Colimator

DE CE IESE PRIMARIA SIBIU „BASMA CURATA” LA CONTROALELE CURTII DE CONTURI

Domnul Marius Albin Marinescu s-a prezentat în emisiunea domnului Moraru cu documente, fiecare acuzaţie lansată având un suport material bine […]

Domnul Marius Albin Marinescu s-a prezentat în emisiunea domnului Moraru cu documente, fiecare acuzaţie lansată având un suport material bine argumentat şi certificat. Deoarece spaţiul de emisie a fost infim pe lângă faptele care  trebuiau prezentate, ne propunem ca în numerele viitoare să prezentăm amănunţit fiecare acuzaţie adusă primarului Iohannis.

Unul dintre matrapazlâcurile enumerate a fost şi mult mediatizatul caz al parcului Darwin, probabil cadoul lui Iohannis făcut lui Emil Citrea, directorul Curţii de Conturi Sibiu, care la rândul lui şi-a închis ochii blajini la porcăriile din administraţia publică condusă de primar.

Derularea evenimentelor este foarte simplă. Fiica şi ginerele domnului Citrea, reîntorşi din America, s-au transformat peste noapte în oameni de afaceri porniţi să sacrifice orice pentru satisfacerea unor interese materiale imediate. Astfel a luat naştere hotelul Roberts, pe structura unei firme înfinţată în Tălmaciu, firmă care a primit cândva oareşce fonduri europene… etc. Şi aşa a ajuns un înalt funcţionar şi organ de control financiar să tragă sfori pentru fiica lui, care dezminte legenda că America este ţara tuturor posibilităţilor. Nuuuuuu… Când ai un tată ca al ei, în România se poate orice…,  iar implicarea domnului Citrea în afacerea privată a familiei sale nu este tocmai o noutate pentru cei care-l cunosc.

Şi pentru că orice hotel care se respectă are nevoie de parcare pentru clienţi, au început să fie trase sfori pentru obţinerea unei părţi din parcul Darwin, lucru care s-a şi întâmplat în ciuda tuturor protestelor locatarilor din zonă.

Dar să ne reamintim derularea evenimentelor :

Potrivit HCL 133/26.08.1999, parcul, acum devenit parcare, a fost inventariat de către Consiliul Local Sibiu ca făcând parte din domeniul public cu denumirea  „Parc C. Darwin”, iar această calitate este certificată inclusiv de primar şi  specificată în inventarul amintit la pozitia 161. După cinci ani ,  la data de 17 martie 2004, se eliberează un certificat de urbanism cu numărul 416 pentru „Construirea şcoală clasele 1-4 şi grădiniţă”, pe numele Roberts Ianina Mihaela, nimeni alta decât fiica lui Emil Citrea, directorul Curţii de Conturi Sibiu. Certificatul de urbanism prevedea ridicarea construcţiei pe terenul CF Sibiu nr. 13596 top 1827/2/2/5/16/2, deşi proiectul 08-53-P/2003 prevede construirea unui Centru de învăţamânt privat şcolar pe strada C. Darwin, inclusiv pe terenul parcului – CF Sibiu nr. 9811, top 1827/2/2/5/17. Imediat după emiterea acestui certificat de urbanism, Consiliul Local Sibiu trece terenul parcului din proprietate publică în proprietate privată, hotărârea numărul 103/25.03.2004.

