Coruptie

FITS 2013, jefuirea banului public sub pretext cultural

An de an, Constantin Chiriac, directorul teatrului „Radu Stanca”  din Sibiu şi organizator al Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), […]

An de an, Constantin Chiriac, directorul teatrului „Radu Stanca”  din Sibiu şi organizator al Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), toacă bani publici prin aşa-zise „evenimente culturale”, care sunt greu de urmărit din punct de vedere financiar. Mai mult, acesta are tupeul să se laude că: „Procentajul banilor publici din totalul cheltuielilor pe care festivalul le are, care se cifrează la peste 6 milioane de euro, înseamnă mai puţin de 15 la sută. Este unul din foarte puţinele festivaluri din lume, în orice caz singurul din România, care aduce, pe lângă câştigul cultural, de imagine, câştig financiar. Este o afacere foarte rentabilă pentru România, pentru că toţi banii care vin pentru companiile care ajung în România se cheltuiesc aici”. Păi, dacă Primăria Sibiu a alocat  4,1 milioane lei pentru FITS în 2013, atunci cum poţi să afirmi cu nonşalanţă că banii publici reprezintă mai puţin de 15 % din totalul de 6 milioane de euro, cât costă circoteca – mai mult circ decât teatru autentic? Suma de 4,1 milioane euro a fost dată pe goarnă tot de Constantin Chiriac într-o conferinţă de presă: http://www.ronduldesibiu.ro/actualitate/chiriac-despre-banii-acordati-de-stat-pentru-fits-as-vrea-sa-fim-tratati-pe-picior-de-egalitate/ . În aceeaşi conferinţă de presă Chiriac recunoaşte că a mai primit bani şi de la Ministerul Culturii (800.000 de euro), Institutul Cultural Român (100.000 de lei), UNITER  (30.000 de lei) şi Consiliul Judeţean Sibiu (30.000 de lei). Deci, iată că se acumulează aproape 2 milioane de euro bani publici, de la statul român, care nu are bani suficienţi să plătească pensiile şi salariile bugetarilor! În procente, banii publici reprezintă 30% din cele 6 milioane de euro, cât a afirmat Chiriac că ar costa festivalul de la Sibiu, dublu faţă de cei 15% din totalul costurilor, conform afirmaţiilor subestimate ale aceluiaşi Constantin Chiriac! Pentru ce sunt risipiţi aceşti bani? Cică aceşti bani nu sunt aruncaţi, ci se reîntorc prin intermediul turiştilor, plus imaginea Sibiului în lume… Aiurea, banii care vin prin intermediul turiştilor intră în buzunarele hotelierilor şi ale cârciumarilor, fără să se regăsească concret în economia de ansamblu a Sibiului!

Când calculează procentele banilor publici investiţi în festival, Constantin Chiriac apelează la o matematică ciudată. Iată cum calcula acesta banii pentru festivalul din 2009: „Din spusele mai mult sau mai puţin gogonate pe la diversele conferinţe de presă ale controversatului Chiriac, a reieşit că bugetul FITS 2009 ar fi de 5,9 milioane de euro. Această cifră neobişnuit de mare a atras atenţia şi a generat întrebări. Autorul bugetului s-a simţit dator să explice că  5,9 milioane de euro înseamnă bugetul total de cheltuieli al festivalului, iar «28 la suta din bugetul festivalului reprezintă bani publici, la care se mai adaugă si parteneriate, proiecte internaţionale şi forme de finanţare pentru programe culturale.» Mai precis – şi toţi şefii de marketing care s-au perindat pe la teatru o ştiu prea bine – matematicianul Chiriac construieşte un buget pornind de la banii publici pe care vrea să îi obţină şi pe care îi socoteşte la circa 30 % din totalul bugetului, spre a-şi justifica cererea. Prin regula de trei simplă pe care o ştie orice copil, calculează apoi bugetul total pe care îl prezintă tuturor organismelor care îl finanţează. Interesant este faptul că, nici unul dintre acestea nu a verificat vreodată veridicitatea acestui buget. Cât despre decont, acesta se face, fireşte numai pentru cei 30% care sunt cheltuieli ce trebuie justificate, diferenţa de 70% nu mai interesează pe nimeni dacă este sau nu reală. O şmecherie simplă, dar aducătoare de mari profituri, învăţată de pe vremea când Chiriac era directorul Casei de Cultură a Studenţilor şi a fost găsit vinovat de delapidarea unor mari sume de bani, dar a fost făcut scăpat de către directorul Curţii de Conturi, Emil Citrea. Acum conu’ Costache se revanşează, umplându-i hotelul « Roberts », al fiicei domnului director Citrea, cu trupele de teatru care se deplasează la Sibiu pentru festival, dar şi cu alte ocazii…” ( http://sibiu.justitiarul.ro/inovatiile-lui-chiriac-fara-ovatii/ ) Asta se întâmpla în anul 2009, dar între timp s-a stricat „calimera” dintre cei doi directori, Citrea şi Chiriac, aşa cum reiese dintr-un articol publicat în ziarul „Turnul Sfatului”, chiar dacă nu apare numele lui Chiriac: http://turnulsfatului.ro/18666/directorul-camerei-de-conturi-agent-de-vanzari-la-hotelul-fiicei.html

