International

Fidel Castro face cunoscut schimbul de scrisori cu celebrul Diego Maradona

  Ieri explicam întâlnirea mea cu cei Cinci compatrioți care au primit titlul onorific de Eroi ai Republicii Cuba și  […]

 

Ieri explicam întâlnirea mea cu cei Cinci compatrioți care au primit titlul onorific de Eroi ai Republicii Cuba și  prestigiosul Ordin Playa Giron.  Trecuseră 73 de zile  de la întoarcerea în țară a celor recent eliberați. Pentru mine, avea prioritate întâlnirea cu acești compatrioți, cu familiile, controlul medical și îngrijirile medicale   date acestor viteji care veneau din  beciurile odioase  imperiale, unde au suportat condamnări nedrepte și criminale pentru că au zădărnicit atacurile teroriste care puteau lua viața oricărui  băiat sau fetiță, bărbat sau femeie, tineri, adulți sau bătrâni.

Interesul meu fundamental era să am timpul necesar pentru a face un schimb de idei și experiențe revoluționare, care constituie rațiunea de a fi a vieții noastre.

Alte detalii au prelungit în oarecare măsură întâlnirea. Cei trei  tovarăși care lipseau au sosit în Patrie la 17 decembrie.

La 11 ianuarie, Maradona a vorbit despre scrisoarea pe care i-am trimis-o și a arătat documentul care a deșteptat curiozitate, dar cu acel prilej nu a precizat detaliile. Săptămâna trecută s-a referit din nou  la schimbul nostru  la Telesur. Ca să fie clar totul,  a inclus  textele complete ale schimbului pe care l-am susținut cu Maradona însuși.

                                                                                                     Fidel Castro Ruz

                                                                                                        2 martie 2015

                                                                                                         Ora 9:53 pm.

 

Dragă Maradona,

Mă bucur mult de vestea  că vei fi în Cuba în primele săptămâni din ianuarie 2015, cu tovarășul strălucit care te-a însoțit în aventura unui sport fascinant.

Am la îndemână o listă a țărilor producătoare și exportatoare de combustibili după capacitatea de producție și politica de export, într-un moment în care această problemă amenință serios viitorul omenirii. Alții o fac din motive diverse.

Arabia Saudită  11.730.000 barili/zi

Statele Unite      11.110.000

Rusia                    10.440.000

China                      4.155.000

Canada                   3.856.000

Iran                          3.594.000

Emiratele Arabe     3.213.000

 

Celelalte, până la 20 pe listă, Regatul Unit, extrage de pe teritoriile respective peste 1 milion de barili pe zi.

Sunt țările care ocupă primele locuri după nivelul producției, deși nu după rezervele dovedite.

Aflând de vizita ta în Cuba din aceste zile mă bucur mult;  grație convorbirilor mele cu tine din anii minunați ai neuitatului prieten Hugo Chavez, am dedus că întâlnirea  de la Mar del Plata nu putea fi uitată. Hugo a amintit Statelor Unite că mai există o altă Americă.

Din partea mea, acum câteva minute a revăzut pentru a doua oară întrevederea cu Gerardo, Antonio și Ramon.  Știi că încă nu am putut să-i salut? Deși am reușit să-i trimit flori micuței Gema. Ce nume frumos!

Am auzit că vei fi în avion  la 5:30 luni, 12 ianuarie. Așa este?

La recentul campionat Centroamerican și Caraibian, la o disciplină atât de importantă  cum este fotbalul, un  arbitru ne-a sancționat în mod arbitrar; n-a fost nici pe departe justă. Banii sunt pentru cei bogați și penalitățile pentru săraci.

Cum vezi, vreau să fiu imparțial, dar te pot asigura  că mi-e greu.

Te îmbrățișez, Maeste!

Fidel Castro Ruz

11 ianuarie 2015.

Ora 7:25 pm

 

 

Dubai, 16 ianuarie 2015.

Dragă Fidel,

Pe 11 ianuarie am plecat de la Havana  cu bucuria  să știu că ești bine și  cu mândria  că sunt purtătorul, din nou, al mesajului tău, al prieteniei tale eterne și a preocupării tale pentru problemele lumii.

Era porția de bucurie care îmi lipsea pentru a completa  începutul celui de-al doilea sezon al programului De Zurda, la Telesur,  care a avut la Havana o lansare specială, spre Copa America, în Chile.

Cum sunt  martorul excepțional al insomniilor tale pentru ca Venezuela să poată să urmeze calea victorioasă pe care a trasat-o celălalt  gigant prieten al nostru, neuitatul Comandant Chavez,  te anunț să pe 28 februarie și 1 martie ”De Zurda călător” va ieși în eter de la Caracas, Venezuela.  Cu siguranță, vor fi  două emisiuni foarte emoționante, unde vom vorbi nu numai de fotbal.

Fidel, dacă am învățat ceva de la tine de-a lungul anilor de sinceră și frumoasă prietenie,  acest lucru este că loialitatea nu are preț, că un prieten  valorează mai mult decât tot aurul din lume, și că ideile nu se negociază. De aceea, De Zurda este un omagiu adus prieteniei noastre.

Obișnuit cu golurile tale ”istorice”, am  vrut să-ți mulțumesc pentru scrisoarea care m-a făcut purtătorul de cuvânt  al fericitei tale existențe. A trecut peste o lună și multe persoane  s-au interesat să cunoască conținutul acestei misive. Cu gentilețea care te caracterizează, ai spus că va fi publică numai dacă eu o decid.  Nu numai că vreau să fie  cunoscut conținutul, dar să fie împărtășit cu toți răspunsul meu.

Cu o puternică îmbrățișare, Comandante prieten.

Diego Armando Maradona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.