Cap limpede

Două poame sau doi eroi

Există riscul să credem că toată țara geme de indignare și că răspunsul lui Dragnea și Tăriceanu poate declanșa o […]

Există riscul să credem că toată țara geme de indignare și că răspunsul lui Dragnea și Tăriceanu poate declanșa o revoltă împotriva Alianței PSD – ALDE. Televiziunile, ziarele, site-urile și politicienii adunați ca puii de gîscă în jurul cocoșului Iohannis urlă și condamnă gestul celor doi președinți ai Senatului și Camerei Deputaților. Ce zic românii despre curajul celor doi de a răspunde elegant unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA? Se întrec și ei să susțină poziția americanilor (una și aceeași cu a Binomului și a președintelui Iohannis) sau gîndesc altfel decît trompetele Binomului?

Am cerut părerea cititorilor noștri. Ne-au asaltat cu răspunsuri, unii și cu înjurături sau jigniri. Dar cei mai mulți probează că, în ciuda orchestrării cîtorva televiziuni, ziare și site-uri, românii își păstrează luciditatea.

„Consider că este un răspuns ferm şi demn adresat Departamentului de Stat al SUA şi în special Excelenţei Sale ambasadorului SUA la Bucureşti! Domnul Klemm trebuie să înţeleagă că a depăşit toate uzanţele diplomatice de amestec în viaţa politică, în justiţie şi în multe alte domenii, umilind poporul român şi umilind un Parlament corect ales, constituţional învestit, ca urmare a unor alegeri libere şi corecte!Alegeri recunoscute pe plan european şi mondial. Suntem o ţară liberă şi independentă, cu un Parlament curajos şi care probabil nu este dispus să facă compromisuri.“

Sunt zeci de asemenea mesaje. Acesta, semnat de Tsipter (fără îndoială, un pseudonim), arată că o parte din populație nu este căzută în cap, că a înțeles corect poziția celor doi și că este la fel de nemulțumită de comunicatul Departamentului de Stat.

România are în istoria sa o lungă listă de colaboraționiști. Elitele românești, academicieni și profesori, n-au fost executate de ruși sau de spioni germani. Au pierit sub ciomagul vanității și ambițiilor unor români ratați sau înnegriți de invidie. Nu trebuie să ne plîngem. Și Franța a avut un colaboraționism rușinos. Și Italia. În fața puterii, slăbiciunile mediocrilor au puterea unor motoare care distrug totul în jur. Mînia cu care leprele politice mărunte latră la acest gest patriotic comis de cei doi ne arată cît de bogat în materie de lichele este peisajul politic românesc.

Nu este treaba mea să-i înfund sau să-i salvez pe cei doi din necazurile pe care le au cu justiția sau cu ambîțul Laurei Codruța Kovesi. Poate că toate le vin din neputința Binomului de a-i încăleca sau de a-i debarca pentru a face loc unor obedienți lui Iohannis și americanilor. Sau din propriile lor greșeli. Nu sunt eu cel în măsură să-i execut, cum încearcă C.T. Popescu sau ciocănitoarea Dogioiu. Dar pentru curajul lor de a apăra instituțiile pe care le reprezintă și pentru felul în care și-au păstrat cumpătul chiar și în fața unui mesaj venit de la prima putere a lumii, eu mă plec și îmi scot pălăria.

Nu cred că isteria cățeilor din gașca Binomului merită mai multă atenție. Mă simt însă obligat să revin la cele cîteva rînduri din comunicatul Departamentului de Stat. Nu înțeleg cum a fost posibil așa ceva. Dacă președintele SUA, Congresul sau Departamentul de Stat se poartă așa cu un partener strategic, atunci rapid ar trebui să ieșim din această combinație. Cheltuim bani și sacrificăm vieți ale soldaților români, ca să nu avem nici cea mai mică libertate pentru funcționarea instituțiilor democratice? Nu pot să cred că americanii înțeleg parteneriatul ca pe o supunere oarbă, ca pe o supraveghere pe bază de comenzi a unei cete de căței și pitecantropi! Ar însemna că am intrat nu în NATO, ci într-o ceată militară cu un comportament regretabil.

Ceva nu-i în ordine! Oricît au pompat oamenii Binomului din România, oricîte note au scris oamenii și ambasadorul, un asemenea comunicat, ca un ordin dur, lapidar, fără explicații, nu a plecat de la Departamentul de Stat nici în cazuri mai fierbinți, cum sunt cele cu Venezuela, cu Siria sau cu Coreea de Nord.

Ceva nu-i în ordine. Nu pot să cred că Departamentul de Stat, care este o instituție, nu o glandă, poate reacționa ca un Trump furios! Cum a fost produs un asemenea comunicat, în contextul în care semnalele publice americane erau și sunt net diferite? Atît de departe poate merge mîna Binomului de la București?

Sau ne-am încins la o scăpare de funcționar mărunt și Binomul ar vrea să pună alt popîndău în fruntea Guvernului?

                                                                                                                                         Cornel Nistorescu

Sursa: https://www.cotidianul.ro/doua-poame-sau-doi-eroi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.