Coruptie

Fantastica fraudare a banilor publici – cortul de circ numit, pompos, „pavilion multifunctional”

Constantin Chiriac, marele farsor al “afacerilor culturale sibiene” şi vedea administrator al pavilionului cumpărat pe fondurile primăriei sibiene –adică din […]
Constantin Chiriac, marele farsor al “afacerilor culturale sibiene” şi vedea administrator al pavilionului cumpărat pe fondurile primăriei sibiene –adică din banii sibienilor!… cu verzişorii curgandu-i în conturi. Tot visând aşa, a încercat marea cu unul dintre degete: i-a şoptit ideea lui Klaus Iohannis, pri­mar de Sibiu şi ordonator principal de credite al teatrului, ba şi preşedinte al Asociatiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Acesta însă, tras un picuţ de mânecă de consiliul local şi de alte oculte interese, nu i-a dat liber lui Costa­che la cumpărarea pavilionului ci s-a gândit că, mult mai bine ar fi să cumpere Primăria acea minunăţie şi s-o administreze un alt uns –Dra­goman Ovidiu – nimeni altul decât directorul (fără studii superioare!…) de la Casa de Cultu­ră a Municipiului Sibiu, cap preaplecat măriei sale Iohannis. Întemeietor şi el, dragomanul, al unei fundaţii mai noi, dar la fel de “profitabile” ca şi cea a lui Chiriac. Conu’ Costache a rămas cu buzele umflate doar pe jumătate, fiindcă a fost numit vicepreşedinte al Asociatiei Sibiu CCE 2007, deci i-a crescut aria de “acţiune” pe întreaga capitală culturală europeană Sibiu, aşa că n-a mai plâns dupa cort, pardon, “pavili­on multifuncţional” (!) pe care a avut ocazia să îl păstorească în 2007 după cum a dorit şi o mai are şi acum cu viitorul său Festival Internaţio­nal de Teatru asupra căruia îşi arogă sus şi tare drept de autor şi de producător privat, dar la plăţi foloseşte doar banul public după cum do­resc muschiuleţii lui.
Să lăsăm însă acum povestea şi să revenim la tragicomica realitate. După ce a tot organizat li­citaţii pentru cumpărarea unui “pavilion multi­funcţinal”, care ajunsese la fabuloasa sumă de 2 milioane euro, în urma scandalului declanşat de presa naţională, vajnicii funcţionari ai primăriei din Sibiu, cu edilul – şef în frunte au găsit “so­luţia”: închirierea unei asemenea circoteci. Zis şi făcut, s-a găsit o ilustră firmă…necunoscută, din Germania Marelui Sas – care pe un preţ de 940.000 de euro (!!!) adicătelea aproape 35 de miliarde de lei vechi, să închirieze cortul pentru 11 luni municipiului Sibiu reprezentat de cine oare, decât tot de onor primarul Iohannis.
{mosimage}
După care închiriere, din spusele primarului Iohannis, urma ca, “valoroasa” investitie să fie – atenţie cetăţeni! – vândută municipiului Sibiu la un preţ de vreo 800.000 de euro. Una peste alta, ce constatăm? Că se dorea să se ajungă cu totul la suma de 2 milioane de euro sau măcar pe-aproape, deci suma imensă vehiculată iniţi­al pentru cumpărare. De ce? Simplu: cortul s-ar fi plătit dublu: o dată prin chirie firmei nemţeşti, iar a doua oară banii achitaţi din fonduri publi­ce se puteau întoarce în buzunarele interesate. Ingenios nu?
{mosimage}
