Puncte de vedere

Despre muzica rock și Colectiv

  Mă umflă râsul la asocierile dintre rock și tragedia de la Colectiv. Cică oamenii aceia au fost rockeri și […]

 

Mă umflă râsul la asocierile dintre rock și tragedia de la Colectiv. Cică oamenii aceia au fost rockeri și ascultau muzică rock.

Nici vorbă! Cel puțin în România, rock-ul a fost o formă de protest împotriva înregimentării comuniste și de manifestare a Libertății spiritului. A fost un mod de a fi „invers” decât te voia sistemul: ei la costum cu cravată, tu în blugi roși și cu insigne, ei tunși pătrat, tu cu plete, ei cu teatru muncitoresc, tu cu Pittis beat la piesa „Cum se numeau cei patru Beatles?”, ei cu Trio Grigoriu și Macarale, tu cu Chifiriuc și „Child in time”, ei la concerte Angela Similea la care se aplauda în fund pe scaune, tu luai bătaie de la securiști că te ridicai în picioare și strigai din toți plămânii „Iiiiii-ris”!

Rock-ul a fost o etapă a tinereții unora și este o etapă a istoriei pentru cei tineri, și a spune acum că ești rocker e ca și cum ai umbla prin tramvai cu o sabie de plastic la brâu și ai face pe Mihai Viteazul.

Dacă acum 30-40 de ani rockerii, prin definiție, erau împotriva sistemului și încercau să-l schimbe prin curajul de a fi altfel, cum pot avea pretenția cei care îi imită astăzi că le continuă idealurile?

Să fie de așa mare angajament să faci semnul Diavolului deasupra capului, sau să mergi la concerte de trupe românești care cântă în engleză unui auditoriu format din români? Să spui „Fuck” în loc de „Futu-i”? Care este mesajul progresist anti-sistem?

Revenind la Colectiv, se zbârlește părul pe mine când mă gândesc la ce s-a întâmplat acolo, să le dea Dumnezeu alinare părinților celor duși și sănătate celor care încă mai suferă, dar celorlalți le cer… lăsați rockul în pace.

Sau, ca să fiu pozitiv și să vin cu o sugestie, le propun celor care vor să fie rockeri acum „să treacă” pe muzică populară românească și să învețe și câțiva pași.

Nu de alta, dar dacă nu se ambiționează să transmită mesaje care să-i doară pe Ceaușescu și Securitatea lui, pardon, Soroșescu și ong-urile lui, atunci au rămas la nivelul de… „Macarale – râd în soare”.

Tot înainte!

                                                                                                                           Mihai TOCIU

1 Comment

  1. Mare adevar spus….unde mai sunt rockerii de alta data???Exact cei de azi,cei din colectiv ,nici vorba de a fi rockeri!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.