Coruptie

De ce este obedientă presa sibiană față de Primăria Sibiu? Fiindcă ziariștii sibieni s-au dedulcit la banii publici!

Propagandiștii mass-media sunt răsplătiți cu bani publici de Primăria Sibiu Am rămas stupefiați citind, în publicația „Turnul sfatului”, un articol despre beneficiarii […]

Propagandiștii mass-media sunt răsplătiți cu bani publici de Primăria Sibiu

Am rămas stupefiați citind, în publicația „Turnul sfatului”, un articol despre beneficiarii banilor publici alocați unor pseudo-evenimente culturale la Sibiu. Toată floarea cea vestită a pupincuriștilor din presa locală se regăsește pe lista profitorilor. Am scris și noi, în anii trecuți, despre aceste căpușe care erau răsplătite din bani publici pentru osanalele închinate primarului Klaus Iohannis: Asociaţia Sibiu 1191 şi cei trei crai de la ţepuit  Iohannis a ajuns președinte, dar obediența față de „aristocrația săsească” instalată la conducerea orașului a rămas.

Iată ce scriam în anul 2012 despre aceste „sifonări” anuale: Balastul fuduliei  acestea cu patriotismul local, deşănţat şi desuet, a rămas din anul 2007, când mai tot sibianul de rând se împăuna cu titlul onorific de locuitor al unei capitale europene a culturii. Titlul a fost efemer şi împărţit pe jumătate cu cei din Luxemburg, ţara aceea care, în caz de timp nefavorabil, îşi ţine războaiele în sala de sport. Dar datul din coate la ieşitul în faţă pentru faza naţională a concursului „Cel mai tare din parcare” a rămas totuşi, ea fiind întreţinută anual de moldoveanul delapidator Costică Chiriac, cel cu festivalul internaţional de circ, deşi el susţine că-i de teatru. Aici avem parte anual de recorduri, care de care mai mincinoase şi mai ilare. Începând cu numărul de spectatori, care depăşeşte în fiecare an recordul ediţiei anterioare, lansându-se nişte cifre fantastice de spectatori stradali, care depăşesc cu mult numărul locuitorilor, împreună cu al turiştilor care ne vizitează oraşul într-un an întreg şi terminând cu scălâmbăielile în vârf de băţ sau de macara la cea mai mare înălţime şi alte tâmpenii de felul acesta. Recorduri false şi ridicole, care nu pot decât să stârnească dispreţul sau cel mult zâmbetul ironic al oamenilor care judecă limpede. Aceştia realizează instantaneu că tot acest „Festival Internaţional de Teatru Sibiu” (FITS) este o mare cacealma prin care se căpuşează sume enorme  de bani publici. Diverse improvizaţii şi specta­cole de circ stradal sunt prezentate ca fiind acte artistice, deşi nu au nimic comun cu spectacolul teatral autentic. La fel de paralel este cu actoria şi „marele om de cultură” Constantin Chiriac, în fond un impostor şi escroc de duzină care trebuia să fie demult în puşcărie pentru toate hoţiile sale! Mai sunt şi alţii care deturnează bani publici sub pretexte culturale: Ovidiu Dragoman (directorul fără studii al Casei de Cultură a municipiului Sibiu), Hilarius Johannes Konstantin Schmidt (fost Constantin Stoiculescu) cu al său Festival de Jazz, tripleta Răzvan Marcu – Florin Staicu – Claudiu Gavrea cu o.n.g.-ul lor „Asociaţia Sibiu 1191″, creată special pentru sifonatul banilor „culturali”. Toate aceste hoţii se fac sub patronajul primarului Klaus Iohannis, care probabil că are şi el partea sa de „mălai”, din moment ce a participat direct şi personal la o astfel de pungăşie cu iz cultural la doar trei luni de la prima sa alegere ca primar, în anul 2000, când cu „Zilele culturii bavareze”.

