Investigatii

Hingherii de maşini ai municipalităţii sibiene acţionează într-o ilegalitate extremă! (II)

Teodor Birţ, directorul de la S.C. Pieţe Sibiu S.A., este un fost condamnat pentru contrabandă cu autoturisme După cum spuneam, […]

Teodor Birţ, directorul de la S.C. Pieţe Sibiu S.A., este un fost condamnat pentru contrabandă cu autoturisme

După cum spuneam, în deschiderea acestui articol, S.C. „Pieţe” S.A. Sibiu a apărut în vara anului 2010 când Guvernul României a decis că trebuiesc făcute restructurări în stufoasa administraţie locală, parte dintre bugetarii „frecători de mentă” urmând să fie disponibilizaţi. Iată ce afirma, în anul respectiv, doamna consilier Livia Sava despre grămada de frecători de mentă din Primăria Sibiu: „Am constatat că sunt 1605 posturi, din care 188 sunt posturi vacante. În perioada 1996 – 2000, Primăria avea sub 50 de angajaţi. Nu ştiu dacă toate serviciile din cadrul Primăriei au crescut numărul de angajaţi pe măsura muncii depuse”. Klaus Werner Iohannis, primarul Sibiului, nu a dorit să renunţe la nici unul dintre „soldaţii” săi disciplinaţi, care alcătuiesc un veritabil aparat de propagandă electorală şi o „maşină de vot” sigură la alegerile locale. Pentru satrapul local este ideală posibilitatea de a stimula fidelitatea propriilor slugi cu banii statului. Aşa că prima măsură luată de primar, ca să-şi ţină aproape „răspândacii” şi „votacii” care riscau disponibilizarea după noua lege, a constat în transformarea Serviciului Public Administraţia Pieţelor, în societate comercială pe acţiuni, cu Consiliul Local ca acţionar principal. Sub denumirea de S.C. „Pieţe Sibiu” S.A., firmei nou-create îi revine şi sarcina de a aduna maşinile parcate aiurea prin intermediul unei camionete platformă. O afacere foarte rentabilă şi cu venituri greu de verificat de către organele de control. Fiind profitabilă activitatea respectivă, amenzi mari şi taxe copleşitoare pentru recuperarea autoturismelor de către proprietari, marele Klaus a mai achiziţionat încă o autospecială-platformă pentru ridicări de maşini, astfel încât acest serviciu să lucreze non-stop. Mulţi se întreabă ce legătură au „Pieţele” cu autoturismele? „Legătura” se numeşte Teodor Ioan Birţ, directorul de la „Pieţe”, personaj supercalificat în materie de autoturisme. Ca să vă convingeţi, reproducem mai jos fragmente dintr-un articol publicat în „Justiţiarul sibian” în urmă cu mai bine de opt ani (13 mai 2004), pe vremea când Teodor Birţ candida le alegerile locale din partea PRM, partid în care se înscrisese taman atunci.

„Cine este, de fapt, Teodor Birţ? La această întrebare există mai multe variante de răspuns. Membrii PRM spun în felul următor «un oarecare membru al partidului nostru, şi un protejat al liderului roşu, Aron Belaşcu». Unii angajaţi din cadrul administraţiei locale răspund în felul următor: «un fel de directoraş din Primărie, omul lui Iohannis». Cetăţenii care (mai) sunt interesaţi de alegerile locale pot spune astfel: «Teodor Birţ este un candidat la funcţia de consilier, din partea Partidului România Mare». Noi, pentru cititorii revistei noastre, răspundem la această întrebare cu următoarea afirmaţie: TEODOR IOAN BIRŢ ESTE UN INFRACTOR, condamnat definitiv la închisoare în anul 1999, pentru mai multe infracţiuni. De asemenea, el este implicat în mai multe afaceri foarte dubioase, pe bani publici.

 

                                        Contrabandă cu maşini

 

Una dintre marile pasiuni ale «candidatului-infractor» Birţ sunt maşinile. Cât mai puternice, cât mai elegante, cât mai scumpe. De aceea, în prezent el conduce o frumuseţe de Jeep, achiziţionat în rate, că, deh!, e bugetar. O nelămurire: cum poate, din leafa de bugetar să achite rata lunară de aproximativ 17 milioane pentru acesta. Tot de la maşini i s-a tras marea belea, adică o condamnare penală la un an şi patru luni de închisoare.

