Colimator

Frecţie cu ceai de tei la un picior de lemn

    Am citit în presă că Primăria Sibiu a cumpărat 200 de tei din Olanda, pentru care a achitat 95.000 […]

    Am citit în presă că Primăria Sibiu a cumpărat 200 de tei din Olanda, pentru care a achitat 95.000 de lei, adică 475 de lei pentru un tei (http://ro.stiri.yahoo.com/tei-din-olanda-%C3%AEn-sibiu–pre%C8%9Bul-unui-copac-este-de-475-lei-090217625.html)!

   Banalul tei (Tilia cordata) se regăseşte în diverse oferte pe site-urile româneşti, preţurile cele mai mici fiind de la 8 până la 13 lei (Direcţia Silvică Mureş). Tot prin intermediul internetului am ajuns şi la societatea comercială „Bacara” SRL din Zalău, ocazie cu care am fost informaţi că există şi specia „Tilia platyphyllos”, adică teiul argintiu cu frunză mare, pe care firma respectivă îl comercializează cu doar 10 lei/puiet! Graţie amabilităţii domnului inginer agronom Mircea Lăncrăjan, de la SC „Bacara” SRL, am aflat şi că pentru  puieţii de pomi ornamentali nu se percepe TVA! Aceştia intră la categoria arbori şi arbuşti ornamentali şi se aplică taxarea inversă, conform Codului Fiscal, Art. 160, alin 2, lit. b), doar pentru operaţiuni realizate în interiorul României. http://legeaz.net/legea-571-2003-cod-fiscal/art-160 Am găsit, e adevărat, şi ofertă cu 297 lei/puiet (http://www.parcuri.ro/arbori-foiosi/arbori-foiosi-tilia-platyphyllos-tei-12-14-circumf-trunchi-70-litri-p2832.html), deoarece contează circumferinţa, înălţimea şi vârsta puietului.

    De ce să plătească Primăria Sibiu un tei cumpărat din România cu 10 lei, când poate să achite peste 100 de euro pentru un puiet din Olanda? Iată grija primarului sibian faţă de banii contribuabililor şi iată şi dispreţul pentru produsele autohtone!

                                                                                                                                  Dan FLORESCU

1 Comment

  1. roman

    E simplu: diferenta de la 10 lei la 100 euro, sa-i fie imputata celui care a autorizat plata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.