E doar o supoziţie de-a cârcotaşilor sibieni, căci, până la urmă, lovitură de teatru: cortul nu s-a mai vândut după ce capitala culturala s-a încheiat, ci a fost…donat municipiului Sibiu. Foarte corect şi frumos din partea neamţului, care ar fi meritat să îngroaşe numarul cetă­ţenilor de onoare ai Sibiului făcuţi pe bandă rulantă de Iohannis, pentru aşa o faptă creşti­nească. Doar că…În luna ianuarie 2008 firma cea nemţească BENTO’S EVENT TENT din Wei­terstadt Weierweg nr.4 (pe unde-o fi asta şi cine a mai auzit de ea??) face municipiului Sibiu act de donaţie a cortului denumit – să vezi şi să nu crezi – “cort multifuncţional cu accesorii” cu o valoare de 452.280 lei. Ceea ce înseamnă o valoare de 120.000 de euro la data donaţiei când 1 euro valora 3,76 lei conform contrac­tului de donaţie autentificat cu încheierea de autentificarenr.140_29 ianuarie 2008 de nota­rul public Bucşa Gabriel (partenerul de hoţii imobiliare a lui Klaus Iohannis, cum am arătat în nenumărate articole). Dacă fa­cem calculul chiriei medii achita­te lunar pentru “pavilionul multi­funcţional” al capitalei culturale, care la data donaţiei s-a transfor­mat subit în ceea ce noi am vazut de mult că e, adică un prăpădit de cort (!) şi împărţim 940.000 de euro cât a plătit Iohannis chirie, la 11 luni de închiriere, constatăm că municipalitatea sibiană ne-a fentat şi s-a fentat cu o sumă de 820.000 de euro! Deoarece, cor­tul în cauză se putea cumpăra cu valoare a mai puţin de o lună şi jumătate de chirie !
Să zicem că, prin utilizare i s-a diminuat valoarea, ceea ce e normal, dar chiar de 8 ori să îl plătească primăria prin taxa de chirie şi apoi să-l primească în dar, miroase de la o poştă a escrocherie de găinari dornici de îmbogăţire pe spinarea mult plecată a cetăţenilor sibieni.
{mosimage}
Ar mai fi o posibilitate. De co­mun acord, firma donatoare, pri­marul Iohannis Klaus, directorul economic al primăriei Bândescu Viorica, juristul primăriei Brylyn­skey Simona (care tocmai a primit – ca răsplată? – o locuinţă A.N.L.) şi notarul Bucşa Gabriel care a autentificat actul, să declare o valoare mai mică pentru a plăti taxe mai mici la stat…Dar, atunci avem de-a face cu o primărie eva­zionistă care frustrează statul de veniturile cuvenite din tranzacţi­ile imobiliare! Pentru că iată ce în­scriere cuprinde actul de donaţie: ”Subsemnatele părţi, de comun accord apreciem valoarea obiec­tului donaţiei la suma totală de 120.000 de EURO… însă numai în vederea stabilirii taxelor, taxe suportate de Mun. Sibiu în între­gime.” Şi mai observăm ceva inte­resant: autentificarea actului s-a taxat de notar cu frumuşelul ono­rariu de 2.290,75 lei deşi ultimul alineat al contractului precizeaza negru pe alb : “Redactat, procesat şi multiplicat de Consilier Juri­dic Brylynskei Simona Florina…” Deci primăria a dat peste 22 de milioane lei vechi numai pentru autentificare. De ce nu, doar e ba­nul public! De menţionat că Buc­şa este “notarul de casă“ al Primă­riei Sibiu şi toate persoanele fizice sau juridice, care încheie contrac­te cu Primăria, sunt obligate să le legalizeze la acest notar, cercetat de DNA ca membru al mafiei imo­biliare sibiene, împreună cu Ioha­nnis şi alţi angajaţi ai Primăriei.
Cât priveşte descrierea “obiec­tului de inventar” multifuncţional e absolut hilară: un cort de tip “palat” cu stele albastre pe vârfu­rile cortului şi un cort de tip “dom” oval – de nu mai înţelegi, e cort în cort, cort lângă cort sau o şatră întreagă ?! Mai sunt câteva mese şi cuiere de garerobă. Păi unde e, stimaţi edili sibieni, pomposul vostru “pavilion multifuncţional”?
