Abuzuri

Din nou am avut dreptate! Clanul Presecan şi construcţiile ilegale, în faţa magistraţilor sibieni

Am publicat şi un fotoreportaj cu bizarele construcţii ale „Clanului Presecan”,  împrăştiate prin tot municipiul Sibiu, pe străzile: Anul 1907, […]

Am publicat şi un fotoreportaj cu bizarele construcţii ale „Clanului Presecan”,  împrăştiate prin tot municipiul Sibiu, pe străzile: Anul 1907, Teilor, Aleea Călăraşilor, Victor Hugo şi Arcului. Primele două cazuri de nerespectare a legalităţii în construcţii (blocurile de pe străzile Anul 1907 şi Teilor) au fost prezentate cu insistenţă în ziarul nostru, în ambele fiind implicate persoane ce gravitează în jurul lui Vasile Presecan, patronul firmei „Trans Agape” şi proprietarul francizei postului de televiziune local „Antena 1 Sibiu”. Este vorba de Cornel Presecan, care a construit un bloc pe strada Anul 1907, sfidând toată legislaţia în materie de construcţii. Acesta este director la „Trans Agape” şi fratele lui Vasile Presecan. În al doilea caz era vorba despre Gheorghe Stânea, altă rudă a lui Vasile Presecan, care a construit , la fel de ilegal, un imobil pe strada Teilor. Pe parcursul „serialului”, în care am descris toate ilegalităţile comise, au fost prezentate toate dovezile privind încălcarea legilor. La fel, au fost prezentate şi toate argumentele privind protecţia, din parte autorităţilor locale, de care se bucurau „harnicii constructori” şi hidoasele lor realizări. Aceste adevărate pete pe obrazul Sibiului, şi aşa încercat de tot felul de grozăvii arhitectonice, care sperie turiştii şi constituie o piedică pe drumul acceptării oraşului pe lista de Patrimoniu UNESCO, au apărut – toate! – în „Epoca de Aur Iohannis”.
S-au găsit „binevoitori” care să şuşotească pe la colţuri – în Sibiu laşitatea este la loc de cinste! – că ceea ce se scrie în „Justiţiarul sibian” este „apă de ploaie” şi că oricum nu se va întâmpla nimic… Nu ştim cum naiba se face, dar câteva personaje importante, ale căror infracţiuni au apărut doar în paginile publicaţiei noastre, au fost condamnate definitiv şi irevocabil, unii dintre ei fiind deja în închisoare. Restul presei sibiene a fost şi este aservită intereselor mafiote sau pur şi simplu s-a temut să scrie despre cei care erau „pe val”. Acum, după condamnări, s-au repezit toţi, ca hienele, să scrie acuzator. Până şi acest aspect constituie o dovadă de caracter, care face diferenţa între temeritatea noastră, care ne-am luptat cu cei condamnaţi astăzi, atunci când reprezentau ceva în Sibiu şi laşitatea lichelelor din presa locală, care au tăcut tot timpul, dar acum s-au repezit să lovească în oameni căzuţi şi deja pedepsiţi pentru faptele comise, deşi unele sentinţe sunt discutabile…
Revenind la casele noastre, adică, pardon!, ale lor, ale Presecanilor, iată că şi în ceea ce-i priveşte s-a întors roata şi după atâtea SUP-uri şi NUP-uri, începe să miroasă a „zdupuri”, vorba colegului Silviu Alupei. Pentru cei nefamiliarizaţi cu limba „păsă­rească” a  parchetelor:  NUP însemnă Neînceperea Urmăririi Penale şi SUP reprezintă Suspendarea Urmăririi Penale. „Zdup” presupunem că ştie toată lumea ce simbolizează. Astfel, prin Sentinţa Penală nr. 89 din 8 februarie 2012 (facsimil 1), Judecătoria Sibiu se pronunţă în dosarul 15352/306/2011 (plângere împotriva rezoluţiei procurorului), admiţând plângerea formulată Gabriela şi Maricel Miriuţă, părţi vătămate prin construirea ilegală a imobilului din strada Teilor de către familia Stânea,  împotriva a două ordonanţe ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (de SUP şi NUP despre care vă povesteam), care au fost desfiinţate, iar dosarul a fost trimis înapoi la Parchet „pentru începerea sau redeschiderea urmăririi penale.”  