Publicăm și noi AUTODENUNȚUL celor din presa locală:

Numele din spatele agendelor Culturală, Sportivă și Comunitară

Mai bine de două milioane de euro (9,63 de milioane de lei) au fost alocate, în acest an, de Consiliul local Sibiu pentru cele peste 150 de proiecte selectate pentru a face parte din agendele Culturală, Sportivă și Comunitară. Turnul Sfatului a rearanjat aceste proiecte în funcție de numele care stau în spatele fiecărui beneficiar de fonduri publice nerambursabile. Fonduri care ajung a fi folosite atât de jurnaliști din Sibiu, cât și directori din subordinea Primăriei, de exemplu.

Cele aproape șase milioane de lei pentru Agenda culturală, puțin peste trei milioane de lei pentru Agenda sportivă și aproape 500.000 de lei pentru Agenda comunității sunt sume care au fost alocate din bugetul orașului, în aceeași proporție, și anul trecut. La fel, proiectele selectate pentru cele trei agende sunt, în marea majoritate, aceleași. Pentru unele dintre proiecte, numele ”din spate” sunt cunoscute publicului: Hilarius Johannes Konstantin Schmidt sau Dumitru Budrala sunt două exemple în acest sens, pentru festivalul de jazz, respectiv cel de film documentar. Însă pentru majoritatea proiectelor, numele ”din spate” sunt necunoscute sibienilor de rând, având în vedere că pe listele făcute publice de administrația locală apar doar denumiri de asociații, fundații sau societăți comerciale. Prin urmare, am căutat în Oficiul Național al Registrului Comerțului și în Registrul național al ONG-urilor din România, pentru a reordona cele trei Agende în funcție de numele persoanelor care, în cele din urmă, utilizează banii publici.

                                                                 ”Liderii”

515.000 de lei este suma pe care Consiliul Local Sibiu a alocat-o celor patru proiecte care au în comun numele lui Tiberius Marian. Devenit cunoscut în Sibiu pentru proiectul Media Music Awards (care este susținut anul acesta cu 350.000 de lei prin Asociația Media Music Awards), Tiberius Marian este și președintele Asociației Viitorul Muzical, care a primit 35.000 de lei pentru ediția a patra a proiectului Șlagărele României. Totodată, Tiberius Marian este și unicul asociat al Star Media Events SRL, societate care primește 70.000, respectiv 60.000 de lei de la Primărie pentru a organiza Obor Fest, respectiv Festivalul Familiei.
Aproape de suma alocată proiectelor lui Tiberius Marian este și Dumitru Budrala. Prin intermediul fundației sale – Astra Film – și a studioului din cadrul CNM Astra, pe care îl conduce, Budrala primește anul acesta 300.000 de lei pentru organizarea Astra Film Fest și alți 200.000 de lei pentru un proiect nou – Sibiu 825. Iar dacă luăm în calcul și cei 30.000 de lei alocați Fundației Astra Film pentru proiectul ”Sibiul văzut de liceeni”, finanțat prin Agenda comunității, Dumitru Budrala devine ”lider” al alocărilor din bugetul orașului.
În fine, ultima treaptă a podiumului alocărilor financiare pe Agenda culturală este ocupată de numele Codruței Vulcu, cea care a creat la Sibiu ARTmania Festival. Prin intermediul societății pe care o administrează și o deține în proporție de 95% – ARTmania Events SRL -, Codruța Vulcu gestionează 350.000 de lei, din bani publici.

