Ancheta

Final de alegeri cu scantei si stele verzi

Şi, uite aşa, după ce s-au gândit alţii să hotărască pentru noi, ne-am trezit în faţa faimoasei şi binefacătoarei revoluţii […]

Şi, uite aşa, după ce s-au gândit alţii să hotărască pentru noi, ne-am trezit în faţa faimoasei şi binefacătoarei revoluţii care în principiu ne-a adus nouă, clasei de mijloc a societăţii, libertatea de exprimare. Nu am gresit când nu am facut o enumerare a drepturilor dobândite după 1989 pentru că ele chiar nu există pentru personanele de rând…. Noi cu atâta ne-am ales: să ne strigăm în gura mare nemulţumirile şi să plătim taxe care mai de care mai inventate şi artificial majorate, să plătim servicii şi produse care să dolofăneasă buzunarele celor care au ştiut să speculeze momentul, să fure, să mintă şi să creeze diversiuni, toate în detrimentul cetăţeanului, a necăjitului care traieşte doar ca să plătească.

 Aşa am început să ne spunem păsurile, (nefiind obligatoriu să fim şi băgaţi în seamă) care mai de care mai colorat, mai coleric….

Bunul simţ a fost dat la o parte şi fiecare şi-a dat arama pe faţă arătându-şi adevăratul caracter…În aceste cazuri situaţiile degenerează, de la vorbă la faptă nefiind decât un pas…

 Alegerile libere şi democratice la care avem dreptul acuma nu fac decât să demonstreze încă o dată micimea caracterului nostru, faptul că nu ştim nici să câştigăm şi nici să pierdem… Dacă ajungem să câştigăm, transformăm avutul public în avut personal, devenim nişte mici Dumnezei la care nu mai ajunge nimeni, încercând să scoatem bani din piatră seacă, ca să ne putem ridica intangibilul imperiu.

 Dacă pierdem încercăm să folosim conspiraţia denigrării, a jignirilor sau şi mai grav, legea bâtei, transformând aceste drepturi în scenete tip I.L.Caragiale.

Primarul reales al comunei Cârţa, agresat în propria casă

Un exemplu elocvent în acest sens este incredibilul incident petrecut în comuna Cârţa care ne face să înlelegem că, deşi fluturăm stegul Uniunii Europene, acţiunile noastre ne plasează mai degrabă în vreun mic stat african sau din pustietatea rusească.

{mosimage}Ce s-a întâmplat de fapt: În comuna Cârţa, după primul tur al alegerilor locale a fost reales pentru a treia oară primar domnul Cristian Magheru. Când un om a fost ales de trei ori primar cred că nici nu mai contează culoarea lui politică, deoarece acest lucru spune totul despre cum este perceput acest om în comunitate, despre modul în care şi-a îndeplinit promisiunile faţă de cetăţeni şi modul în care le-a înţeles nevoile.În condiţiile în care comune importante din ţară folosesc încălzirea cu lemne, primarul Magheru a avut, ca prioritate în activitatea sa, introducerea gazului metan în Cârţa, şcolile au fost reabilitate şi beneficiază de dotări care ar face invidioase alte insituţii similare de la oraş, a fost renovat căminul cultural, nu a fost uitată nici biserica… Să ne amintim că în alte sate reabilitarea bisericilor se face strict din banii enoriaşilor… Dispensarul medical a fost modernizat şi dotat cu aparatură menită să acorde asistentă medicală competentă de urgentă. Nu au fost neglijate nici drumurile sau iluminatul stradal… Consider că toate acestea sunt lucruri importante în cartea de vizită a domnului Magheru şi nici nu mai este o enigmă realegerea domniei sale în funcţia de primar pentru un nou mandat.

