Abuzuri

DE CE NU ESTE DORIT ASTRA FILM FESTIVAL DE CĂTRE PRIMĂRIA SIBIULUI?

   Recenta excludere a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL, din agenda culturală a oraşului […]

   Recenta excludere a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL, din agenda culturală a oraşului – în urma unui proces marcat de nereguli, gafe, explicaţii cusute cu aţă albă şi tergiversări, e un semnal din partea Primăriei că doreşte eliminarea evenimentului din viaţa culturală a Sibiului.

 Apare întrebarea legitimă: de ce?

De ce ar dori edilii oraşului desfiinţarea unui eveniment care a adus doar beneficii peisajului cultural şi imaginii Sibiului? Cui folosește dispariţia Astra Film Festival din agenda culturală? Cum se justifică înlocuirea unui festival consacrat de nivel mondial cu evenimente mărunte sau prea puţin culturale?

   Astra Film Festival şi-a început existenţa în 1993, ca un act cultural inedit pentru Sibiu şi pentru România; a adus în atenţie un produs cultural necunoscut în România anilor ’90, cinematograful documentar, care este cotat acum ca cel mai interesant gen cinematografic pe plan mondial; a transformat Sibiul, oraş fără tradiţie în evenimente cinematografice, în destinaţie pentru cineaşti şi cinefili din Europa şi din toată lumea.

     După 21 de ani şi după o ediţie aniversară distinsă cu Marele Premiu al Secţiunii „Proiecte culturale şi festivaluri” la Gala Premiilor Radio România Cultural, Astra Film Festival este declarat indezirabil de către Primăria Sibiului, care se ascunde în spatele comisiei de evaluare a proiectelor, conform căreia proiectul Astra Film Festival 2014 nu a întrunit punctajul minim necesar pentru a fi eligibil.

    Criteriile grilei de evaluare se referă la originalitate, factorul de excelenţă culturală (artişti, personalităţi, evenimente, invitaţi, rezultate), relevanţa proiectului pentru contextul cultural local, experienţa managerială şi capacitatea de implementare, rezultatele, impactul şi sustenabilitatea proiectului cultural propus, sau la audienţa proiectului: impactul asupra grupurilor ţintă, public estimat, acoperirea în mass-media. Performanțele Astra Film la toate aceste criterii sunt de domeniul public.

 Comisia care a evaluat Astra Film Festival sub „nota de trecere” a fost compusă din:

– Hermann Gerold (profesor de chimie), director al Liceului Brukenthal – preşedintele comisiei;

– Ioana Turcu, inspector de specialitate la Serviciul de Promovare şi Dezvoltare în Cultură şi Turism;

– Mihaela Grigoraş, manager la Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG Sibiu;

– Ada Tănase, director al Centrului Cultural German Sibiu;

– Adrian Tibu, PR, Teatrul Naţional Radu Stanca.

    Astra Film a depus o contestaţie imediat după anunţarea rezultatelor, o altă comisie urmând să re-evalueze proiectul. Răspunsul primit a fost incomplet, iar comunicarea lui, tergiversată până în ultima clipă (documentul a fost înregistrat la Primărie în 25 martie – ultima zi de soluţionare a contestaţiilor, dar expediat prin poştă abia în 26 martie şi sosit la destinaţie în 28 martie!).  În răspuns, nu ni se comunică punctajele obţinute pe grila de evaluare şi nici componenţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

     Dacă întreaga procedură ar fi decurs corect şi cu bună-credinţă, nu vedem niciun motiv pentru care aceste informaţii ar trebui ţinute secrete. Dimpotrivă, fiind vorba de fonduri publice și de interes general pentru viaţa culturală a orașului, cu toţii avem dreptul la explicaţii.

     De curând, dl. primar Klaus Iohannis a sugerat că finanţarea Festivalului internaţional de film de la Sibiu ar trebui să revină exclusiv Consiliului Judeţean Sibiu. Precizăm că un eveniment internaţional de amploarea Astra Film Festival nu se poate finanţa din sursă unică, iar cererea de finanţare depusă la Primăria Sibiu a fost formulată de către Fundaţia Astra Film, în calitatea sa de co-organizator al evenimentului, cu respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate.

    Astra Film va face toate demersurile pentru a obţine de la Primăria Sibiu motivaţia reală a excluderii Festivalului internaţional de film documentar din agenda culturală şi pentru recunoaşterea locului pe care îl merită în viaţa culturală a Sibiului.

    Astra Film a lansat o petiţie online împotriva încercării de desfiinţare a Festivalului internaţional de film de la Sibiu. Iată câteva comentarii:

     „Festivalul ASTRA e unul dintre cele mai credibile și apreciate la nivel internaţional demersuri culturale ale României. E important să fie păstrat.”

Dan Dimăncescu, SUA, consul Onorific al României la Boston

  „A ucide un festival este ca şi cum s-ar vărsa sângele societăţii! Astra Film Festival a dovedit în cei 20 de ani de existenţă, experienţa sa în selectarea celor mai bune documentare din România şi din străinătate pentru publicul său – inclusiv pentru tânăra generaţie. Selecţia acestui festival este internaţional apreciată!Astra Film Festival trebuie să trăiască! Astra Film Festival va trăi!”

Thierry Garrel, Franţa, preşedinte al Departamentului Documentar, Televiziunea ARTE France

   „Am descoperit Sibiul după ce am aflat de Astra Film Festival, un festival binecunoscut cineaştilor documentariști din toată lumea. Am venit la festival acum doi ani şi am rămas  trei săptămâni încheiate la Sibiu, un oraş pe care am ajuns să-l iubesc. Dacă n-ar fi fost Astra Film Festival, n-aş fi ajuns niciodată la Sibiu. E dincolo de puterea mea de înţelegere motivul pentru care Primăria retrage sprijinul financiar acestui festival, care a pus Sibiul pe harta culturală a lumii și atrage vizitatori care cheltuiesc bani în zonă. Aveam o foarte bună impresie despre conducătorii Sibiului, dar, din nefericire, o asemenea ştire îmi schimbă opinia. Într-un moment în care România nu sunt prea multe lucruri bune prin care România să fie recunoscută la nivel internaţional, Astra Film e asemeni unui far  ce transmite semnalul luminos al culturii, lucru de care oamenii din Sibiu şi din România în general ar trebui să fie mândri. De ce distrug politicienii din România cu atâta uşurinţă un lucru bun, construit în mulţi ani de zile??”

Ed Moschitz, Austria, cineast, profesor la Universitatea din Krems

   Întreaga listă a semnatarilor petiţiei şi toate comentariile se pot vedea aici http://www.petitieonline.com/signatures/nu_desfiintarii_astra_film_festival/start/1610

Nota redacţiei „Justitiarul sibian”: Punctul nostru de vedere poate să fie citit aici: http://sibiu.justitiarul.ro/primarul-sas-al-sibiului-este-alergic-la-denumirea-astra-2/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.