Coruptie

Gheorghe Roman s-a îmbogăţit prin sărăcirea Primăriei Mediaş pentru care candidează

Conform presei sibiene, fostul director a fost acuzat de management defectuos de către membrii Consiliului de Administraţie al Meditur, care […]

Conform presei sibiene, fostul director a fost acuzat de management defectuos de către membrii Consiliului de Administraţie al Meditur, care au şi menţionat că acesta venise la numirea în funcţie cu un autoturism Dacia Solenza, iar la plecare le-a trimis bezele de la volanul unei limuzine Skoda Superb, autoturism al cărui preţ sare lejer de 20.000 de euro.
În timp ce conducea destinele transportului public local, Roman a fost atacat virulent de consilierii locali ai PSD-ului, care-i cunoşteau destul de bine năravurile, din moment ce dezertase de la partidul lor ca să vireze spre PD-L, care era în plină ascensiune la vremea respectivă. Con­silierii au solicitat, la începutul anului 2008, demiterea directorului general al Meditur, Gheorghe Roman. Solicitarea a fost adresată Primăriei Mediaş în scris, pe baza unui referat (facsimil 1) care conţinea toate abaterile (matrapazlâcurile) imputate fluşturaticului director. Astfel au ieşit la iveală mai multe găinării derulate pe şest, fără avizul Consiliului Local: încheierea unui contract de publicitate pe stâlpii de suport ai reţelei electrice pentru troleibuze şi dezafectarea unor reţele de contact tot pentru troleibuze, urmată de valorificarea componentelor acestora. Contractul cu agenţia de publicitatea SC „Contrast Decor” SRL fusese întocmit fără acordul Consiliului Local, deşi acei stâlpi de suport pentru reţeaua troleibuzelor se aflau pe domeniul public. Pentru „dregerea busuiocului”, adică a intrării tardive în legalitate, s-a decis printr-o hotărâre ulterioară a Consiliului Local ca Meditur SA să dirijeze spre bugetul local 50% din valoarea contractului de publicitate. Această hotărâre nu a fost respectată, iar Meditur  nu a virat nici un sfanţ la bugetul local. În ceea ce priveşte porţiunile de reţea de contact dezafectate, consilierii locali ai PSD-ului îi reproşau tânărului director că scoaterea din uz s-a făcut fără aprobarea Consiliului Local, fără existenţa unor procese verbale de casare pentru materialele componente, iar vânzarea acelor materiale de către Meditur a fost ilegală, deoarece singurul în măsură să dispună de ele era însuşi Consiliul Local, acesta fiind proprietarul de drept al materialelor! Imputarea finală se referea la lipsa documentelor care să facă dovada modului de valorificare a materialelor din dezafectări şi a preţului încasat în urma vânzării. Ei, vedeţi voi, dragii pesedei ai moşului, cum se pot transforma fierul vechi şi cuprul într-o caroserie strălucitoare de Skoda Superb? Asta doar aşa, că tot v-aţi întrebat voi prin ce procedeu alchimic s-a transformat o rablă de Solenza într-o limuzină neagră de fiţe… Dar, ca să fie autoturismul complet, mai trebuiau firfirici pentru banchetele din piele şi dotările opţionale!
Corpul de Control al Prefectului, prin adresa nr. 3120/16.04.2008, dă dreptate consilierilor medieşeni „recalcitranţi”, enumerând şi legile care au fost încălcate (facsimil 2) de domnul director Gheorghe Roman. Micuţul Napoleon, care a avut grijă să-şi facă „Buona parte” (franţuzescul Bonaparte, tradus în limba italiană; parte bună, în limba română)  din transportul public local, peste care era „împărat”, ca orice politician care se respectă, a sărit ca ars prin presa sibiană, dându-se lovit pe considerente politice. Deşi „prins cu mâţa în sac”,  s-a erijat în victimă, mai ales că era an electoral şi băteau alegerile la uşă. Probabil că efervescenţa electorală a fost cea care a şi pus „batista pe ţambal” în cazul acelor ilegalităţi crase comise de Roman. După alegerile locale cazul a fost „îngropat”, mai ales că partidul (PD-L) din care făcea parte directorul societăţii Meditur a câştigat alegerile.