                                    Presa locală se apropie de milion

878.000 de lei. Este suma totală alocată anul acesta numelor din presa locală prin intermediul agendelor Culturală și Comunitară. 250.000 de lei (din care 150.000 pentru expoziția de fotografie Focus și restul pentru festivalul de muzică alternativă Focus) merg către Asociația Focus Sibiu, al cărei președinte este Sebastian Marcovici. El este fotograf al cotidianului Tribuna, dar realizează fotografii la diferite evenimente și pentru Primăria Sibiu.
Pe locul doi la capitolul ”bani pentru proiecte din presă” este Asociația Sibiul de odinioară, al cărei președinte este Dragoș Popescu – cel care coordonează site-ul Ora de Sibiu. Asociația lui Popescu primește 140.000 de lei pentru evenimentul Sibiul de odinioară și 60.000 de lei pentru proiectul Sibiu VinFest.

Cotidianul Tribuna – prin Casa de presă și editura Tribuna SRL – are alocați anul acesta 180.000 de lei pentru ediția a doua a evenimentului Tribuna Music & More. Societatea care editează Tribuna este controlată în proporție de 99,5% de către Ilie Carabulea, prin intermediul Atlassib SRL.
Asociația Sibiu 1191, în care este prezent jurnalistul de televiziune Răzvan Marcu, gestionează anul acesta 158.000 de lei, din banii publici: 100.000 de lei pentru Sibiu 825 – Infinite love și 30.000 de lei pentru Lighting Sibiu (ambele la a doua ediție). Pe Agenda comunitară, aceeași asociație mai primește 28.000 de lei pentru proiectul Vecinătatea Activă.
Ziarul pe care tocmai îl citiți – Turnul Sfatului – gestionează un buget de 60.000 de lei alocat proiectului ”Concertul de Crăciun Johann Strauss Ensemble”, eveniment organizat din 2006. Banii sunt alocați Asociației de Bun Gust, asociația care editează ziarul Turnul Sfatului și din care fac parte jurnaliștii acestui ziar (Traian Deleanu – președinte).
În fine, 20.000 de lei sunt alocați prin Agenda culturală societății Media Communications SRL, deținută și administrată de Laurențiu Străuț, director editorial al revistei lunare Profil Cultural. Societatea primește cei 20.000 de lei pentru evenimentul Piano Rock’s, ajuns la a treia ediție.
Alți 10.000 de lei sunt alocați proiectului ”Sibiul cultural, comunicativ și comunicator IT&C”, derulat de Fundația Lobbyart, al cărui președinte este Adrian Popescu, jurnalist al cotidianului Tribuna.

                                     La sport găsim șefi din Primărie

Din cele 3,18 milioane de lei împărțite proiectelor de pe Agenda sportivă, cea mai mare sumă – 550.000 de lei – merge către CSU Sibiu prin intermediul Asociației Baschet Club Sibiu, al cărei președinte este Horațiu Floca. Asociația Club Sportiv Aria, al cărei președinte este Maria Ciolan – soția omului de afaceri Ioan Ciolan (Ambient) – are alocații totale de 360.000 de lei: 10.000 pentru Cupa Aria la tenis de masă și 350.000 de lei pentru Raliul Sibiului.
Pe locul trei din această Agendă este proiectul Asociației Club Sportiv Sibiu Sport Project – Turul Ciclist al Sibiului – care primește 350.000 de lei. Asociația îl are drept președinte pe Gheorghe Adrian Aldea, care este șeful Poliției Locale Sibiu, instituție aflată în subordinea Primăriei Sibiu.

Notă: În urma publicării articolului, Adrian Gheorghe Aldea a transmis redacției o copie după o încheiere civilă din 2014, potrivit căreia acesta se retrage din Asociația Club Sportiv Sibiu Sport Project, noul președinte fiind Cosmin Costea.

Iar pe locul patru, din punctul de vedere al alocărilor pe Agenda sportivă, este Asociația Fotbal Club Hermannstadt. Aceasta îl are președinte pe Teodor Birț, director al SC Piețe Sibiu SA, societate a Consiliului Local Sibiu. Asociația respectivă a primit 40.000 de lei pentru Cupa municipiului Sibiu la minifotbal și 300.000 de lei pentru pregătirea și participarea echipei FC Hermannstadt la diferite competiții.
Merită remarcată și prezența Asociației Club Sportiv Tenis Club Pamira, al cărei președinte este Marius Vecerdea, un apropiat al fostului primar Klaus Iohannis. Asociației respective i-au fost alocate 250.000 de lei pentru turneul Sibiu Open 2016 și 5.000 de lei pentru proiectul Sport pentru copiii din școli și licee.