 Aceste lucruri nu le-a înţeles probabil contracandidatul său, domnul Iulian Marius Rusu, candidat din partea PD-L-ului. Nu este de condamnat pentru acest lucru pentru că pe când domnul Magheru umbla din uşă în uşă ca să obţină fonduri pentru comună sau bătea cu piciorul şantierele de reabilitare a obiectivelor din Cârţa, domnul Rusu a ales să stea vreo 10 ani în Italia împreună cu familia pentru a beneficia de conditii mai bune de viată.Probabil comuna natală nu-i oferea confortul dorit şi nici mediu propice de afirmare pe plan personal.În vizitele făcute în tară de-a lungul timpului ridica în slăvi oportuniţalile occidentale din Italia tratând cu dispret viaţa mizerabilă din România, în care nici nu se mai gândea să se întoarcă. Dar pentru că nicăieri nu umblă câinii cu covrigi în coadă, domnul Rusu a ales să se întoarcă în comuna natală.Nu s-a gândit nici să deschidă vreo afacere, nici să-şi găsească vreun loc de muncă, gândindu-se doar de unde s-ar putea obţine venituri sigure fară prea mult efort: din politică, bineînteles!!!!… Şi dacă tot sunt puse la punct aproape toate lucrurile în Cârţa, unde ar fi mai bine ca la Primărie ? Zis şi făcut… Încurajat de dorinţa domnului Ariton (care până acum ştia unde este Cârţa doar pe hartă) de a racola cât mai mulţi membri (a se vedea declaraţiile fostului viceprimar Mitea), domnul Rusu şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar. Faptul că doamna Eugenia Comăniţă, soţia fostului procuror Comăniţa s-a stabilit în comună şi îi este colegă de partid i-a întărit convingerea că va câştiga, ba şi mai mult, se şi vedea în mână cu pâinea şi cuţitul bugetului local şi a beneficiilor pe care le spera din această funcţie. Dar s-a înşelat şi a pierdut. Asta pentru că a omis un lucru: experienţa domnului Magheru, realizările lui, dar mai ales faptul că oamenii îl doresc în fruntea obştii lor. Nu s-a gândit că această realegere nu poate fi nici o întâmplare, nici o manipulare. Inducerea în eroare sau manipularea o poţi face doar o dată, a doua oară nu mai ţine, de a treia oară nici nu mai poate fi vorba…

 {mosimage}Decepţia a fost la fel de mare pentru domnul Rusu, la fel ca şi visele pe care şi le făcuse, funcţia de consilier local fiind infimă fată de cum a sperat să fie văzut el de la înălţimea piedestalului de primar.

Dar dacă nu l-a putut învinge pe primarul Magheru în cursa electorală s-a gândit să-l învingă cu pumnul. Să nu vă gândiţi că l-a provocat la duel sau la luptă dreaptă, ca pe vremea cavalerilor, pentru că nu a dat dovadă de verticalitate nici de data asta, ci şi-a mai luat un prieten, coleg de partid, pe Cornel Cosoi şi în dimineaţa de după alegeri, înainte de ora 8, au năvălit amândoi în locuinţa domnului Magheru, căruia au început să-i aplice nenumărate lovituri cu pumnii şi picioarele, iar injuriile adresate acestuia încadrându-se în cel mai de jos repertoriu. Starea de ebrietate în care se aflau aceştia a făcut să se dezlănţuie ca nişte fiare şi să nu ţină cont de prietena domnului Magheru care, şocată, a încercat să solicite ajutor de pe telefoanele mobile.Si ea a fost bruscată şi deposedată de cele două telefoane care mai târziu au fost găsite într-un şant.Poliţia Avrig i-a audiat pe cei doi in stare de libertate pe motiv că nu prezintă pericol social. Nu ştim dacă se va ţine cont şi de faptul că deposedarea primarului de telefoane se numeşte, de fap, t tâlhărie! Între timp s-au înmulţit drumurile doamnei Comănţă şi a fiului acesteia la Poliţia din Avrig pentru a-şi susţine colegii de partid şi de ce nu, să facă un mic şi “nevinovat “trafic de influenţă.