În vara anului 1996 s-a gândit că n-ar strica să aducă ceva maşini din străinătate. Zis şi făcut. A achiziţionat, second-hand, un Volkswagen Passat şi un Renault 25, pe care vroia să le introducă în ţară şi să le înmatriculeze. Dar pentru aceasta trebuia să plătească taxe vamale care, la acea dată se ridicau la aproape 18 milioane de lei. Iar suma aceasta era cam mare. Întrebând în stânga şi-n dreapta, a aflat că există o prevedere legală (des folosită la acea dată pentru introducerea de diferite bunuri în ţară) care spune că repatriaţii sunt scutiţi de plata taxelor vamale. Aşa că l-a contactat pe Nicolae Bloch, emigrant repatriat în 5 noiembrie 1991. Contra sumei de 1500 de mărci germane, Bloch s-a oferit să-l ajute pe Birţ să introducă autoturismele în ţară. El obţine, de la Biroul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu, o adeverinţă în care se precizează că repatrierea a avut loc la 21 noiembrie 1991 (adeverinţa nr. 211/11.11.1996). Dar scutirea de la plata taxelor vamale se aplica doar în termen de şase luni de la repatriere. Pentru a rezolva problema, Birţ convinge un funcţionar de la Poliţie să-i elibereze lui Bloch o nouă adeverinţă, FALSĂ, (nr. 211/21.11. 1996) în care se menţionează că repatrierea s-a făcut în data de 21 noiembrie 1996. Înarmat cu această adeverinţă, repetăm, falsă, şi cu alta (nr. 16/29/22) obţinută de Bloch de la MAE, Teodor Birt reuşeşte să fenteze autorităţile vamale şi să obţină o scutire de taxe în valoare de 17.343.929 lei.

Odată aduse maşinile în ţară, înmatriculate şi scutite de taxe, ele trebuiau valorificate. S-au găsit repede doi cumpărători (Gheorghe Olaru şi Cornel Bucuroaia), şi s-au încheiat, la fel de repede, contractele de vânzare-cumpărare, o ocazie pentru noi falsuri. În aceste contracte, la rubrica vânzător, era trecut repatriatul Bloch, dar infractorul Birt nu s-a sfiit să semneze (în fals) în locul lui, fapt demonstrat atât de expertizele grafologice, cât şi de declaraţiile celor doi cumpărători.

Una peste alta, Judecătoria Sibiu, în Sentinţa Penală nr. 1253/1998 îl găseşte vinovat pe Teodor Ioan Birţ pentru următoarele fapte:

1) «Determinarea unui funcţionar de la poliţie să întocmească o nouă adeverinţă cuprinzând o dată falsă a repatrierii martorului Bloch Nicolae, deşi inculpatul (n.r.:Birţ) cunoştea data reală a repatrierii, constituie infracţiunea de instigare la fals». Infracţiune pentru care domnul candidat al PRM-ului a fost «felicitat» cu 10 luni de închisoare.

2) «Fapta de a încheia două contracte de vânzare-cumpărare semnând în fals pe martorul Bloch Nicolae la poziţia vânzător constituie două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată». Adică, încă două pedepse de câte şase luni de închisoare, fiecare.

3) «Fapta de a folosi o adeverinţă falsificată pentru a ascunde introducerea în ţară a două autoturisme (pe numele său şi a indica pe repatriatul Bloch ca beneficiar al acestora, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale constituie infracţiunea de evaziune fiscală». Pentru această faptă, Birt a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare.

                                   Tribunalul creşte miza

 

Nemulţumit de decizia Judecătoriei Sibiu, Parchetul declară apel la Tribunalul Sibiu. În urma cercetării stării de fapt, Tribunalul constată că instanţa anterioară s-a pripit, infracţiunile comise de Teodor Birţ fiind mult mai grave. După ce constată că apelul este întemeiat, Tribunalul arată că prin fapta comisă de Teodor Birt (de a prezenta un act fals în baza căruia a obţinut de la Direcţia Generală a Vămilor scutirea de taxe vamale), acesta a săvârşit două infracţiuni prevăzute de Codul Penal adică uz de fals (art. 291 CP) şi înşelăciune prin folosirea de mijloace frauduloase (art. 251 CP). Mai mult, această faptă este prevăzută şi de Codul Vamal, constituind infracţiunea de contrabandă, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani, în această infracţiune fiind incluse şi cele două menţionate mai sus. În final Tribunalul schimbă încadrarea juridică a faptei, pedeapsa rămânând însă aceeaşi (un an şi patru luni de închisoare  cu suspendare şi un termen de încercare de trei ani şi patru luni). Restul pedepselor, oricum graţiate, au fost reduse. A urmat recursul lui Birt la Curtea de Apel Alba Iulia, recurs pe care şi l-a retras, sentinţa Tribunalului rămânând definitivă.