Însă, de departe, cel mai mare „tun” tras de Gheorghe Roman, cu pierderi financiare şi efecte negative în activitatea Meditur, a fost înstrăinarea dispeceratului societăţii de transport local, situat în zonă ultracentrală. În data de 19.12.2005 s-a vândut imobilul din strada Stephan Ludwig Roth, nr. 25, unde funcţiona dispeceratul Meditur. Vânzarea a fost total ilegală, directorul Gheorghe Roman dispunând arbitrar de respectiva tranzacţie. Acesta a profitat de trecerea corpului de clădire care adăpostea dispeceratul, aflat în folosinţa Meditur, din domeniul public în domeniul privat al municipiului Mediaş prin Hotărârea Consiliului nr. 96 din 30.05.2005, considerând că prin această trecere în domeniul privat, automat mijloacele fixe (cum era şi imobilul în cauză) trec în patrimoniul privat al societăţii. Voit şi cu rea intenţie, Gheorghe Roman a eludat legile, făcând abstracţie că mijloacele fixe au constituit un aport în natură al Consiliului Local şi nu o donaţie, de care să dispună el ulterior după bunul său plac. Societăţii comerciale Meditur i s-a acordat doar dreptul de folosinţă, nu de proprietate, cum a apreciat directorul său general. Conform art. 125, aliniat 1 şi 2 din Legea nr. 215/2001, numai Consiliul Local poate hotărî asupra bunurilor care fac parte din domeniul public şi privat al municipiului! Nu directorul general şi nici Consiliul de administraţie al societăţii Meditur erau decidenţi pentru înstrăinarea unui corp de clădire, deoarece respectiva societate fusese înfiinţată prin Hotărâre a Consiliului Local, acesta fiind de fapt şi acţionar unic.
Prin acţiunile întreprinse, directorul general Gheorghe Roman a creat confuzie, inducând în eroare participanţii la licitaţie, el asumându-şi o calitate falsă de proprietar. În final a vândut un bun care nu-i aparţinea, el semnând, cu mâna sa directorială, tranzacţia în faţa notarului public. „Curat murdar”, cum spunea tizul său, Ghiţă… Pristanda, doar că aici nu s-a pierdut o scrisoare amoroasă, ci ditamai imobilul! Roman a speculat faptul că Primăria Mediaş nu-şi inta­bulase bunul în cauză, imobilul situat în str. S. L. Roth, nr. 25, aşa că şi-a procurat un extras de carte funciară, din care reieşea că societatea condusă de el este proprietara imobilului.
De respectivul document s-a folosit pentru a materializa vânzarea – cumpărarea corpului de clădire. În felul acesta, Ghiţişor al nost’ – vorba unui primar de pe valea Hârtibaciului, fost coleg de partid cu Roman: „Ăstuia nici măcar Ghiţă nu poţi să-i spui, el rămâne doar un insignifiant Ghiţucă!” – a păşit, tiptil – hoţeşte, pe terenul „minat” al infracţiunilor. Faptele săvârşite de Gheorghe Roman, în calitatea sa de director general, constituie următoarele infracţiuni: abuz de încredere (Art. 213, Cod penal), abuz în serviciu contra intereselor publice (Art. 248, Cod penal) şi gestiune frauduloasă (Art. 214, Cod penal). În ceea ce priveşte prima infracţiune, abuzul de încredere, acesta este de preferat în cazul fostului director, decât pur şi simplu furtul, deoarece iată cum se raportează articolul 213 la cele săvârşite de Gheorghe Roman: „Persoana care deține bunul ce face obiectul infracțiunii trebuie să dețină acel bun în bază unui titlu, fie că este contract de gaj, depozit, transport etc. Deținerea bunului nu reprezintă o posesie în sensul celei definite de Codul civil, ci o detenție precară, ceea ce presupune obligația celui care deține de a returna bunul în momentul încetării raportului juridic. Dacă nu există un raport patrimonial în bază căruia se deține lucrul, nu se poate reține infracțiunea de abuz de încredere, ci este o infracțiune de furt.”
Deoarece duminică se va decide soarta Primăriei Mediaş, prin votul cetăţenilor, mă întreb, în cazul în care mita electorală oferită de Gheorghe Roman va prima în faţa raţiunii şi acesta o să câştige fotoliul de primar, oare cum va putea să administreze un ditamai municipiul, el, cel care nu a fost capabil să gestioneze corect o banală întreprindere de transport local? Dacă din postura de director al unei firme subordonate Consiliului Local şi-a permis să înstrăineze ilegal un imobil al primăriei, vă daţi seama ce prăpăd o să facă acesta, dacă o să ajungă primar şi o să aibă întreg domeniul public şi privat al municipiului pe mână?! Şi să nu uităm că sumele fabuloase, aruncate în stânga şi în dreapta pe perioada campaniei electorale, vor trebui returnate cu dobândă „creditorilor”. De unde, din puşculiţa lui Ghiţucă? Nu, ci din bugetul local al medieşenilor, dacă va ajunge să-l administreze. Personal sper, pentru binele municipiului drag mie, că nu se va ajunge niciodată la această situaţie catastrofală.

Marius Albin MARINESCU

P.S.: Şi, pentru ca să nu mai facă spume la gură prin conferinţele de presă domnul „director de autogară”, director general, deputat, primar, cosmonaut şi ce mai vrea el să fie, menţionez că toate actele, care mi-au folosit ca surse pentru documentare, mi-au fost puse la dispoziţie de un consilier local (PSD), din perioada 2004 – 2008, nu de primarul Teodor Neamţu, suspectul de serviciu în viziunea „ghiţuliană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.