Ei şi după toată tărăşenia cu donaţia, bomboana de pe tort vine abia acum. Prin Ho­tărârea Consiliului Local Sibiu nr.43/2008 cortul-“palat” şi “dom” şi “pavilion”trece în grija Drago­manului sus-pomenit de noi, spre bună admnistrare. Ceea ce Ovidiu Dragoman şi face cu un exces de zel absolut “remarcabil” mai ales de Ziua Internaţională a Rromilor sărbătorită în luna aprilie la Sibiu. Din cauza lipsei de diplomaţie a acestui director deloc potrivit cu noţiunea de “cultură”, cei peste o mie de rromi adunați în “cortul multifuncţional” pentru a-şi săr­bători Ziua Internațională s-au înfuriat şi au aruncat pe scenă cu tot ce au avut la îndemână – sticle, pahare, doze metalice, au rupt scaune şi au spart reflectoare. Şi asta pentru că au fost anunţaţi că Nicolae Guţă nu mai concertează, iar când acesta a ajuns, e drept cu mare întârziere, instalaţia de sunet a fost oprită şi Dragoman i-a anunţat că măreţul “pavilion” le-a fost pus la dispoziţie numai până la orele 20,00. Dacă exista un strop de minte şi bunăvoinţă, se putea prelungi programul cu circa o oră şi oamenii ar fi fost liniştiţi şi mulţumiţi de ziua lor. Conduita inversă a acestui domn director a reuşit din nefericire să aducă, în câteva ore de la inci­dent, Sibiul ca exemplu negativ de comportament interetnic, pe toate canalele media. Cu siguran­ţă că vizibilitatea negativă nu ar fi fost la fel de mare dacă “minu­năţia” de cort de circ ar fi fost am­plasată undeva pe stadion, sau în pădurea Dumbrava, nu în buricul târgului.
{mosimage}
Şi aici ajungem la durerea multor cetăţeni din Sibiu, care se roagă la toţi sfinţii ortodocşi, ca­tolici, evanghelici şi nu mai ştiu nici ei care, să înţeleagă alesul lor, Marele Sas Iohannis, că centrul este centru şi niciodată corturile circurilor nu au fost amplasate mai mult de câteva zile în oraş. E adevărat, cortul a găzduit pe parcursul Capitalei culturale în jur de 70 de evenimente, printre care si Gala UNITER sau a treia Adunare Ecumenica Europeana. Acum însă, s-a depăşit anul de când stă “măgăoaia” faţă în faţă cu Hotel Continental Forum şi nici un semn de la edilii muncipa­lităţii nu arată că ar fi şanse să fie mutată sau dezafectată . Avem o sumbră presimţire că primăria şi aleşii urbei şi-au pus în gând să îl claseze “monument istoric”, ca să ne pricopsească pe veci cu el în amintirea Capitalei culturale europene Sibiu 2007, pentru care ei, şi numai ei, edilii, au fost multi­premiaţi şi decoraţi!

Dan FLORESCU

“Va fi solicitat un control al Curţii de Conturi Bucureşti, nu al celei de la Sibiu, deoarece cu directorul acestei instituţii, Emil Citrea, a făcut schimb de favo­ruri Iohannis (controale cu “ra­portări curate” contra terenu­lui, parte a domeniului public, pe care a ridicat numitul Citrea hotelul “Roberts” prin distruge­rea unui parc!). Vor fi verificate cu prioritate : cheltuirea fondu­rilor alocate de la bugetul de stat şi cel local pentru eveni­mentul ”Sibiu – Capitală Cultu­rală a Europei – 2007” şi condi­ţiile în care au fost contractate împrumuturile de la BERD şi de la Dexia Kommunalkredit Bank de către Primăria Sibiu.”

(Extras din Programul elec­toral al candidatului PNŢCD, Marius Albin Marinescu la Pri­măria şi Consiliul Local Sibiu.)

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.