Investigatii

Hingherii de maşini ai municipalităţii sibiene acţionează într-o ilegalitate extremă! (I)

„Pe de altă parte, şoferii care realizează că s-a comis un abuz consideră că nu vor avea niciodată câştig de […]

„Pe de altă parte, şoferii care realizează că s-a comis un abuz consideră că nu vor avea niciodată câştig de cauză în faţa celor care fac legea – firmele de ridicării auto, Primării, servicii de Poliţie Rutieră – astfel încât ajung să plătească taxa de recuperare a maşinii fără să mai tragă un semnal de alarmă privind abuzul comis. Şi nu în ultimul rând, sunt şoferii care ar vrea să-şi ceară drepturile în instanţă, însă după ce au plătit o taxă de recuperare cât salariul mediu pe economie (700-800 lei), nu mai au resurse financiare pentru a achita serviciile unui avocat pentru consultanţă şi reprezentare în instanţă.” (Senatul României: Expunere de motive la proiectul de lege privind ridicarea şi depozitare vehi­culelor staţionate neregulamentar)

La Sibiu se ridică zilnic câteva zeci de maşini, mai ales că cele două autovehicule speciale pentru ridicarea autoturismelor lucrează non-stop, 24 de ore din 24! Pe an sunt ridicate şi depozitate în curte la „Tursib” câteva mii de maşini. Astfel, anul trecut au fost ridicate 2.635 de maşini, deşi la vremea respectivă „opera” doar o singură autospecială pentru ridicat maşini. Între timp primăria a mai achiziţionat încă un astfel de autovehicul. O găselniţă a lui Klaus Iohannis, pentru a fenta Hotărârea Guvernului de reducere a posturilor din primării şi pentru a nu-şi concedia bugetari devotaţi şi aducători de voturi hotărâtoare în alegeri pentru perpetuarea sa ca primar, a constat în înfiinţarea S.C. „Pieţe” S.A. în august 2010, aceasta fiind o firmă subordonată Consiliului Local. Obişnuit să mintă aşa cum respiră, Führer-ul a justificat măsura de trecere a Serviciului Primăriei Sibiu de ridicat maşini de pe domeniul public în subordinea SC „Pieţe” Sibiu SA ca pe o ca o creştere a eficienţei în activitatea de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, prin introducerea unui program în trei schimburi de ridicări de maşini şi încadrarea persoanelor din acest serviciu al Primăriei la firma nou înfiinţată. Deci nu, el nu s-a gândit nicicum să-şi salveze propagandiştii şi votacii, tăietori de frunze la câini pe banii sibienilor!

               Cum procedează hingherii sibieni de maşini

Maşinile sunt vânate în anumite zone unde este imposibil de găsit loc de parcare sau pe străzi practic pustii, dar prevăzute cu semne de circulaţie care interzic parcarea. Pânda este efectuată de angajaţii ai Primăriei, care supraveghează „sub acoperire” zonele respective.

NYX

 

Mai sunt şi turnători voluntari, în special taximetrişti şi pensionari din zonele vizate, care fac aceste mârşăvii doar din plăcerea de a vedea stupoarea şi tema de pe faţa proprietarului, atunci când acesta revine şi nu-şi mai găseşte maşina. Nici nu-şi părăseşte bine şoferul maşina, că imediat apare autospeciala de ridicat autoturisme şi „saltă” maşina parcată chipurile „neregulamentar”, fără proces verbal de constatare completat la faţa locului şi fără martori. Iată cum relatează o victimă aceste abuzuri incredibile: „ (…) În grabă, am parcat neregulamentar (şi recunosc acest lucru), în zona de staţionare a taxiurilor. (…) după aprox. 15 minute, când m-am întors la locul în care am parcat maşina, ea dispăruse. Primul meu gând a fost că mi-a furat-o cineva.

NYX

 

