Pamflet

„Doar șase sași știu rețeta originală”. Marș, mă, că o știu și eu…

  Pe mine reclama asta la salamul săsesc de la Cristim întâi m-a speriat. Un neamț, Iohannis, face ceva secret […]

 

Pe mine reclama asta la salamul săsesc de la Cristim întâi m-a speriat. Un neamț, Iohannis, face ceva secret împreună cu alți nemți, și pe urmă îmbie românii să mănânce ce-au făcut ei. Semăna prea mult cu relația Iohannis-Merkel – poporul român, iar eu sunt un pic naționalist. Nu mult, aproape tot ce-i pe mine e străin. Dar în gură bag chestii românești, pe cât posibil (da, știu, hăhă!).

Așa că, de curios, mi-am cumpărat un baton de salam d-ăsta, făcut de sașii de la Cristim. L-am păzit vreo două zile, să văd dacă ia legătura cu cineva, m-am uitat în spate să văd dacă nu-mi sare în ceafă… Pe urmă, văzând cât e de martalog, m-am relaxat. Am și pus mâna pe el. Și cum îl atingeam eu, s-a rostogolit un pic și i-am văzut… rețeta. Marele secret al sașilor. Misterul de la Cristim. Fremătând de emoție, am început să citesc…

– Carne de porc, carne de vită – Bravo, nene! În sfârșit, un salam care conține carne.

– Apă, sare – Mmmm, ca la mama acasă!

– Slănină – Mă, eu nu-s fan. Dar dacă ziceți că trebuie… E de porc sau de vită? Că n-ați scris pe etichetă. Să nu fie doamne iartă-mă slănină cu brânză Brădet, că mă ia stomacul…

– Proteină vegetală din soia – Ce, mă? Soia?! Voi nu știți că românii l-au împușcat pe Ceașcă sătui fix de salamul cu soia?

– Extract de drojdie și extract de condimente – Sună ciudat. E vreun maclavais d-ăla chimic, cu gust de condimente? S-a scumpit piperul pe fondul crizei din Ecuador, sau ce?

– Zaharuri, arome – Arome de ce? De fum? Nu e afumat salamul, e doar dat cu ceva să miroasă a afumat? Păi e corect?

– Stabilizatori (trifosfați) – Câh!

– Antioxidant (ascorbat de sodiu) – Câh!

– Corector de aciditate (glucono-delta-lactonă) – Câh!

– Conservant – nitrit de sodiu. Câh!

– Colorant (carmine) – Asta e esența aia de gândăcei, nu? Yummy!

Trag linie și socotesc (socotesc pe dracu’, doar mă uit pe net la alte rețete de alte mezeluri). De fapt, nu e nici o șmecherie cu salamul ăsta de la Cristim. Tot E-uri, tot soia, tot prafuri cu gust… Și nu văd procentele. Câtă carne de porc? Câtă de vită? Câtă slănină? Câtă soia?

Și atunci mi-a picat fisa. De fapt, proprietarul de la Cristim chiar a vrut să facă un salam gustos, cu o rețetă mișto. Dar s-a păcălit când i-a angajat pe ăia șase sași să-i îndeplinească dorința. Fix cum s-au păcălit clienții de Volkswagen Diesel care nu voiau să polueze. Sau cum ne-am păcălit noi, toți, cu Iohannis.

                                                                                                         Bogdan STOICA

Sursa: http://www.academiacatavencu.info/

2 Comments

  1. elena

    Mizerabil ! Cred ca soia nu este cel mai nenorocit maclavais care intra in componenta salamului sasesc ci toate celelalte E-uri,C-uri etc.Soia e naspa doar daca e modificata genetic si cred ca vom avea niste mutanti in viitor in functie de cat consuma fiecare otrava asta.

  2. petrica

    Extractul de drojdie aka acid glutamic – monoglutamat de sodiu — neurotoxina, artmii cardiace si alte surprize printre care si taierea senzatiei de satietate sa mananci far sa te opresti daca se poate si sa cumperi ca nu mai ai ce…. manca.

    Zaharuri— ce ? care? dextroza , maltodextrina, dalea de pancreasu nu stie ce sa faca cu ele si dai in diabet.
    Nu prea are nimic cu sasii sau altzi dar cu indexul alimentar EU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.