Investigatii

Directoarea Viorica Bandescu, Primaria Sibiu si zona crepusculara

Departamentul nostru de investigaţii a descoperit atunci că, pe strada Podului din Sibiu, exact lângă casa construită în „bogatul” an […]

Departamentul nostru de investigaţii a descoperit atunci că, pe strada Podului din Sibiu, exact lângă casa construită în „bogatul” an cultural 2007 de către directoarea economică a Primăriei Sibiu, doamna Viorica Bândescu, se mai ridică un imobil. Din datele afişate de constructor rezulta că investitorul construcţiei de cel puţin 3 nivele este Olariu Mariana.Am mai descoperit că o doamnă consilier superior cu numele de Olariu Maria lucrează la Direcţia Tehnică a Primăriei Sibiu şi ne-am întrebat dacă Mariana este fiica Mariei Olariu. Şi în acest caz, de ce nu apare imobilul care se construieşte în declaraţia de avere a funcţionarei publice amintite.Numai că, zilele trecute am mai verificat o dată situaţia pe teren şi am constatat că, acea casă pe 3 nivele nu are nici un număr de identificare (plăcuţă cu număr stradal) şi, ca prin minune, a dispărut afişajul cu datele beneficiarei Mariana Olariu, apărând, în schimb, un ditamai bannerul cu anunţul „DE VÂNZARE” şi un număr de telefon…! S-o fi apucat Mariana noastră de vânzări tocmai acum când piaţa imobiliară este în cădere liberă? Puţin probabil, dar noi, conştiincioşi şi dornici să ne informăm corect, am sunat la acel număr şi am găsit…o firmă de construcţii. Măi, să fie, era chiar firma care „ridică” un frumos ansamblu de locuinţe rezidenţiale, exact în spatele casei d-nei Bândescu…!

Însă surprizele nu se opresc aici.

Ei bine, iată că, urmare a investigaţiilor noastre şi a fotografiei postate în ziar, Primăria din Sibiu s-a mişcat cât a putut de repede. Să nu credeţi că ne-a răspuns cineva politicos dacă imobilul e al Mariei, Marianei sau al cui o fi, astfel încât să ne putem şi noi informa cititorii. Nici vorbă de o astfel de dovadă de respect faţă de cetăţeanul sibian din partea vasalilor iohannescieni ! Dar se vede treaba că am atins un punct sensibil în zona „afacerilor” imobiliare ale celor din primărie, mai precis în „coasta” casei doamnei Bândescu. Şi, cu siguranţă, atingerea coastei a generat dureri ascuţite în „coloana vertebrală” a imobiliarilor, care au purces la luarea urgentă a măsurilor de „siguranţă”.

Dintr-odată, misteriosul imobil de pe strada Podului nr. 46, vecin şi el cu imobilul construit de d-na Bândescu, a devenit subiect de proiect de Hotărâre a Consilului Local Sibiu, în şedinţa ordinară din luna octombrie 2008.

Scenariul naşterii acestei hotărâri e destul de ciudat şi generează multe semne de întrebare, la care credem că ar fi cazul ca primarul Iohannis şi subalternii săi să dea răspunsuri.

Dar, să o luăm metodic. Prin Raportul nr.155900 din 17.10.2008 aprobat de primarul Klaus Werner Iohannis, privind transmiterea în administrarea Cantinei Municipiului Sibiu a imobilului construcţie şi teren situat – surpriză ! – în Sibiu str.Podului nr.46, cu destinaţia gospodărie anexă, Serviciul Patrimoniu al Primăriei Sibiu condus de Liliana Ordean (dez)informează Consiliul Local afirmând sub semnătura proprie precum şi a juristei Claudia Iordănescu şi a viceprimarului Virgil Popa, că imobilul din str.Podului nr.46 este inclus în patrimoniul Cantinei Municipiului Sibiu încă din anul 2004, în baza Hotărârii Consiliului Local nr.259/2004. După ce, din primul alineat al raportului am aflat că imobilul se află în patrimoniul Cantinei încă din 2004, din al doilea, aflăm că „imobilul din str.Podului nr.46 se află momentan în administrarea  Consiliului Local al Municipiului Sibiu , cf. extrasului de carte funciară”. Adicătelea, cum vine asta? E în patrimoniul Cantinei din anul 2004 – ceea ce însemna un act prin care i s-a dat în administrare – aşa cum aţi zis mai sus, sau nu e „momentan”, aşa cum ziceţi mai jos ?

Lăsând deoparte exprimarea ambiguă şi…momentan (!) neprofesionistă a raportului semnat de viceprimar şi aprobat de  primar, dilema se „rezolvă” la sfârşitul acestui document, când Serviciul Patrimoniu propune „transmiterea în administrarea Cantinei Municipiului Sibiu, cu destinaţia de gospodărie anexă, a următoarelor imobile situate în Sibiu, str.Podului nr.46:- imobil – casă şi curte în suprafaţă de 1154,5 mp. identificat în CF 2342 Sibiu, nr.top 344 şi imobil – grădină în suprafaţă de 3139,5 identificat în CF 2342 Sibiu nr.top345”. Dar acum pentru noi se iveşte o altă întrebare: Ce face Cantina Municipiului Sibiu cu o ditamai suprafaţă de teren şi casă de peste 4000 mp pe strada Podului nr.46 aflată taman lângă casa directoarei economice a Primăriei Sibiu, d-na  Viorica Bândescu? Chiar cultivă legumele pentru ciorba zilnică a săracilor din municipiu? Ne propunem pentru o ediţie viitoare a publicaţiei noastre să aflăm din datele Primăriei Sibiu, ce cantitate de legume s-a obţinut anual din această grădină şi ce fonduri bugetare s-au scutit prin cultivare proprie.