Deci, numai după o săptămână de la eliberarea certificatului de urbanism pentru construcţia familiei Citrea,  Consiliul Local pregăteşte „marea hotarâre”, iar vecinii află în ultima clipă intenţiile distinsei familii. Se solicită autorizaţii pentru ridicarea construcţiei, parte din diligenţe fiind făcute cu maximă repeziciune de către conducerea Primăriei, de parcă era vorba despre construirea, în regim de urgentă, a unui edificiu de importanţă naţională. Şi avizul de mediu este eliberat fără nici un fel de probleme, fără ca vecinii să fie consultaţi în acest sens, aşa cum este legal. Nu este de mirare că avizul de mediu a fost contestat de către vecinii din cartier, vecini care nici nu ştiau până atunci cine este în spatele acestei poveşti. Atunci au aflat stupefiaţi că se luptă tocmai cu puternicul Emil Citrea. Deşi oamenii doreau ca acest teren să rămână parc, cunoscută fiind problema acută cu care se confruntă orice oraş de mărimea Sibiului, lipsa spaţiilor verzi, Primăria Sibiu nu se lasă intimidată de acest demers şi continuă bătalia inegală cu o comunitate care nu mai înţelege nimic, asemănător cu masacrul de pe Aleea Turnu Roşu, unde protagonist a fost atunci şi mai puternicul Ilie Carabulea.
Ca porcăria să fie şi mai mare, grădiniţa s-a transformat peste noapte într-un hotel cochet, iar regimul de înălţime în zonă a fost modificat pentru a trece în legalitate construcţia familiei Citrea. Presedintele Curtii de Conturi a fost implicat activ în această poveste, el participând, nu se ştie în ce calitate, la câteva din întâlnirile care se doreau a media conflictul în cauză.

În condiţiile în care Primăria Sibiu nu a ţinut cont de doleanţele celorlalţi proprietari din zonă, aceştia au fost nevoiţi să se adreseze Justiţiei, pentru a împiedica sacrificarea unui parc, aflat în domeniul public, în favoarea unei singure familii, chiar dacă ea este una cu renume. Procesele care au urmat sunt edificatoare pentru desfăşurarea poveştii  Parcului Darwin. Ca să amagească vecinii, domnul Citrea a promis că personal se va ocupa de reamenajearea  locului care a mai rămas din parc, ca apoi, când i s-a reamintit acest lucru, a râs sarcastic spunând că nu lucrează la spaţii verzi. Nu avea nici un interes domnia sa să reamplaseze leagănele pentru copiii gălăgioşi, care ar fi putut să-i deranjeze clienţii.

Primele doua sentinţe au fost date în favoarea comunităţii, care refuza construirea pe locul parcului a unei parcări, iar sentinţa finală, definitivă şi irevocabilă, emisă de Curtea de Apel Alba Iulia, a încheiat apoteotic un caz de manual în ceea ce priveşte lupta utopica a cetăţeanului din România cu morile de vânt.

Este mai mult decât incredibil faptul că  la Curtea de Apel s-a ajuns abia dupa ce Primăria Sibiu a facut recurs la penultima sentinţa dată în acest caz. Incredibil este că tocmai cea care trebuia să apere interesul colectiv în detrimentul celui personal, Primaria Sibiu, a demonstrat că tupeul functionarilor publici este fară margini. Cât de important era hotelul familiei Citrea pentru comunitate? Parcă ar fi fost singurul şi unicul hotel dintr-un oraş mediu…  Cine poate demonstra că între Citrea si Johannis nu au avut loc mai multe întâlniri pe această temă? Ce caută directorul Curţii de Conturi Sibiu în toată aceasta poveste? Este sau nu vorba despre trafic de influenta? Spală oare o mână pe alta ?

De ce nu s-a prezentat doamna Ianina Roberts la orgnele abilitate pentru eliberarea autorizaţiilor, ci tatal ei? Cum s-a judecat la Curtea de Apel Alba cauza într-o singură şedinţă şi cum şi-a permis domnul Emil Citrea să stea în faţa uşii preşedintei completului de judecată de la Curtea de Apel  ( „ întâmplător” tot sibiancă) până la stabilirea soluţiei ? De ce s-a trâmbiţat ideea că familia Citrea va ridica un centru de învăţământ ? De ce proprietarii oficiali nu se implică nici în luarea deciziilor, nici în relaţiile cu presa, ei pasând aceste atribute tot în favoarea tatălui director…

Acestea sunt doar întrebări. Cert este că primarul Klaus Iohannis îşi depăşeşte cras atribuţiunile de serviciu, sfidează legea şi bunul-simţ,  punând mai presus de toate interesul privat în detrimentul celui public, uitând cu desăvârşire promisiunile făcute cetăţenilor care l-au votat.

 

Doina DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.