Tribuna democratiei

Florin Orlăţan, Colegiul 2 Sibiu pentru funcţia de deputat: ,,Onestitatea cred că e cea mai mare calitate a mea”

– Cum vă veţi raporta la contracandidaţii dvs. în această campanie electorală?– Cu reprezentantul regimului Băsescu, bătălia politică nu poate […]

– Cum vă veţi raporta la contracandidaţii dvs. în această campanie electorală?
– Cu reprezentantul regimului Băsescu, bătălia politică nu poate fi decât dură. Fără menajamente. Cu astfel de oameni, disputele cavalereşti sunt excluse. Cei care, prin demagogie, abuz şi ipocrizie, au supus poporul român la un şir prea lung de umilinţe trebuie să plătească. Sibienii îi vor sancţiona, prin votul lor, pentru toate minciunile şi toate hoţiile care au dus la sărăcirea fără precedent a populaţiei. Pentru ei, data scadenţei este 9 decembrie.

– Cum v-ati hotărât să intraţi în politică? Cine/ce v-a convins?
– Era anul 1999, iar România traversa o perioadă în care speranţa dispăruse, după trei ani de guvernare CDR. La fel ca multi alţi tineri, simţeam acel imbold de a mă implica în viaţa socială a comunităţii. Am ales PDSR-ul de atunci, actualul PSD, cu convingerea că era singura alternativă politică aptă, prin profesionalismul şi determinarea membrilor săi, de a înscrie România pe o linie ascendentă. Timpul a dovedit că nu m-am înşelat. Perioada 2001-2004 a fost una de creştere economică şi de accelerare în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Cred că implicarea tinerilor în lucruri care ne privesc deopotrivă pe toţi este strâns legată de educaţie, de seriozitate şi de anumite idealuri. Din acest punct de vedere, mă pot considera un om care ia atitudine şi nu priveşte de pe margine ceea ce ni se întâmplă.

– Ce vă amintiţi de la începutul carierei politice? Cine au fost mentorii dvs.?
– Am pornit „de jos”, de la structura organizaţiei de tineret. Prin perseverenţă şi multă muncă, am reuşit să obţin la nivel local rezultate pe care foarte mulţi oameni le consideră importante. Ca orice început, debutul activităţii mele politice a fost plin de entuziasm. M-am implicat cu maximă disponibilitate în toate activităţile de pregătire a campaniilor electorale ale anului 2000.
Deşi eram doar câteva zeci de membri activi, totul părea uşor de realizat. Adevărul este că ştiam să împletim utilul cu plăcutul, aşa încât formam o echipă extrem de unită şi foarte eficientă. De la mai mulţi colegi  am avut de învăţat şi de la fiecare am preluat ceea ce se plia pe structura mea emoţională. De la domnul Ioan Cindrea am învăţat rigurozitatea, decenţa şi atenţia la toate detaliile vieţii unui om politic. La domnul Gheorghe Suditu am apreciat intransigenţa în ceea ce priveşte nerespectarea normelor statutare ale partidului şi capacitatea sa organizatorică, datorită căreia a obţinut rezultate maxime, cu resurse modeste. La domnul Cornel Langa am apreciat capacitatea de planificare a acţiunilor partidului şi pe cea de urmărire a desfăşurării lor.

– Care este cea mai mare realizare din cariera dvs. profesională de până acum? Dar din cea politică?
– Ocuparea, timp de 5 luni, a postului de subprefect al judeţului Sibiu, în anul 2009, din punct de vedere profesional. În ceea ce priveşte cariera politică,  ocuparea timp de 3 ani a functiei de presedinte al organizatiei municipale de tineret si evident nominalizarea pentru candidatura la Camera Deputaţilor pe Colegiul 2 Sibiu, la alegerile din 9 decembrie 2012.

– Unde vă vedeţi peste patru ani?
– Aproape de sfârşitul mandatului de deputat în Parlamentul României.

– Care consideraţi că este cea mai importantă realizare a dvs. pe plan personal?
– Cea la a cărei definire contribuim zilnic eu, soţia mea şi părinţii noştri: Mihai, fiul meu, care are acum 8 ani.

– Care credeţi că e cea mai mare calitate a dvs? Dar cel mai mare defect?
– Onestitatea cred că e cea mai mare calitate a mea. La capitolul defecte, aş puncta faptul că nu am suficient de multă răbdare. Vreau să rezolv lucrurile rapid, cu maximă eficienţă şi îmi doresc să văd rezultatele finale într-un timp cât mai scurt.

– Cum vă împărţiţi timpul între familie şi cariera profesională?
– Aş putea spune că mă descurc bine în menţinerea unui echilibru, dar n-ar fi corect faţă de soţia mea şi băiatul nostru. Adevărul este că timpul petrecut cu familia este mai scurt decât mi-aş dori. Dar cred că aceasta e o problemă cu care se confruntă toţi părinţii din ziua de azi. Căutăm să profităm cât mai mult de timpul liber de la sfârşitul fiecărei săptămâni şi de vacanţe.

– Ce înseamnă Sibiul pentru dvs.?
– Sibiul înseamnă, pentru mine, acasă. E locul în care m-am născut, am crescut, am învăţat, m-am îndrăgostit şi mi-am întemeiat o familie. Aici este casa mea, sufletul meu. Aici vreau să-mi cresc copilul, să muncesc şi să îmbătrânesc. Mă consider un om norocos prin simplul fapt că sunt sibian. Am privilegiul de a trăi într-un oraş absolut încântător, în mijlocul unor oameni minunaţi.

– Cum era Sibiul copilăriei/tinereţii dvs? Ce s-a schimbat?
– Uriaş în copilărie, romantic la vârsta adolescenţei şi foarte dinamic acum. În ultimii ani, Sibiul s-a trezit la viaţă. Şi-a recăpătat statutul de lider regional. A devenit un etalon pentru celelalte municipii din România în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, administraţia publică, educaţia şi mai ales viaţa culturală. Statutul de Capitală Culturală Europeană, câştigat în 2007, a transformat Sibiul într-un brand. Burgul nostru medieval este un diamant care şi-a recăpătat strălucirea. La şlefuirea lui a muncit un edil priceput, dar cu toţii am contribuit la ea. Este important să o facem în continuare.

– Ce sfat i-aţi da unui tânăr care vrea să vă calce pe urme?
– Să pună suflet în tot ce face. Să nu uite nicio clipă că trăieşte înconjurat de oameni. Să spună adevărul şi să-şi respecte promisiunile. Sunt lucruri simple, dar esenţiale în educaţia unui tânăr. Sunt sfaturile pe care i le dau şi eu băiatului meu. Sunt valorile pe care mi le-au transmis şi mie părinţii. Mai presus de interesul şi confortul personal, este respectul pe care ţi-l poartă cei de lângă tine, comunitatea. Nu-l poţi dobândi decât dacă-l oferi, la rândul tău, celorlalţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.