Social

GUSTI POP LOVESTE DIN NOU

Trăim într-o societate democratică, în care ne este garantat dreptul la libera exprimare, iar abuzurile unora care au înţeles prost […]

Trăim într-o societate democratică, în care ne este garantat dreptul la libera exprimare, iar abuzurile unora care au înţeles prost conceptul de „democraţie”, trebuie înfierate public.

Cum relatam în numărul trecut, preşedintele acestei asociaţii de proprietari a decis, „dezinteresat” desigur, ca, de pe terasa scării al cărei locatar este, să încerce să obţină nişte bani „pentru scară”. Astfel, a închiriat această terasă unei companii de telefonie mobilă, deşi, în ultimii doi ani de zile, a refuzat să participe la costul hidroizolaţiei, mascându-şi rea-voinţa cu fel de fel de argumente puerile care nu vin bine unui bărbat adevărat „care este”. A făcut dânsul o „adunare generală” la care, spun sursele noastre, nu s-a adunat nimeni – a fost de fapt un tabel care a circulat din uşă-n uşă, iar oamenii, fără să cântărească prea mult lucrurile, l-au semnat rapid. Toate bune şi frumoase, doar că atunci când unii dintre vecini i-au solicitat să prezinte „adunării generale”, lunar, un extras de cont pentru a lua la cunoştinţă în mod transparent despre suma care urmează să fie alocată gospodăririi scării, d-nul „preşedinte” a strâmbat din nas, argumentând că el nu este bătaia de joc a nimănui şi nimeni nu-l poate obliga să meargă lunar la bancă. Dânsul, probabil, uită că funcţia care-i este atât de dragă, aceea de preşedinte de asociaţie, atrage după sine şi câteva responsabilităţi, nu doar avantaje. În fine… un extras de cont se trimite şi prin poştă…

Pentru că a ajuns să-l cunoască, de acum, destul de bine pe „d-nul preşedinte”, tânărul nostru cisnădian (căruia „încă nu i s-a uscat cerneala de Cisnădie pe buletin”, cum îi place d-lui Pop să repete ori de câte ori are ocazia, ca şi cum vechimea în Cisnădie îţi dă dreptul să faci ce te taie capul şi să nu ţii cont de nimic şi de nimeni) s-a gândit să solicite toate actele pe baza cărora s-a închiriat o parte de pe terasa scării. Soţia tânărului a mers la sediul asociaţiei şi, deşi era încă program de lucru, d-nul “preşedinte” nu mai era acolo. Doar nimeni nu-i cere socoteală dânsului şi poate să facă ce doreşte. Femeia s-a întâlnit cu dânsul pe stradă, i-a solicitat o copie după actele respective, iar „preşedintele” a promis că-i trimite. Noroc bun! În acest context, s-a stabilit telefonic o întâlnire cu reprezentanţii companiei de telefonie mobilă, spre a se rezolva ultimele detalii legate de montarea antenei. Au venit trei reprezentanţi ai companiei şi s-au întâlnit, în faţa scării blocului, cu „preşedintele” şi cu doi locatari direct interesaţi: tânărul cisnădian şi vecina acestuia, fiecare din ei proprietar al unuia din cele două apartamentelor situate la etajul 4. Discuţia a decurs amiabil, reprezentanţii companiei de telefonie au fost cât se poate de amabili, au prezentat toate actele solicitate – totul a decurs normal o perioadă scurtă de timp. În momentul în care tânărul cisnădian i-a reamintit d-lui „preşedinte” cu câtă indiferenţă şi lipsă de profesionalism a gestionat problema legată de hidroizolarea terasei, acestuia i s-a urcat sângele la cap. A fost profund deranjat şi de faptul că tânărul nostru s-a interesat în ceea ce priveşte parcela de domeniu public ocupată abuziv de către „preşedinte”, parcelă pe care a închis-o şi o foloseşte în interes personal pe post de „curte la bloc”. Preşedintele a răspândit în vecinătate zvonul că ar plăti impozit pentru această parcelă, însă Primăria Cisnădie susţine contrariul. Păi, d-le „preşedinte”, dacă dvs. minţiţi cu sânge rece, dacă vă permiteţi construcţii fără autorizaţie, „adunări generale” fără participanţi, este normal ca oamenii să înceapă să se întrebe cum gestionaţi banii care intră în asociaţie. Noi chiar suntem curioşi dacă, la o adunare generală reală, cunoscând faptele dvs., proprietarii membri ai asociaţiei v-ar mai acorda vreun vot de încredere. Unele guri rele ale Cisnădiei, care-l cunosc de mai mulţi ani, chicotesc că până şi ajungerea sa în funcţia pe care o ocupă acum a avut loc într-un mod cel puţin dubios.

