Istorie

Cuvântare pentru „doamnele si domnițele” din istoria românilor!

    În istoria omenirii și cea cunoscută și cea despre care nu avem stiintă, există trei puncte comune, care […]

 

 

În istoria omenirii și cea cunoscută și cea despre care nu avem stiintă, există trei puncte comune, care duc la continuitate și procrearea vieții.  Acestea sunt  întâmplarea, absurditate și absolutul. Iubirea purtată mai presus de cuvinte o poți avea numai asupra unei femei. Poți iubi femeia intamplător,  poți iubi femeia total sau absolut, poți iubi femeia absurd, dar nu pe rând cum am enumerat, ci în acelaṣi timp.

Iată  așadar cum aceste  trei paradigme sunt totuși separate, dar reprezintă și un singur lucru în acelaṣi timp. „Sfânta Treime ” a fost asemuită cu focul, apa și pământul. Sunt trei lucruri separate, dar și un simplu tot-unitar, ce nu îi este dat a fi înțeles minții umane. Iată aṣadar că iubirea purtată pentru femeie este singurul lucru care poate fi comparat cu ceea ce urmează după „cenzura transcedentală”.

Frumusețea unei femei reprezintă melancolie, pentru că amintirea cea mai profundă și încărcată este asupra ei.  Femeia reprezintă expresia palapabilă a fizicii cuantice, adică, expresia unei alte realităti pe care bărbatul nu o poate înțelege niciodată, dar o primește cu sufletul deschis.

Una din pecețile continuitătii istorice este reprezentată de limba unui popor care este, de fapt, un fabulous instrument, ce este liantul relațiilor inter-umane. În conștiință colectivă a oricărui popor această pecetă poartă denumirea de „limbă maternă”, adică acea limbă pe care o înveți de la cea care ți-a dat viată, de la mamă. Iată așadar cât de important este rolul unei femei într-o societate, am putea spune că este chiar capital-determinant. De asemenea la baza educării unei societăți stă tot mamă. ” Cei șapte ani de acasa”, care sunt apanajul comportamenului oricărui individ  într-un anumit mediu, ȋti sunt inoculați de femeia care ți-a dat viată sau care te-a crescut.

Ce am vrut să sublinez  prin aceste cuvinte înșirate mai sus?  Este simplu, rolul esențial al femeii în tot ceea ce ne înconjoară !

 Pare aburd, dar dacă în „selectia naturală” rolul femeii este egal cu al bărbatului, în istorie rolul femeii este superior. În viața fiecărui mare cuceritor, legiuitor, vizonar, conducător de stat, s.a.m.d. a existat o femeie (mamă, soție, iubită, prietenă) la vedere sau în umbră, dar care le-a călăuzit pașii sau cel puțin le-a dat încrederea necesară pentru a lua unele decizii. Dacă lucrurile stau în acest mod, cum de s-a scris  atât de puțin, diferențiat, în istorie despre femeie, în detrimentul bărbatului? Firește la această întrebare nu știu a răspunde și nici nu face obiectul acestei scrieri. Ceea ce pot face însă este să laud demersul  fiecărui istoric care încerca să scoată ȋn față, prin scrierile lui,  femeia.  În această categorie se încadrează și cercetatorul Cornel Bîrsan; iar în această situație bucuria este dublă și datorită fapului că persoana domniei sale îmi este și foarte bun prieten de suflet.

Nu voi face analiza punctuală a scrierii în sine din două motive:

– Nu doresc a influența cititorul cu propria-mi  viziune a acestui subiect și doresc să las pe fiecare să își creeze un „univers ” în urma lecturării.

–  Stilul folosit de Cornel Bîrsan în această lucrare este unul “lejer”, familiar, ceea ce  face ca fiecare slovă să ajungă foarte ușor prin filtrul minții, cititorului, iar orice  altă intervenție a vreunui critic să nu poată distorsiona legătura dintre „cititor și carte”.

Mă voi rezuma doar la a spune, că această lucrare este o pledoarie pentru cunoaștere,  la adresa femeilor ce au stat în preajma marilor conducători a acestui neam, din cele mai vechi timpuri până în perioada modernă a istoriei noastre.

Informațiile prezentate în această lucrare reprezinta o latură mai puțin cunoscută a istorie noastre, latură ce a mers în paralel cu evenimentele care au venit  de-a valma, de-a lungul timpului.

Am să concluzionez cu un citat al celebrei scriitoare Anna Rice care spunea că „Femeile sunt al doilea mare mister al omenirii”,  invitându-vă să decoperiți din tainele femeilor din viața voievozilor români în frumoasa lucrare „Doamne și Domnițe, Jupânițe și Amante ale Domnitorilor Români”

                                                                                                                   Cristian Moșneanu  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.