Văzându-mă agitat, un taximetrist m-a atenţionat spunându-mi că maşina mi-a fost ridicată de cei de la S.C Pieţe Sibiu S.A. (firma ‹‹abilitată›› să facă aşa ceva). În afară de atenţionarea taximetristului (n.n.: taximetristul cel ‹‹amabil›› a fost în mod sigur şi cel care i-a chemat pe hingherii de maşini!) , singura modalitate de atenţionare/informare a faptului că mi s-a ridicat maşina, a fost existenţa pe trotuar a unui indicator volant, ataşat unui postament uşor (putea fi ridicat si mutat foarte uşor), indicator care la momentul parcării mele nu exista. După 30-40 de minute de la cele întâmplate, in jurul orei 17, am ajuns la acea firma de ridicări însoţit de doi martori, părinţii mei. Aici, la poartă, mi s-a comunicat că taxa de ridicarea a maşinii este de 500 de lei (150 de lei ridicarea, 150 de lei transportul şi 200 de lei depozitarea/zi) care, obligatoriu, se poate face numai cash şi că numai proprietarul autoturismului, SINGUR, are acces în incinta ‹‹biroului›› (amplasat chiar lângă poarta de intrare) a aşa numitului ‹‹spaţiu de depozitare››. După ce am făcut rost de bani, am intrat în acel ‹‹birou››, înconjurat fiind numai de oamenii de la acea firma (3 sau 4 la număr), care, în comparaţie cu statura mea, toţi erau masivi. Primul act care mi s-a completat pe loc, în faţa mea, a fost un proces verbal de restituire a maşinii, apoi un proces verbal de constatare (exemplarul roz înmânân- du-mi-se) şi încă un document (vă rog să mă scuzaţi, s-au întâmplat atât de multe şi atât de repede încât, la cât eram de timorat de prezenţa acelor adevărate forţe ce mă flancau dar şi datorită încărcării emoţionale a momentului, am uitat la ce făcea referire cel de al treilea act). …”

NYX

 

Scrisoarea este lungă şi cuprinde cu lux de amănunte neregulile de la completarea procesului verbal de constatare, întocmit în acel „birou” sub ochii „vigilenţi” ai haidamacilor aduşi pentru intimidare. Această scrisoare poate să fie citită integral pe site-ul avocatului Gheorghe Piperea: http://www.piperea.ro/ridicari-abuzive-de-masini-amenzi-ilegale-multiple-rovinieta/  Iată cum încheie victima acestor abuzuri, care sunt o pată pe obrazul oraşului nostru: „Totodată, Anexa 3 din acel faimos HCL 103/2011 al Primăriei Sibiu, este plină de inadvertenţe si exprimări ambigue, şi poate din curiozitate (şi de ce nu, din amuzament), aveţi timp să vă delectaţi cu ea preţ de 10 minute… Printre altele, în ea se spune: ‹‹ (…)competenţa de a constata şi de a aplica sancţiuni contravenţionale aparţine agenţilor constatatori din cadrul Serviciului Politiei Rutiere››, iar mai jos să spună: ‹‹ (…) competenţa de a constata şi de a aplica sancţiuni contravenţionale aparţine agenţilor constatatori împuterniciţi ai Primarului Municipiului Sibiu›› – clar, nu?!)”

Iată că într-o sentinţă a Tribunalului Sibiu, rămasă definitivă după menţinerea ei de către Curtea de Apel Alba Iulia în luna septembrie 2012, se spune foarte clar cine are competenţa de a constata parcările neregulamentare: „Agentul constatator nu poate fi decât un poliţist, funcţionar public cu statut special din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră sau poliţist, funcţionar public din cadrul Poliţiei Locale Sibiu. Primarul municipiului Sibiu nu poate împuternici persoane fizice sau juridice cu calitatea de agent constatator. În caz contrar s-ar ajunge ca persoane juridice, respectiv societăţi de profesionişti pe acţiuni, societăţi de profesionişti cu răspundere limitată sau persoane fizice care nu au statut de funcţionari publici să constate şi să aplice sancţiuni în baza HCL 103/2011”

Celebra Hotărâre nr. 103 a Consiliului Local Sibiu este formulată la fel de ambiguu ca şi anexele ei, încât ai impresia că juriştii primăriei care elaborează textele acestea idioate sunt un fel de zombi fără creier. În schimb data intrării în vigoare este demenţială: „Art.1. Începând cu data de 1 aprilie 2011, activitatea şi operaţiunile de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor şi vehiculelor de orice fel oprite sau staţionate neregulamentar pe domeniul public şi privat al municipiului Sibiu, se vor desfăşura în condiţiile legii şi vor fi preluate  de S.C. Pieţe Sibiu S.A.” Uite un motiv să refuzi aplicarea HCL nr. 103, pe motiv că-i doar o păcăleală a consilierilor, că sasul-şef nu ştie să râdă, el doar rânjeşte. Iată cum se încheie hotărârea cea bolborositoare şi urât mirositoare: „Art.7. Primarul Municipiului Sibiu, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Municipiului Sibiu şi directorul S.C. Pieţe Sibiu S.A. vor asigura executarea prevederilor prezentei hotărâri.” Despre Teodor Birţ, directorul S.C. Pieţe Sibiu S.A. şi firma privată care însoţeşte autospeciala la ridicări, dar asigură şi haidamacii de la „depozit” pentru intimidarea persoanelor tâlhărite, în numărul viitor.

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.