Despre activitatea lui Teodor Birt în Primărie nu se ştiu prea multe. Suntem pe urmele câtorva afaceri ale lui, despre care vom reveni pe larg în momentul în care vom avea date suficiente. Deocamdată le prezentăm sub rezerva «gurii lumii», dar şi a vechiului proverb care spune că «nu iese fum fără foc». Prima informaţie care ne-a parvenit despre activitatea lui Birt este legată de chioşcurile din Piaţa Obor, care sunt deţinute de firma mamei sale, şi care au fost obţinute printr-o licitaţie trucată la care au participat alţi membri PRM. Altă informaţie se referă la lucrările de amenajare a Stadionului Municipal, lucrări obţinute de o firmă apropiată de Birt, fără licitaţie. Mai mult, devizul pentru lucrare a fost umflat disproporţionat. Despre aceste lucrări au apărut ceva date într-un material anterior.”

V-am reprodus, parţial, un material de presă publicat de noi în anul 2004, în preajma alegerilor locale. Birţ nu a avut câştig de cauză în alegeri şi nici nu a mai dat pe la PRM, aspect ce denotă clar lipsa de scrupule, oportunismul şi dorinţa acestuia de a parveni cu orice preţ. Între timp individul s-a reabilita tot prin intermediul instanţelor judecătoreşti şi a scăpat de tinicheaua cazierului.

