Politica

FA-TE FRATE CU DRACU’ PANA TRECI PUNTEA !

Şi, într-adevăr, cu unii dintre ei nu s-a greşit, au rămas oamenii neschimbaţi în principiile lor sănătoase. Dar, după două […]
Şi, într-adevăr, cu unii dintre ei nu s-a greşit, au rămas oamenii neschimbaţi în principiile lor sănătoase. Dar, după două mandate la «putere», această perfidă corupătoare de conştiinţe începe să-i altereze din nefericire şi pe saşii cinstiţi.
Stilul de leadership modern, de secol XXI, impune multă flexibilitate şi creativitate, capa­citatea de a avea bunul simţ să ştii când să te retragi şi când să îţi reînnoieşti comportamentul, dar şi talentul şi capacitatea de a atrage atenţia cu privire la anumite schimbări, fără a fi tu în centrul atenţiei, accentuând  problema şi soluţionarea ei, nu imaginea ta…
Iar noi, sibienii am ajuns, paradoxal, să ne confruntăm la nivel de edili locali – adică primar şi preşedinte de consiliu judeţean – cu un stil de conducere contrar celor de mai sus, care se practica în vremurile de «tristă dictatură», impus din nefericire de Klaus Werner Iohannis.
Nu am abordat întâmplător aceste aspecte. Zilele trecute, pe un post TV local s-a dorit, în văzul lumii  să se realizeze în direct «marea reconciliere» între «dictatorul FDGR» de la Primărie şi adevăratele forţe politice care guvernează România şi Sibiul implicit – PDL şi PSD. În plus, agăţat în virtutea inerţiei de «forţoşi», ceea ce a mai rămas din balonul spart al PNL-ului sibian a participat ca a patra putere, la împăciuire.
Concluzia după această ieşire «pe sticlă» este că Iohannis nu prea are de ales şi aşa cum a glisat în toate legislaturile de la un pol de putere la altul, în funcţie de aleşii vremii, a fost nevoit să se înfrăţească cu duşmanul (care duşman, nu mai ştie nici el) pentru liniştea locală de pe urma căreia, cică sibienii ar avea ceva de căştigat.
{mosimage}{mosimage}{mosimage}
Să nu ne îmbătăm cu apă rece ! Nu sibienii sunt interesul, ci liniştea şi puterea lui, a primarului care s-a învăţat să conducă un consiliu local – deşi acesta ar trebui să îl conducă şi să îl controleze pe el şi nu invers – şi a crezut că va conduce şi un consiliu judeţean, vezi sloganul electoral «echipa merge mai departe». Acum s-a văzut în pericolul de a fi şi el luat la bani mărunţi – deh, zac nişte dosare prin nişte sertare – aşa că, cel puţin pentru moment, a capitulat şi a uitat de indicaţiile preţioase pe care le dădea electoratului sibian cu privire la cei pe care să-i aleagă, pe când se credea mare şi tare. Să nu uităm că după alegerile parlamentare din 2008 a încercat să ne creeze impresia că va fi numit premier sau, acum vreo doi ani,  se vehicula zvonul că însuşi Băsescu «îl creşte» pentru preşedinţia României. Şi, în euforia lui de «mare sas», nu demult s-a apucat să-i ia incisiv la rost pe pedeliştii sibieni pentru că nu au reprezentant în guvernul Boc… În ce calitate, numai el şi sfătuitorii lui mai bine sau mai rău intenţionaţi o ştiu, pentru că în nici un caz nu a fost mandatat de cetăţenii Sibiului care, la parlamentare  au votat aşa cum au vrut ei şi nu cum i-a «consiliat» primarul.
Analizând retrospectiv, constatăm că mitul iohanescian s-a exacerbat de fapt pe valul Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007 realizată în tandem cu Luxemburgul. Ce nu a înţeles Iohannis nici atunci şi se pare că nici acum, este că, puterea a avut nevoie de el pentru acest proiect internaţional prin care nu numai Sibiul, dar România însăşi a câştigat vizibilitate. Numai că orice vis frumos nu prea durează şi proiectul a luat sfârşit. Iar capetele încoronate şi celelalte veritabile personalităţi care au vizitat Sibiul în 2007 nu mai au motive să revină şi să  sprijine soclul statuii pe care Iohannis încearcă să şi-o ridice de peste opt ani. S-a terminat, în momentul de faţă e doar primarul unui municipiu pe care trebuie să îl gospodărească după cum doresc cetăţenii şi…atât ! Şi mai trebuie să priceapă că, actuala putere politică înseamnă PDL plus PSD şi la Sibiu şi în parlament şi în guvern, iar prietenii lui din PNL se află în opoziţie…
Oricum, Iohannis s-a dovedit de-a lungul timpului, un maestru dictator în jocurile cameleonice politice. Să ne reamintim cum l-a dat jos pe viceprimarul PSD Ioan Banciu în 2005 doar pentru că Mircea Geoană afirmase despre el – şi câtă dreptate a avut !- „Cred că a pus înaintea interesului sibienilor interesul culorii portocalii. Acelaşi primar Johannis a venit în faţa Guvernului Adrian Năstase în perioada respectivă cu solicitări de finanţare de proiecte pentru „Sibiu – Capitală Culturală Europeană” şi noi le-am acceptat. (…) Eu sunt absolut convins că, în pofida calităţilor pe care le are, afişarea excesivă cu o guvernare care este deja perdantă reprezintă o mare dezamăgire. Sunt dezamăgit de omul Johannis” (cotidianul «Adevărul», 1 noiembrie 2005).
Dar primarul nostru, după ce susţinuse trandafiriul PSD şi apoi trecuse în altă barcă la culoarea portocalie, a terminat-o repede şi cu aceasta, devenind duşmanul declarat al PDL şi aliatul pe faţă al PNL. Normal, nu, atâta timp cât PNL era la guvernare !
Însă caruselul politic nu se opreşte, aşa că, în 2009 primarul – cameleon îşi schimbă din nou culoarea, pentru a trece…puntea.
Revenirea lui Ioan Banciu pe cai mari – vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Sibiu   sub preşedinţia fedegeristului Bottesch, după alegerile din 2008, detronarea în urmă cu câteva zile a lui Gheorghe Dicu PNL din celălalt scaun de vicepreşedinte şi alegerea lui Constantin Şovăială de la PDL în loc, cu voturi chiar din partea consilierilor judeţeni FDGR, ne demonstrează că Iohannis a înţeles literă cu literă proverbul românesc care dă titlul acestui articol şi îl aplică voleus – nolens.
Pe cine mai păcăleşte, nu ştim, fiindcă din ce în ce mai mulţi sibieni, când îl văd afişându-se cu toată nonşalanţa la fereastra primăriei alături de prietenul Werner Keul – distrugătorul fotbalului sibian – şi urmărind spectacole în Piaţa Mare, sfidându-i pe cei care nu au reuşit să ajungă măcar în vreo amărâtă de audienţă în biroul «alesului», încep să se întrebe dacă nu a venit timpul să se întoarcă roata.

Doina DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.