. Da, dar acest centru se va « edifica » pe locul a 3 actuale imobile de pe strada Andrei Şaguna – 11-13-15, vizavi de Prefectura Judeţului Sibiu. Unul dintre imobile, cel de la numărul 11 va fi complet demolat, celelate două vor « beneficia » de reconversie funcţională. Ce înseamnă asta ? Înseamnă că în zona respectivă situată pe Andrei Şaguna, potrivit părerii unui specialist, arhitect Ştefania Romaşcanu inspector la  Direcţia Judeţeană Pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu, actualele construcţii care se vrea să fie dărâmate respectiv modificate funcţional constituie « o expozitie de mai multe tipuri de arhitectură foarte valoroase » şi insula care va fi creată prin ridicarea noului centru urban va avea efectul de distrugere a întregii zone.
Tânăra arhitectă s-a exprimat vehement în apărarea zonei arhitecturale de valoare istorică: « E regretabil că, ceea ce nu au reuşit comuniştii în 50 de ani aţi reuşit dumneavoastră în cinci minute »(http://www.ziare.ro/ ).
Analizând documentele care stau la baza HCL nr.498/2008, constatăm din Extrasul CF eliberat la 26 octombrie 2006 (!) că imobilul aflat în proprietatea SC ANA OIL Sibiu, întabulat în Cartea funciară nr.37800 Municipiul Sibiu, număr cadastral top 1562/1 construcţii şi teren în suprafaţa de 1190 mp este ipotecat din anul 2006 pentru suma  de 3.000.000 RON + dobânzi aferente indexabile conform unui contract de credit, în favoarea  Băncii Transilvania SA Sucursala Sibiu. Caz în care, ne întrebăm ce garanţii are Primăria Sibiu că SC ANA OIL Sibiu îşi va plăti creditul, astfel încât imobilul ipotecat să nu fie vândut de bancă la licitaţie unui terţ, care s-ar putea să nu mai fie de acord cu construcţia centrului urban în favoarea Primăriei. Sau deja s-a confecţionat un scenariu şi Primăria Sibiu va fi terţul care va cumpăra terenul?
Extrasul CF din Cartea funciară nr.9800 Municipiul Sibiu, care face dovada proprietăţii soţilor Rodean asupra imobilului cu numar cadastral top 1562/2 construcţi şi teren în suprafaţă de 252 mp este eliberat tot în anul 2006 în luna noiembrie ( !).
Şi acum, investigând data eliberării acestor extrase CF, o altă întrebare : cum acceptă angajaţii Primăriei Sibiu din structura condusă de arhitectul şef dar şi comisia de specialitate oganizare şi dezvoltare urbanistică a Consiliului Local Sibiu să fundamenteze documentaţia de urbanism pentru un proiect de asemenea proporţii şi cu un asemenea impact zonal arhitectural pe o dovadă de proprietate echivocă, extrasele CF care constituie temeiul Rapoartelor ce stau la baza HCL nr.498/2008 datând din lunile octombrie – noiembrie 2006 ?! Aceşti angajaţi şi consilieri au auzit vreodată de aplicarea corectă a legilor în Sibiu ? Dar secretarul Primăriei Sibiu, juristul Dorin Ilie Nistor, cum de a vizat pentru legalitate proiectul de HCL şi apoi hotărârea aprobată de consilieri, mai ales că beneficiarul viitoarei construcţii va fi Primăria Sibiu pe care o reprezintă? Şi cum îşi îndeplineşte atribuţiile  Consiliului Local Sibiu ales de cetăţeni, dacă nici măcar nu verifică documentele ce stau la baza unor hotărâri, indiferent de cine şi în interesul cui sunt acestea iniţiate ?
Păi, ştim cu toţii că omul de rând, dacă cere să i se elibereze un simplu certificat de urbanism pentru modificarea destinaţiei unui spaţiu, trebuie să prezinte extras CF cu maxim 3 luni vechime. Este o cerinţă legală afişată şi pe site-ul Primăriei.
A verificat cineva dacă proprietarii din 2006 pe imobilele de la numerele 11-13-15 strada Andrei Şaguna, mai sunt şi acum..proprietari ? Din actele care stau la baza Rapoartelor menţionate nu reiese aceasta. Şi atunci, pentru cine este legea, numai pentru « simplul cetăţean » ? Cât de legală este HCL nr.498/2008 dacă actele care fac dovada proprietăţii asupra imobilelor reglementate prin documentaţia PUZ şi RLU sunt vechi de peste 2 ani ?
Întrebări cvasi-retorice, deocamdată, asupra cărora vom reveni cu siguranţă.
Vă reamintim că aceeaşi SC ANA OIL Sibiu firma omului de afaceri Dumitru Ghişe a construit mult controversatul hotel Golden Tulip căruia Primăria Sibiu i-a oferit generoasă din domeniul public spaţii de parcare pe str. Şcoala de Înot…
Ne mai întrebăm şi unde vor fi parcările acestui viitor CENTRU URBAN INTEGRAT de pe Şaguna, fiindcă situarea imobilului pe şoseaua naţională care este în acelaşi timp drum european şi trece exact prin faţa construcţiei nu-i prea lasă loc de întors maşini luxoase. Chiar dacă se va construi parcare subterană, accesul la şosea înspre şi dinspre aceasta va fi forte dificil.
Dar, până la construcţie, solicităm Primăriei Sibiu un răspuns : Cine era totuşi proprietarul imobilelor de pe strada Andrei Şaguna, în 18 decembrie 2008 la data aprobării HCL nr.498/2008 şi de ce nu a prezentat dovada de proprietate prin extrasul recent de CF ?

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.