Ioan Teodor Birţ a mai intrat în atenţia revistei noastre, în data de 23 martie 2010, la rubrica „Ştifturi”, cu următorul articol: „Birţ, un Dumnezeu al pieţelor sibiene. Ioan Teodor Birţ, pe numele său complet, este directorul Serviciului Public Administraţia Pieţelor. A fost infiltrat la P.R.M. în anul 2004, în preajma alegerilor, că aşa-i place lui Iohannis să aibă oamenii săi de încredere, din primărie, vârâţi pe la toate partidele ca să-şi asigure el succesul în alegeri. Este şi asta o strategie… Herr director a avut şi o condamnare definitivă pentru contrabandă, fals, uz de fals şi evaziune fiscală – există sentinţa ! – dar şi-a făcut reabilitarea, înălbindu-şi astfel cazierul. Cu deprinderile însă se pare că a rămas, la fel ca şi cu lăcomia pentru bani şi sporirea averii, indiferent de mijloacele folosite. Ne-am adus aminte de el acum, după incendiul din Obor, care i-a ruinat efectiv pe comercianţii plătitori de chirii pentru dughenele acelea de aluminiu căzute pradă focului. Cu ceva timp în urmă am primit pe e-mail-ul redacţiei o «pâră» pe care nu am băgat-o prea mult în seamă, fiind nesemnată, conform binecunoscutei laşităţi a românilor, în general şi a sibienilor, în special. Însă la rubrica aceasta merge, mai ales că suntem siguri că există şi adevăruri în text, interesante şi utile pentru niscaiva organe de anchetă, aşa că cităm: «Ţinem să vă informăm ca aceasta nu este o acuzaţie. Este un adevăr de care vă puteţi convinge DACĂ verificaţi. Şi fără Curtea de Conturi, orice om normal îşi poate da seama că preţurile cu care s-au făcut investiţiile şi achiziţiile din ultimii 4 ani depăşesc cu mult bunul simţ, chiar dacă acestea s-au făcut în urma unor licitaţii. Rolul licitaţiilor la achiziţii este să se obţină cel mai mic preţ posibil şi o calitate bună (n.r.:Aiurea!). La Serviciul Public Administraţia Pieţelor este INVERS (n.r.: Corect, a luat exemplul şefului său, Klaus Iohannis, că şi la licitaţiile vizate de el, direct, totdeauna câştigă cel care cere mai mulţi bani şi lucrează de mântuială! – a se vedea licitaţia pentru Piaţa Gării şi lucrarea care a ţinut doar doi ani!!!). Pe cine credeţi că favorizează acest fapt? (n.r.: Spune, nene!) Pe coordonatorul de credite în primul rând. Nu credem că d-l Birţ a făcut singur ceea ce a făcut. (n.r.: Nici noi!) În schimbul câtorva telefoane mobile, exagerat de scumpe pentru un Serviciu Public sau nu numai pentru telefoane, colegii dânsului au închis ochii la toate măgăriile pe care acesta le-a făcut. De ce credeţi că firmele care au câştigat licitaţiile au şi construit pensiunea de la TOCILE a d-lui director? Pentru a vă lămuri mai uşor va rugăm să verificaţi preţurile la care s-au construit chioşcurile şi copertinele din P-ta Cibin. (n.r.:Pentru noi este imposibil, «Justiţiarul sibian» fiind declarat «persona non-grata» în Primăria lui Iohannis. Iar dacă solicităm informaţii oficial,în scris, o să le primim la «calendele greceşti», post-mortem!) Copertinele nu numai că au fost exagerat de scumpe – 10.000 euro/ buc. Dar s-au plătit un număr de 25, dar ele sunt de fapt 24. La amenajările şi reparaţiile făcute în ultima perioadă în P-ţa Obor, Cibin, Vasile Aaron, chiar şi contractul de deszăpezire, preţurile depăşesc orice imaginaţie. (n.r.: Imaginaţia escrocilor este fără limite!) S-a turnat în P-ţa Obor 15 m.p. de beton şi s-au plătit 190 de milioane, şi altele. Despre remorcile pentru P-ţa Mobilă, nu cunoaştem preţurile din Germania, dar şi acelea se pot verifica. S-a dovedit că a fost o investiţie care nu numai că nu aduce profit, dar produce cheltuială.(n.r.:De parcă ar fi doar singura de felul acesta în Sibiu!) Despre ratele pe care le are domnul Director ştim că le achită din autoturismele introduse în Târgul Auto de prietenul dânsului, domnul Iridon.(n.r.: Hopa, iar maşini… specialitatea infracţională a lui Birţ!) Pe acesta din urmă, un angajat de la birouri l-a prins cu 180 de autoturisme introduse în târg fără bilete. Rezultatul: Iridon a fost avansat.”

Teodor Ioan Birţ, ca orice parvenit care se respectă pe drumul său spre înalta societate sibiană, este şi mason venerabil în loja  nr. 179, „Samuel Brukenthal”, depăşită la antiromânism doar de altă lojă sibiană, nr. 258, „Saint Andreas” din Cisnădioara. Este membru şi în „Lions Club Brukenthal”, că la ăştia este musai să existe în denumire şi numele baronului vânător de români ardeleni şi autorul moral al execuţiilor de după revoltele conduse de Horea, Cloşca şi Crişan. Cine-i cunoaşte pe majoritatea membrilor acestor organizaţii aşa-zis „oculte”, de doi bani jumate, nu poate decât să schiţeze un surâs amar, dată fiind „probitatea morală” a celor care se înghesuie să devină „fraţi”. Pe site-ul nostru (sibiu.justitiarul.ro/)  am primit următorul comentariu la articolul despre Teodor Birţ: „Intraţi pe site-ul primăriei Sibiu la adresa http: //www.sibiu.ro/ro2/autorizatii/2009/09_dec.php să vedeţi la poziţia 1063 că Birt Iulian, fratele directorului de la Pieţe are autorizaţie de construcţie pe str. Oslo, pe teren de la Primărie, după ce în 2003 prietenul Fântână i-a dat şi garsonieră în Ştrand. Legea 15/2003 zice că nu poţi primi pământ de la Primărie dacă ai primit şi locuinţă .Dar legea e pt. fraieri… Şi gibonul de Iulian Birţ îşi aruncă resturile menajere pe geam în faţa blocului. Anul asta şi-a aruncat şi pomul de Crăciun. A stat în zona verde trei zile până l-au luat nişte ţigani. În data de 29 iunie a venit maşina de la PIEŢE SA să-i transporte marfa lui Birţ la buticul personal că se grăbea la aniversarea lui Fântână. Fraţilor, ce mafie!” Am verificat pe site-ul respectiv şi într-adevăr se confirmă: la poziţia 1063 din data de 29.12.2009 – probabil că a fost cadoul pentru Crăciunul cu bradul buclucaş aruncat pe fereastră – autorizaţie de construire în strada Oslo pentru Birţ Iulian Călin. Apropierea acestuia de fostul viceprimar Daniel Fântână este la fel de sigură, deoarece Iulian Birţ este angajatul umflatului care făcuse o serie de matrapazlâcuri în primărie, pe vremea când era viceprimar, cu acceptul tacit al şefului direct. Iulian Birţ a fost numit în 6.04.2011 administrator al „SC Best – Car Leasing I.F.N.” S.A., unde deţine 1013 acţiuni în valoare de 4,2630 % din capital, acţionar principal fiind dolofanul Daniel Fântână. Acesta mai controlează două firme cu acelaşi obiect de activitate: „Sigma Leasing I.F.N.” S.A. şi „Vision Leasing I.S.N.” S.A.. Prin „combinaţii” şi „permutări” între cele trei firme, adică spus pe şleau: tranzacţii fictive, Daniel Fântână a reuşit să tragă o ţeapă statului de un milion de euro prin deduceri fictive de TVA, unele utilaje care apar ca tranzacţionate între firmele controlate de şmecher nefiind vizibile nicăieri, ci doar pe hârtie. Prin 2010 se demarase o anchetă pentru evaziune fiscală, dar nu s-a mai auzit nimic, probabil părţi din milionul deturnat au ajuns şi pe la „anchetatori” şi aceştia au pus „batista pe ţambal”.