 Mă întreb, dacă în cazul în care domnul Rusu ar fi ajuns primar cum ar fi aplicat legea in comună ? Dacă ţinem seama de apucăturile de care a dat dovada, nu ar fi fost exclus să-l ia la bătaie şi pe contribuabilul care nu ar fi fost de acord cu ideile sau cu faptele lui… Cum putea oare domnul Rusu să ceară corectitudine din partea cetăţenilor dacă de atâta timp el, împreună cu susţinătorul său bătăuş, efectuează lucrări la negru, sustrăgându-se impozitării veniturilor ?

 Sperăm că până la urmă Poliţia şi Parchetul să-şi facă datoria în litera legii, fără să creeze un precedent faţă de acest fapt şi să cedeze presiunilor politice, iar locuitorii din Cârţa să se felicite că au făcut alegerea corectă şi cel puţin pentru încă 4 ani au scăpat de legea ciomagului în comuna lor.

“Haiducii” din poliţia comunitară

Un alt incident petrecut de data aceasta la Sibiu a avut ca protagonişti doi tineri şi câţiva lucratori din cadrul Poliţiei Comunitare Sibiu. Tinerii, pe numele lor Simu Romulus Ovidiu şi Papuc Raul susţin că, după aflarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Sibiu, s-ar fi aflat în faţa Forumului German tocmai când primarul Iohannis ar fi părăsit clădirea. Ei l-au felicitat pe primarul reales, ocazie cu care acesta i-a invitat să intre în Forum ca să servească ceva în cinstea lui. Din spusele celor doi, încăperea era foarte aglomerată, ei recunoscându-l printre alţii pe domnul Martin Botesch.

{mosimage}S-au servit singuri cu câteva pahare de vin, încercând să nu deranjeze pe nimeni şi să treacă cât mai neobservaţi. Probabil că prezenţa lor a fost indezirabilă şi au fost priviţi ca doi bieţi români care nu aveau ce căuta printre ilustrele feţe F.D.G.R.-iste, care pe zi ce trece se cred superiori, motiv pentru care cineva a chemat cadre din “ Poliţia Primarului “, adică Poliţia Comunitară (care este de fapt servilă doar personajelor municipalitătii, nu şi contribuabilului din ai cărui bani este platită).Aceştia i-au ridicat pur şi simplu de acolo pe cei doi şi i-au dus la sediul Poliţiei Comunitare din sediul fostei primării. Fără să accepte nici o explicaţie, vreo şase poliţişti i-au bătut măr după care le-au dat drumul să plece fără să le mai aplice vreo amendă. Tinerii s-au dus direct la Poliţia Municipiului Sibiu unde au depus o reclamaţie.A doua zi s-au prezentat şi la medicul legist, dar au fost amânaţi pentru ziua următoare.

 Poliţia Comunitară prezintă altă variantă, care nici nu mai are importanţă în raport cu faptele prezentate.În primul rând, pentru a sancţiona o faptă antisocială legiuitorul a inventat sancţiunile.Nu-mi amintesc vreun capitol din codul penal să aibă prevazută corecţia fizică pentru anumite fapte sau injurii. Nu cred că, dacă nu erau bătuţi, cei doi se băgau singuri în gura lupului, mergând la politie ca să facă un denunţ calomnios la adresa uneia dintre instituţiile municipalităţii. De asemenea, Politia comunitară ar trebui să fie în slujba cetăţeanului şi eventual să aplice sancţiuni în limitele competenţei sale, cercetări lărgite asupra unei fapte revenind Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. Nu vrem să punem sub semnul întrebării probitatea profesională a cadrelor din Politia comunitară şi nici mediul din care ei au fost recrutaţi, dar seamănă mai degrabă cu mercenari în slujba unor grupuri de interese sau bodyguarzi de discotecă şi asta nu dă bine la imagine.

 Tot ce v-am relatat aici sunt numai fapte şi întrebări fără răspuns.Singura persoană care ar putea da nişte explicaţii plauzibile este numai primarul Iohannis, care a fost direct implicat şi care nu cred că nu are cunoştinţă despre acest incident mediatizat.Păcat este că şi de data asta cel care s-a promis în slujba cetăţenilor adoptă politica struţului şi ca de fiecare dată… tace.

Tudor BLAGA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.