Coruptie

Faraonul Daniel Maricuța din Șelimbăr reținut, până la urmă, de DNA

    După ce a fost luat pe sus pentru audieri, în 14 octombrie a.c., de către procurorii de la […]

 

 

După ce a fost luat pe sus pentru audieri, în 14 octombrie a.c., de către procurorii de la DNA Alba Iulia, primarul Daniel Maricuța și restul complicilor din Primăria Șelimbăr au plecat a doua zi acasă, spre stupefacția tuturor șelimbărenilor și sibienilor, care știau de afacerile necurate ale grupului de crimă organizată din comuna limitrofă municipiului Sibiu.

Reamintim că doar două publicații din Sibiu au scris de-a lungul anilor despre ticăloșiile comise de coruptul / corupătorul Daniel Maricuța și restul grupării mafiote din Șelimbăr: „Justițiarul sibian” și „Dacii liberi”. Doar doi jurnaliști sibieni, Marius Albin Marinescu și Dan Tomozei, au avut curajul să scrie depre mafia terenurilor din Șelimbăr în ultimii zece ani. Restul presei locale, care și acum scrie cu reținere, a tăcut mâlc, fiind cumpărată sau intimidată de tartorul Daniel Maricuța, primar al comunei Șelimbăr din anul 2000 până în prezent. De aceea l-am și numit faraon, fiindcă se credea primar pe viață și atinsese o culme a bogăției demnă de un vechi rege egiptean.

Se știa de foarte multă vreme despre actele de corupție de la Șelimbăr, bazate în principal pe terenurile cândva agricole ale comunei. Șoseau de centură a Sibiului și sumedenia de supermarketuri construite la marginea municipiului, pe terenurile Șelimbărului, au făcut ca prețurile terenurilor respective să crească la sume fabuloase. De ce nu a fost deranjată banda de escroci, deși au exista plângeri la absolut toate autoritățile locale și naționale? Fiindcă nemernicii atrăseseră în hora corupției politicieni, judecători, procurori, polițiști, notari, avocați, persoane foarte influente în județul Sibiu, dar și la București. Unele din aceste persone duc inevitabil la Klaus Iohannis, fiind implicate și în mafia imobiliară de la Sibiu. Este vorba de un notar și un avocat, nelipsiți la toate retrocedările frauduloase din orașul reședință de județ, prezenți și în mafia terenurilor agricole de la Șelimbăr! Coincidență? Nu, lăcomia acestora și notorietatea lor ca persoane corupte, fără scrupule și fără frică de Dumnezeu și Lege, au făcut ca ei să se regăsească în ambele grupări mafiote. Aceste persoane au fost protejate tocmai fiindcă erau strâns legate de Klaus Werner Iohannis, personaj tabu pentru justiția română. Iată că lanțul de iubire s-a rupt, paradoxal, tocmai când fostul primar sibian a ajuns să ocupe cea mai înaltă funcție din România. Nu o să-și riște președintele funcția pentru a-și salva foștii colegi de coțcării administrative cu case și terenuri!

       Comunicatul DNA: „Azi, 25 noiembrie 2015, primarul Daniel Maricuța și secretarul Primăriei Șelimbăr, Elena Scumpu, au fost reținuți de procurori. Caracatița corupției de la Șelimbăr și Sibiu are însă numeroase tentacule și ne așteptăm la completarea arestului cu alți escroci deveniți latifundiari peste noapte.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 25.11.2015, a inculpaților

MARICUȚA IOAN DANIEL, primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni din care una în formă continuată – 10 acte materiale), 
– luare de mită, (4 infracțiuni) 
– spălare de bani în forma instigării, 

SCUMPU ELENA (fostă NECȘULEU), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracțiuni din care una în formă continuată – 10 acte materiale), 
– luare de mită. 

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora : 

Începând cu anul 2000, inculpatul Maricuța Ioan Daniel, în calitate de primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, a constituit împreună cu inculpata Scumpu Elena și alte două persoane, o grupare infracțională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piață mare, situate pe raza comunei menționate, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
Inculpatul Maricuța Ioan Daniel, care deținea calitatea de președinte, și restul membrilor grupului, constituiau comisia comunală înființată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate.
Având în vedere funcțiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii și relațiile de încredere existente între aceștia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate și astfel să soluționeze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse dețineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracțional.

Inculpatul Maricuța Ioan Daniel și ceilalți membri ai grupului cunoșteau în detaliu atât situația terenurilor, cât și a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influența decizia acestora, atât prin amenințare, tracasarea proprietarilor cât și prin inducerea lor în eroare, în scopul obținerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracțional.
În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuța Ioan Daniel împreună cu ceilalți membri ai grupului au modificat și falsificat procese – verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut și rolul de a despăgubi persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care, în procesele intentate, aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
În vederea valorificării terenurilor, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena, persoane cu atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizații de construire), indicau potențialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preț peste prețul pieței, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției.
În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, inculpatul Maricuța Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalți proprietari să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire.
Ulterior, activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită și de alte persoane. 
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratelor Județene de Jandarmi Sibiu, Brașov și Neamț.

Inculpatului Maricuța Ioan Daniel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 26 noiembrie 2015, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cu Maricuța în arest, gândul ne duce la un banc de pe vremea lui Ceaușescu inspirat de fapte reale, celebrul caz Gheorghe Ștefănescu, cel devenit milionar prin afaceri cu alcool, dosarul „Vinul”, după care s-a turnat filmul „Secretul lui Bachus”. Cică la început l-au bătut la Miliție ca să spună tot, să deconspire toți complicii. După ce a început să vorbească, deoarece erau implicate personaje cu funcții foarte mari, au continuat să-l bată ca să tacă din gură. Și Maricuța știe multe și a avut complici cu greutate.

 

                                                                                                         Dan FLORESCU

Nota redacției: Parte din articolele despre Mafia din Șelimbăr, condusă de primarul Daniel Maricuța, apărute în revista „Justițiarul sibian”:

Primarul Daniel Maricuța, baronul din Șelimbăr, a fost protejat până acum?

 

Averile bugetarilor din Primaria Selimbar sunt secrete… Nu si pentru noi!

 

Afacerile necurate ale primarului Daniel Maricuta din Selimbăr

 

Mafia terenurilor din Şelimbăr (I)

 

Mafia terenurilor din Şelimbăr (II)

 

Mafia terenurilor din Selimbar (III)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.