Etalându-şi din nou vocabularul de mahala, l-a făcut „prost” pe tânărul nostru cisnădian şi, profitând de neatenţia acestuia (aşa cum ar face orice „bărbat în putere”), i-a pus o mână-n gât, încercând să-l stranguleze, apoi i-a aplicat o lovitură de pumn în faţă. Dovadă de înaltă cultură şi civilizaţie, şi, mai ales, profunde cunoştinţe legislative ale „juristului” Pop, nu-i aşa?! Să faci lucrul acesta în plină zi, în plină stradă, în prezenţa a cel puţin 5 martori… ne punem o întrebare, firească de altfel: nu cumva acest om este labil psihic? Noi nu ştim, dar o instanţă ar putea să verifice acest lucru. Comportamentul violent al acestui cetăţean spune multe în această direcţie.

Episodul s-a sfârşit rapid, tânărul reuşind în cele din urmă să se elibereze (doar nu era să stea să fie strâns de gât; între timp au intervenit şi reprezentanţii companiei de telefonie mobilă şi i-au despărţit pe cei doi) şi să sune la Poliţie. Poliţie care a reacţionat prompt şi în câteva minute a fost la faţa locului. A doua zi tânărul cisnădian s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală din Sibiu, unde i-a fost eliberat un certificat medico-legal pe baza căruia a depus o plângere (oare a câta?) la Poliţia Cisnădie. Degetele „preşedintelui” au rămas imprimate câteva zile bune pe gâtul proprietarului care a îndrăznit să-l înfrunte pe „puternicul Gusti”. De data asta însă, sperăm ca organele abilitate să ia măsurile cuvenite în astfel de fapte antisociale.

Soţia tânărului ne-a povestit că, la ultima şedinţă de judecată pentru recuperarea banilor investiţi de tânăra familie în hidroizolaţia terasei, d-nul Pop a dat din nou un spectacol în stilul său caracteristic: „totul este o minciună”, expertiza judiciară efectuată la solicitarea instanţei pe terasa cu pricina este „un fals”, tânărul ar fi „mituit expertul”, să se refacă expertiza, dar nu pe banii d-lui Pop, acesta fiind de acord să plătească doar o anumită sumă… Oare, cam „cât vrea muşchii lui”? Ne punem întrebarea firească: cât va mai continua mascarada aceasta? Cât va mai reuşi acest om să inducă în eroare proprietarii cinstiţi de apartamente, prezentându-le o imagine deformată a acestor probleme? (Că lucrarea respectivă ar fi fost făcută la negru, că parte din materiale s-ar fi vândut şi acum se solicită bani pe ele, că suprafaţa din raportul de expertiză nu este corectă – tot felul de argumente, doar-doar va câştiga „războiul”… căci aşa vede d-nul „preşedinte” problema aceasta: „un război”. Cu o anumită ocazie i s-a adresat tânărului nostru spunându-i „Tu eşti prea mic pentru un război aşa de mare”. Război mare? În România este pace în momentul de faţă.

Apropos de lucrări la negru, d-le „preşedinte”: oare pentru acoperişul de pe scara blocului dvs., care a picat acum cca. 2 ani, ca o plăcintă peste maşinile din parcare, puteţi prezenta toate actele care se cer pentru realizarea unei lucrări de asemenea anvergură? Vreo garanţie a lucrării, vreo factură, ceva…? Sau aţi lucrat la… negru? Filmuleţul cu această „capodoperă” mai este disponibil şi azi pe internet: http://www.youtube.com/watch?v=r3SAo5pMWUc.

Aceeaşi întrebare este valabilă şi pentru şapa pe care aţi turnat-o pe domeniul public din spatele blocului, pe care aţi pus stăpânire: aţi putea dovedi cu acte în regulă provenienţa acesteia? Primăria Cisnădie cunoaşte oare „învârtelile” de pe şantierul ANL din spatele blocului V?

