Puncte de vedere

De ce nu-mi place Sibiul?

  E a doua oară când stau în Sibiu o perioadă mai lungă. Adică vreo două săptămâni. Și experiența acestor […]

 

E a doua oară când stau în Sibiu o perioadă mai lungă. Adică vreo două săptămâni. Și experiența acestor zile – că tot trăim într-un timp al valorizării experiențelor și al schimbărilor continue – mă îndeamnă la cîteva concluzii. Sibiul nu e un oraș pentru localnicii săi. Sau e tot mai puțin un oraș pentru aceștia.

A devenit un oraș turistic în cel mai prost înțeles posibil. Un oraș scump, cu localuri concentrate în zona centrală – Piața Mică, Piața Mare, Aleea pietonală și mai vreo două ulițe centrale – și cu prețuri prohibitive, adică peste Cluj. Cel puțin din perspectiva unui consumator cu posibilități restrînse. Pe principiul, acuma ne trece pragul, acuma să tragem pe el, că a doua oară e puțin probabil să mai vină, localurile sibiene îngrămădite în vadurile bune, adică zonele turistice, valorifică din plin hoardele de turiști animate de dorința experimentării traiului de foarte scurtă durată într-un orășel central european din marginea orientală a Europei.

Mîncare și băuturi cu prețuri mai apropiate de cele ale Europei Centrale decît de cele din alte orașe ale regiunii, într-o urbe renovată în spiritul imposturii cu pretenții de apartenență la lumea civilizată. Comparativ cu Oradea, oraș în care am avut ocazia să petrec cîteva zile înainte să acostez pe malurile Cibinului, Sibiul e un oraș potemkian, strivit sub povara palmaresului de fostă capitală europeană și lipsit de o viață care să depășească pretenția caricatural-autocolonială de oraș central-european.

După ce turiștii trag la hodină, că mîine au de vizitat, greu să mai găsești o bodegă deschisă și greu să afli vreo șaormerie centrală ca să bagi sub nas ceva înainte să te pui la somn. Desigur, eu nu sunt un cunoscător al orașului și foarte probabil că există localuri dosnice, distracții ascunse, la care te pot îndruma doar localnicii și inițiații, dar ca impresie de om aflat în trecere, această urbe îmi pare foarte neprietenoasă și mutilată de o filosofie consumerist-turistică de cea mai joasă speță. Dai un ban și poate te simți bine și la Sibiu, că nu e un oraș pentru oricine.

                                                                                                                                   Valer Simion Cosma

1 Comment

  1. BENE

    Sunt sibian nascut si crescut in cea mai mare parte a vietii in Sibiu. Subscriu in totalitate acestui punct de vedere. O multitudine de crasme inghesuite in zona centrala, cu preturi care mai de care mai prohibitive consumatorului local, facute pentru turisti. Dar aici exista un intreg lant al slabiciunilor. Pe de o parte sunt diferitele taxe si impozite impuse intreprinzatorilor de catre autoritatile locale, pana la chiriile imense si in mare masura nesimtite, cerute de catre proprietarii localurilor in care se desfasoare activitatile comerciale. Asa ca, traiasca turismul!
    localnicii sa-si gaseasca alte locuri pentru petrecerea timpului liber, sau in compania prietenilor la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.