În publicaţia noastră mai multe articole au abordat problema averii la care a reuşit să ajungă Constantin Chiriac începând din anul 2000 de când „păstoreşte” Teatrul Radu Stanca din Sibiu. Avere formată din mai multe imobile şi conturi uriaşe în bănci, care nu se pot justifica prin leafa de director bugetar la teatru şi cadru didactic la facultate, chiar dacă  aceasta este destul de ridicată. O posibilă sursă a îmbogăţirii ar fi turneele din străinătate, în urma cărora se încasează onorarii care nu intră în contul teatrului ci, direct în buzunare, fără a mai fi declarate pentru impozitare în România. Nu este de neglijat nici calitatea de preşedinte-membru fondator al Fundaţiei Democraţie prin Cultură. Dar, de departe, cel mai îmbelşugat a fost cu siguranţă, pentru Chiriac, anul Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007, când a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al organismului care a administrat la Sibiu fondurile destinate acestui program naţional. Revine factorilor competenţi din organele de control obligaţia să facă lumină în această zonă din ce în ce mai crepusculară.

Luând în considerare afirmaţiile directorului festivalului, d-nul Constantin Chiriac la conferinţele de presă, cu privire la cheltuirea unui buget  de 6 milioane euro pentru realizarea F.I.T.S. 2013  din care aproximativ 2 milioane de euro contribuţia României prin instituţii publice, considerăm că se impun următoarele:

– Efectuarea în regim de urgenţă a controlului prin organele de control abilitate asupra modului în care s-au cheltuit aceste sume, a legalităţii şi oportunităţii cheltuielilor efectuate.

– Precizarea de către Teatrul Naţional Radu Stanca şi comunicarea publică pe site-ul propriu a cuantumului sponsorizărilor şi donaţiilor (în natură şi valorice) efectuate pentru F.I.T.S. 2013 de către fiecare  dintre sponsorii şi partenerii afişaţi cu reclamă pe site-ul festivalului: http://www.sibfest.ro/  precum şi a instituţiei care a beneficiat de aceste sume şi a conturilor în care au fost vărsate.

Aceste măsuri se impun  având în vedere dispoziţiile Constituţiei României,  Legii nr. 161 / 2003 (actualizată) privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001(actualizată) privind liberul acces la informaţiile de interes public, celelalte acte normative în vigoare privind finanţele publice.

                                                                                                                  Simina BARBU

 

P.S.: Iată aici câteva materiale de presă care explică cu lux de amănunte jongleriile financiare ale lui Constantin Chiriac şi ale celorlalţi trepăduşi „culturali” de la Sibiu:

 

http://sibiu.justitiarul.ro/inovatiile-lui-chiriac-fara-ovatii/

 

http://sibiu.justitiarul.ro/bani-publici-pentru-sex-pe-scena-in-festivalul-de-la-sibiu/

 

http://sibiu.justitiarul.ro/imbogatitii-capitalei-culturale-europene-sibiu-2007/

 

http://sibiu.justitiarul.ro/asociaia-sibiu-1191-i-cei-trei-crai-de-la-epuit/

 

http://sibiu.justitiarul.ro/averile-si-interesele-de-la-primaria-sibiu/

 

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.