O altă informaţie ajunsă la urechile noastre: unii dintre proprietarii vecini, care se tem pentru sănătatea lor din cauza antenei de telefonie mobilă, care de acum este amplasată pe blocul buclucaş din Cisnădie, au făcut câteva sesizări la diverse organe ale statului. Răspunsurile primite, însă, au fost de partea companiei de telefonie mobilă. Încântat de acest lucru, d-nul „preşedinte” a înmânat unui şef de scară câteva documente, jignind în stilu-i caracteristic proprietarii ai căror bani îi încasează „Poftim, arată-le la proşti”. Proşti, d-le „preşedinte”? Păi dacă echipa pe care dvs. o conduceţi, în cadrul acelei asociaţii, este remunerată, nu cumva banii pe care îi ia provin de la aceşti „proşti”? Cum vă permiteţi să-i calomniaţi în acest fel?

Am mai aflat că, de curând, în zona Piaţa Nouă, a avut loc o „adunare generală” – ocazie cu care oamenii ar fi putut să ridice şi problema schimbării „preşedintelui”, însă… tocmai în blocul d-lui preşedinte nimeni n-a văzut vreun anunţ pe această temă. Au existat anunţuri la blocurile vecine, pe diverşi copaci din zona asociaţiei de proprietari (oare ce spun cei de la Mediu?), dar nu pe scara în care locuieşte d-nul Pop şi nici măcar pe scara vecină. Să fie o simplă coincidenţă? Legea spune aşa: „Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită”. Ce loc mai vizibil să existe decât afişierul de pe casa scărilor?

Un proverb spune „Până nu faci foc, nu iese fum”. Cam mult fum iese din interiorul acestei asociaţii de proprietari… Tânărul nostru, la un moment dat, a prezentat d-lui „preşedinte” şi problema scurgerii pluviale din subsolul scării blocului, ale cărei ţevi au „dispărut” cândva, în trecut. Nici în această problemă nu s-a implicat deloc d-nul Pop, deşi, nu trebuie să fii „jurist” ca să înţelegi ce vrea să spună legea când afirmă că …preşedintele asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: „reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune…” Noi am aflat că sunt deja mai mulţi proprietari care-şi pun întrebarea firească: ce rol are de fapt d-nul preşedinte în această asociaţie? Pe lângă faptul că jigneşte, înjură, defăimează şi agresează pe unii vecini, mai ştie să facă şi altceva? Dorim ca prin intermediul ziarului nostru, să le fie reamintit domnilor din Primăria Cisnădie că există cetăţeni care doresc implicarea organelor locale în restabilirea ordinii şi disciplinei în cadrul acestei asociaţii şi că legea după care funcţionează asociaţiile de proprietari prevede, printre altele:

Art. 56. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte: a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc. pe toată durata existenţei acestora;

b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;

e) modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale;

(2) Contravenţiile prevăzute la alin.(1) se sancţionează după cum urmează:

a) faptele de la lit. a), b) … se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;

c) faptele de la lit. e) … cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, de primari sau de împuterniciţii acestora.

În cazul nostru, sursele noastre de informaţii spun că d-nul Pop se face vinovat de toate cele trei puncte:

a – nu a făcut nimic când i s-a adus la cunoştinţă că ţevile pentru scurgerea pluvială „nu mai există”. Să ştie dânsul ceva ce noi nu ştim, în legătură cu acest aspect?

b – nu şi-a îndeplinit atribuţiile, când i s-a adus la cunoştinţă că apartamentele de la etajele superioare sunt deteriorate din cauza infiltraţiilor de apă prin terasa neizolată;

c – şi-a construit scări şi balcon în spatele blocului, a spart un perete al blocului pentru a-şi face o a doua ieşire din apartament. Cu aprobări? Cu autorizaţie? De la cine?

 

Unde-i lege nu-i tocmeală! Proprietarii din Asociaţia Piaţa Nouă 1 din Cisnădie vor respect şi profesionalism! Dacă nu le puteţi oferi aceste două lucruri, părăsiţi funcţia aceasta, stimate „preşedinte” şi lăsaţi locul cuiva cu (bun) simţul răspunderii!

Tudor BLAGA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.