Cultura

Horia și demitizarea istoriei

Desigur, nu e rău ca personalitățile și evenimentele istorice să fie apropiate de adevăr, indiferent dacă ne dezamăgesc sau nu. […]

Desigur, nu e rău ca personalitățile și evenimentele istorice să fie apropiate de adevăr, indiferent dacă ne dezamăgesc sau nu. Este și cazul evenimentelor de la 1784 din Transilvania, în speță de răscoală condusă de Horia, Cloșca și Crișan. Se știe cum au sfârșit-o conducătorii răscoalei. Nu se pomenește însă niciodată cine a fost cel de care a depins direct atât reprimarea răscoalei, cât și metodele barbare prin care au fost uciși conducătorii răzmeriței. Atunci, hai să-l „demitizăm” și pe guvernatorul marelui principat al Transilvaniei de atunci, nimeni altul decât celebrul baron Samuel von Brukenthal!  
Iată cum e prezentat de obicei baronul Brukenthal în biografiile apărute în românește, fie în presă, fie în cărți, fie pe Internet: „Samuel von Brukenthal, descendent al unei familii de mici nobili sași din Transilvania. A studiat dreptul, administrația politică și filosofia la universitățile din Halle și Jena, formându-se în spiritul iluminismului european. Apreciat pentru calitățile sale de om de cultură și abil diplomat, a făcut o carieră strălucită la Curtea Imperială vieneză, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioadă de constituire a colecției sale de pictură, menționată deja în 1773 în «Almanach de Vienne» ca una dintre cele mai valoroase colecții particulare aflate la Viena. În acel moment, împărtășind pasiunea pentru științe a epocii sale, Brukenthal colecționează și rarități numismatice, arheologice, bibliofilie și mineralogice”. Şi tot așa! Se precizează doar că în anii 1777-1787 a fost guvernator al Transilvaniei, apoi se insistă până la detalii despre grozava lui colecție de pictură, care a „înnobilat” pe veci orașul Sibiu. Nici o vorba despre discriminarea feroce a românilor ardeleni, nici un cuvânt despre tragerea pe roată a fruntașilor răscoalei. Se vorbește doar despre „iluminismul” baronului!

Adrian BUCURESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.