Învinuiţii, conform sentinţei penale, sunt aceştia: Stânea Gheorghe şi Elena, Chiriţă Alexandru Daniel, Pânzar Maria (aceasta şi cu soţul ei, care lucrează tot în Primăria Sibiu, s-au îmbogăţit din şpăgi!) şi Urdea Ioana. Pe lângă aceştia se adaugă şi numiţii: Klaus Iohannis, Rusu Liana, Grama Corina, Drăghescu Petre, Şchiopotă Delia Claudia, Bota Daniela şi Badea Eugeniu. Instanţa a reţinut că nu s-a dat curs cererii petenţilor (soţii Miriuţă) în a se efectua cercetări şi faţă de următorii făptuitori: S.C. Apă – Canal S.A. Sibiu, Grama Cosmin, Szabolcz Guttman, Horaţiu Dumitru Răcuciu, Dorin Nistor (secretarul şi „expertul” primăriei sibiene în toate mânăriile imobiliare!), Margherescu Valer, Drăghici Popa, Popa Virgil (viceprimarul care le-a spus, textual, soţilor Miriuţă: „Nu o să reuşiţi să câştigaţi niciodată, nu o să reuşiţi să desfiinţaţi această autorizaţie de construc­ţie, oriunde o să mergeţi şi orice intenţionaţi să faceţi!””), Negriţă Ioan, Marian Bucur, conducătorii Inspectoratului de Stat în Construcţii Sibiu şi Serviciului Disciplinei în Construcţii din cadrul Consiliului Local Sibiu. Iată ce spune, în motivarea sentinţei, preşedintele de instanţă, domnul judecător Liviu Odagiu: „Practic, prin soluţia sa, procurorul a omis a se pronunţa integral asupra faptelor şi persoanelor indicate de către petenţi în cuprinsul plângerilor penale ce au făcut obiectul dosarelor nr. 1243/P/2011 şi 3706/P/2010 ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, dosare conexate la prezenta cauză.” Să vezi şi să nu crezi, iată că mai există judecători cinstiţi şi curajoşi…  dar, din păcate, aceştia sunt prea puţini la Sibiu!
În ceea ce priveşte al doilea caz, blocul construit de Cornel Presecan în strada Anul 1907 (foto), suntem în posesia unei adrese a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu (facsimil 2) prin care se confirmă efectuarea de cercetări faţă de Presecan Cornel sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 24, aliniat 1, lit. a din legea nr. 50/1991, cu privire la asfaltarea spaţiului verde din zona imobilului de pe strada Anul 1907. Mai mult, avem la dispoziţie şi Rechizitoriul din 12.10.2011, privind tot pe învinuitul Presecan Cornel, cercetat pentru: continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Prin Rechizitoriul în cauză se evidenţiază faptul că trei soluţii de SUP (Scoatere de sub Urmărire penală) au fost infirmate de rezoluţii ale prim-procurorului, iar în final se dispune de către procurorul Alex Florenţa „Punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a învinuitului Presecan Cornel” pentru continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi uz de fals. Învinuitul este scos de sub urmărire penală în ceea ce priveşte infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cauza se disjunge şi se trimite la Poliţia Municipiului Sibiu şi I.P.J. Sibiu pentru continuarea cercetărilor privind identificarea autorului falsului din Convenţia datată 19.02.2008, respectiv efectuarea de cercetări privind lucrările de asfaltare a spaţiului verde. Dosarul penal nr. 2258/P/2008 (continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi uzul de fals) a fost înaintat Judecătoriei Sibiu pentru judecarea cauzei în care Presecan Cornel are calitatea de inculpat şi a intrat pe rolul instanţelor de judecată. O să urmărim, în continuare, evoluţia anchetelor şi proceselor din aceste două cazuri de construcţii ilegale, în care oamenii cu mulţi bani şi relaţii i-au sfidat şi umilit pe vecinii lor cu venituri mult mai mici. Poate că a sosit vremea ca „buturugile mici” ale oamenilor simpli să răstoarne „carele mari” ale parveniţilor, ticsite cu falsuri, trafic de influenţă, mită şi alte „ingrediente” ale corupţiei.

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.