                                                       … și altele

Agenda comunității are pe primul loc Fundația Heritas, al cărei președinte este Michael Engel. Fundația este un partener al Primăriei în diferite proiecte (cum ar fi realizarea noii Strategii de dezvoltare a Sibiului) și primește anul acesta 28.000 de lei pentru proiectul O comunitate pentru Orașul de Jos și 22.000 de lei pentru Școala de vară Cibin. De precizat că, în trecut, din Fundația Heritas a făcut parte și secretarul Primăriei Sibiu, Dorin Nistor.

Din prezențele pe cele trei agende mai merită remarcată cea a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, căreia îi sunt alocate 248.000 de lei pentru șapte proiecte înscrise pe Agenda Culturală: Gaudeamus (60.000 de lei), Gastronomia tradițională locală (30.000 de lei), Mijloace tradiționale de comunicație și transport (30.000), Noaptea cercetătorilor (8.000), Sibiu – capitală universitară (80.000), Microstagiunea școlii de teatru sibiene (20.000), respectiv Toamna studențească (20.000).

Cinci proiecte au fost selectate pentru Agenda culturală și în cazul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, condusă de Eugen Iordănescu (moderator al dezbaterilor publice organizate în ultima perioadă de Primăria Sibiu). Bugetul total alocat Camerei este de 155.000 de lei: 40.000 pentru festivalul ”Sibiu, dulce Sibiu”, 40.000 pentru ”Sibiu Book Festival”, 15.000 pentru Festivalul Grădinilor și 60.000 pentru Smart Park. Salonul Auto Sibiu are alocații bugetare zero, dar este inclus în Agenda culturală pentru a primi gratuit spațiul Pieței Mari.

                                                        Reguli

Proiectele care primesc finanțare de la bugetul local al Sibiului prin cele trei agende sunt selectate de trei comisii a căror componență este stabilită prin decizie a primarului orașului (criteriile de selecție sunt enumerate în ghidurile de finanțare). Aceeași comisie face și propunerile de alocări bugetare, pe baza proiectelor depuse de operatori. Consiliul local Sibiu este cel care, prin vot, aprobă aceste finanțări nerambursabile. Banii sunt alocați cu condiția ca proiectele să nu fie generatoare de profit. Echipele de implementare pot fi plătite cu o sumă egală cu cel mult zece procente din alocațiile financiare nerambursabile.

Descarcă aici:

Numele din spatele Agendei comunitatii 2016

Numele din spatele Agendei culturale 2016

Numele din spatele Agendei sportive 2016

                                                                                                      Traian DELEANU

Sursa: http://www.turnulsfatului.ro/2016/05/02/numele-din-spatele-agendelor-culturala-sportiva-si-comunitara/

Nota redacției Justițiarul sibian”: Sublinierile în culori din articol ne aparțin. Reamintim articole care au făcut dezvăluiri despre bugetivorii sibieni, hrăniți cu bani publici. Marius Vecerdea, finul lui Klaus Iohannis și ale lui turnee de tenis fără spectatori și fără participanți de prestigiu: http://www.cotidianul.ro/iohannis-a-finantat-din-bani-publici-hobby-ul-finului-si-gazdei-sale-din-america-275156/. Aici o să-i regăsiți pe șeful poliției locale (fostă comunitară, Aldea Gheorghe Adrian), pe Dorin Nistor, secretarul primăriei și alte căpușe din Primăria Sibiu: AVERILE SI INTERESELE DE LA PRIMARIA SIBIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.