Dacă de la Birţ Ioan Teodor am ajuns la Daniel Fântână, datorită fratelui Birţ Iulian Călin, am urmat acest traseu tocmai pentru ca cititorii să înţeleagă care sunt legăturile de tip mafiot şi cum funcţionează, în linii mari, sistemul corupţiei în Primăria Sibiu, unde mai toţi sunt neamuri între ei. Circulă şi un banc pe tema aceasta. Cică, de ce nu fac sex între ei angajaţii primăriei Sibiu? Ca să nu fie acuzaţi de incest, deoarece sunt rude!

Mai mult, numele Birţ Iulian Călin, fratele directorului de la S.C. „Pieţe” S.A. aduce un plus de interes şi în afacerea foarte profitabilă – pentru ei! – a hingherilor de maşini. Se pare că Iulian Birţ este instructor de arte marţiale, iar pe forumurile internetului circulă informaţia că acesta ar constitui legătura dintre S.C. „Pieţe” S.A. şi firma de pază şi protecţie „Romguard” S.R.L. care are semnat un contract de parteneriat pentru a asigura şi supraveghea ridicarea, transportarea şi paza autoturismelor confiscate de către firma condusă de Birţ Teodor. Se ştie că aceste firme de pază îşi recrutează personalul din şcoli de arte marţiale sau pur şi simplu aleg mardeiaşi de cartier din lumea interlopă.

Sunt două categorii de firme de pază, supraveghere şi protecţie. Cele rafinate, de prim rang, conduse de foşti şefi ai serviciilor secrete şi dotate cu tehnică de supraveghere ultramodernă, care se ocupă pe şest cu spionaj economic sau strângere de probe pentru viitoare şantaje asupra rechinilor financiari. Mai există firmele de categorie inferioară, conduse de foşti miliţieni sau securişti cu grad mic, care erau şi pe vremea lui Ceauşescu pe o mână cu interlopii. Acestea se ocupă strict de pază, aici intrând şi aşa-zisa „pază” din cluburile de noapte, care nu este altceva decât o taxă de protecţie mascată. Contractul de prestări servicii pentru servicii de pază şi monitorizare dintre SC „Pieţe” S.A. şi SC „Romguard” S.R.L. din Sibiu, str. Gimnasticii, nr. 23, are numărul 2094, din 02.05.2011, şi este în valoare de 33.814 lei, fiind singura ofertă primită la o valoare estimată (şi supraapreciat!) de 273.200 lei, tocmai pentru ca oferta să fie selectată ca fiind „cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. De fapt a fost singura ofertă, că aşa-i la piaţă… piaţa lui Teodor Birţ, bineînţeles.


Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.