Sau poate că, funcţionarii Cantinei Municipiului Sibiu fac muncă voluntară de cultivator sub directa şi competenta supraveghere a d-nei director economic şi legumele „ecologice” sunt apoi comercializate pentru obţinerea unor venituri proprii ? Nu de alta, dar după cum aţi văzut din fotografia noastră, pe-acolo sunt o mulţime de case, răsărite ca ciupercile după ploaie, unele construite, altele în proces de construire, proprietate a unor persoane fizice, unele mai cunoscute decât altele…

Mergând pe firul raportului celor de la Patrimoniu am investigat şi Hotărârea Consiliului Local Sibiu nr.259/2004. În Anexa nr.1 a acesteia care reprezintă REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCŢIONARE AL CANTINEI MUNICIPIULUI SIBIU, citim la art.3: “In cadrul Cantinei Municipiului Sibiu funcţionează, în temeiul art.6 din H.C.L. nr.106/1998, o gospodărie anexă cu profil agroalimentar şi zootehnic, ca activitate autofinanţată, cu sediul în Sibiu, str .Podului nr. 46.” Aha, deci din 1998 se trage toată tărăşenia ! Ne bucurăm că am ajuns la sursă şi vrem să căutăm H.C.L.-ul respectiv. Dar bucuria se stinge, pentru că  în  a doua Anexă a H.C.L. nr.259/2004 din care aflăm care este patrimoniul imobiliar al Cantinei Municipiului Sibiu, se invocă un alt H.C.L. cu privire la str.Podului nr.46, de astă dată din anul 1997…

Vă prezentăm şi dvs. cititorilor patrimoniul imobiliar din anul 2004 al Cantinei Municipiului Sibiu, ca să vă întrebaţi în rând cu noi, de ce o cantină « socială » are nevoie de atâtea terenuri şi spaţii :

PATRIMONIUL CANTINEI MUNICIPIULUI SIBIU

(preluare din anexa 2 a H.C.L.nr.259/2004)

Ce constatăm din tabelul de mai sus ? Că “boala” plimbării imobilelor prin tot felul de hotărâri este molipsitoare şi “se ia”. Prin urmare, dacă tot este trecut un imobil în patrimoniu încă în anul 2004 pe str.Calea Guşteriţei nr.25 – teren cu construcţii, cu o cantină şcolară în suprafaţă de 722 mp – unde este stabilit şi sediul actual al Cantinei Muncipiului Sibiu, aflat şi acesta în administrare încă din anul 2003, chiar nu mai pricepem de ce acelaşi imobil se transmite abia acum în octombrie 2008 printr-o altă hotărâre de consiliu local – cea despre care scriam mai sus – în administrarea Cantinei, odată cu cel din str.Podului nr.46 ?!… Şi care este situaţia imobilului din str.N.Bălcescu nr.25 care apare în anul 2004 doar “în administrare” fără a se specifica actul prin care a fost dat în administrarea Cantinei. În prezent, acest imobil din plin centrul Sibiului mai este sau nu “administrat” de cantină ?

Ne întoarcem însă la strada Podului. În tabelul din anexă, stă scris negru pe alb că imobilul din str.Podului nr.46 se află în administrarea Cantinei potrivit H.C.L. nr.162 din anul 1997. Ni s-a făcut părul creţ de atâtea H.C.L.-uri, dar nu ne lăsăm ! Căutăm Hotărârea Consiliuiui Local nr.162 din 1997 şi găsim în fine, articolele « lămuritoare » :

« Art.1.: Se trece din administrarea R.A.G.C.L. Sibiu, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Sibiu, imobilul situat în Sibiu, str.Podului nr.46, format din:

– cameră suprafaţa 30.33 mp;

– cameră suprafaţa 40.23 mp;

– camera suprafaţa 12.34 mp;

– bucătărie suprafaţa 10.91 mp;

– dependinţe – baie, antreu, cămară,pivniţă, magazie, grajd;

– teren aferent – grădina.

Art.2.: Imobilul va fi utilizat de cantina de ajutor social ca gospodărie anexă (creştere de animale şi cultivare de zarzavaturi), în spaţiile existente şi adecvate acestor activităţi, iar spaţiul locuibil va fi utilizat ca locuinţă de serviciu pentru îngrijitori. »

Aşadar, în anul de graţie 1997 la adresa buclucaşă care face obiectul articolului nostru, pe un teren de peste 4000 mp a fost o casă de circa 100 mp şi grădină şi magazie şi grajd, pe care Consiliul Local Sibiu le-a luat în administrare ca gospodărie anexă pentru cantina numită pe atunci « de ajutor social ». Iar acum, după unsprezece ani, pe terenul din proxima vecinătate a grădinii de zarzavaturi au « înflorit »…casa directoarei economice a Primăriei Sibiu şi altă casă « de vânzare » cu 3 nivele al cărei proprietar ba este, ba nu este! Că doar s-a « realizat » şi canalizarea, în Guşteriţa ! Cine le-o fi dat autorizaţie de dezmembrare şi construcţie pe aceste terenuri, nu cumva Serviciul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului al Primăriei Sibiu, sub semnătura onor-primarului? Întrebarea rămâne, deocamdată, retorică…

Şi totuşi… Din anul 2000 şi până în prezent, Sibiul are acelaşi primar, pe numele lui Klaus Werner Iohannis. Ce i-a determinat pe angajaţii din subordinea acestuia să  încurce atât de « bine » imobilele Cantinei Municipiului Sibiu ? Şi ce măsuri a luat dumnealui, conducătorul lor iubit, de nu le-au mai descurcat până astăzi? Mister !


Dan FLORESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.