Colimator

CUMETRII LA FESTIVALUL CARE… “SE POATE NUMI FESTIVAL”

Am constatat că, la conferinţa de presă de la Bucureşti ocazionată de lansarea Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu 2008, a […]

Am constatat că, la conferinţa de presă de la Bucureşti ocazionată de lansarea Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu 2008, a 15 – a ediţie, Constantin Chiriac în tripla ipostază de director al festivalului, care deţine şi funcţia de director general al Teatrului “Radu Stanca” Sibiu- instituţie aflată sub autoritatea consiliului local Sibiu – dar şi pe aceea de preşedinte al Fundaţiei “Democraţie prin cultură”- ONG de inters public – a declarat cu multă emfază că festivalul a devenit al 3 lea din lume. „Programul este urias, 350 de evenimente pe parcursul a 11 zile, în 59 de locaţii din Sibiu şi cu invitaţi din 70 de ţări”, declama Constantin Chiriac, precizând că, zilnic, la manifestările festivalului sunt aşteptaţi circa 60.000 de spectatori. „Este o cifră uriaşă, care justifică bugetul foarte mare. Bugetul total al festivalului este de 5,2 milioane de euro”, a mai spus Chiriac.(ziarul Sibiu Standard 16 mai 2008). Am mai aflat că s-au pus în vânzare 13.000 de bilete asigurând accesul spectatorilor la un număr de 80 de spectacole.

Bilanţul preluat de presă (ziarul Rondul de Sibiu) la finalul festivalului “care se poate numi festival” a demonstrat că cifrele balonate umflate cu heliul de la franţujii lui Chiriac, s-au dezumflat odată cu plecarea acestora. Cele 59 de locaţii au devenit doar 38.Cele 350 de evenimente au devenit 140 de evenimente “unice”.Din 13.000 de bilete care ar fi însemnat venituri proprii de aproximativ 130.000 lei s-au vândut doar 5.000, deci încasările s-au redus cam la 50.000 lei. Toate spectacole de stradă şi concertele care s-au desfăşurat în spaţiul public au atras, pe durata celor 11 zile de festival, faţă de 60.000 de spectatori pe zi, adică 660.000 (ce cifră…satanică!) de spectatori în total cât ne anunţa Chiriac, doar 35.000 de spectatori…Balonarea nu s-a dezumflat însă financiar, cheltuielile din bani publici, rămânând tot aceleaşi, adică 25 miliarde de lei vechi de la primarul Iohannis, 21 de miliarde de lei vechi de la ministrul culturii Adrian Iorgulescu, câteva sute de milioane de lei vechi de la consiliul judeţean. Cu finanţările obţinute pe fundaţia lui Chiriac şi ceea ce au mai adus sponsorii ar trebui conform spuselor aceluiaşi domn Costache să se ajungă la o cincime din bugetul total anunţat, adică peste 100 de miliarde de lei vechi cheltuieli ale producătorilor şi organizatorilor.

Să nu uităm însă, că, peste 41 de miliarde lei vechi sunt bani publici de la bugetul local şi de la bugetul de stat. Ceea ce înseamnă că un festival privat – Chiriac şi-a arogat în nenumărate interviuri dreptul de autor – se plăteşte din finanţe publice.

Suntem curioşi cum ar decurge strângerea banilor necesari unor astfel de chletuieli uriaşe de către un “particular”, dacă nu ar fi “sacul public”? Şi am mai vrea să ştim dacă cetăţenii Sibiului aflaţi în cunoştinţă de cauză cu aceste cheltuieli ar fi de acord să nu li se asfalteze strazile, să nu li se amenajeze parcări, să nu li se construiască locuinţe sociale, să nu li se amenajeze canalizările dar să se arunce cu banii comunităţii pe un festival privat ?!

Şi mai interesant ni se pare să constatăm cam cine sunt componenţii echipei de realizatori a FITS 2008, care au fost fireşte, foarte bine plătiţi pentru serviciile prestate.

Director comunicare – Cristian Radu binecunoscutul director al Fundaţiei lui Chiriac “Democraţie prin cultură”, fost Coordonator al Biroului de coordonare al Asociaţiei Sibiu CCE2007.

Director executiv – Stela M. Matioc. Fostă angajată a Teatrului “Radu Stanca” Sibiu în funcţia de Şef Serviciu marketing, organizare spectacole,promovare imagine, al cărei soţ este unul dintre cei mai buni actori din generaţia tânără din această instituţie dar şi autorul videoclipurilor festivalului, fostă angajată a Biroului de Coordonare al Asociaţiei Sibiu CCE2007 şi actualmente angajată a primăriei Sibiu în calitate de funcţionar public la nou înfiinţatul Compartiment dezvoltare economică şi monitorizare în turism. Interesant că, în calitate de funcţionar public la primărie cumulează şi funcţia de director executiv al FITS 2008.

Coordonatorul logistic Dan Bartha – fost angajat al Teatrului Radu Stanca pe postul de Şef Serviciu marketing, organizare spectacole, promovare imagine înaintea Stelei Matioc, fost component al aceluiaşi Birou de Coordonare al Asociaţiei Sibiu CCE2007, membru al Fundaţiei lui Chiriac “Democraţie prin cultură”.

Coordonator relatii cu autorităţile publice: Florin Ţicu.În acte acesta este directorul tehnic al Teatrului Naţional “Radu Stanca” din anul 2005.În fapt este finul de cununie al lui Constantin Chiriac, care i-a botezat şi fiica, înainte de a-l aduce în teatru.

Administrator Bursă: Cristian Stanca. Actor, unul dintre apropiaţii familiilor Chiriac,Ţicu,Bartha. Şi “fin” al regizorului Silviu Purcărete.

Coordonator bursă – Lavinia Alexe – absolventă a secţiei de teatrologie din Sibiu.Fostă angajată a Biroului de Coordonare al Asociaţiei Sibiu CCE2007 ca responsabil cu coordonarea voluntarilor.

Coordonator relaţii massmedia: Sergiu Olteanu. Ş i acesta este un funcţionar public al primăriei Sibiu, unde este angajat consilier asistent.

PROTOCOL:Tania Chiriac, Mihaela Bartha-Lazăr.Protocol – adică: mâncare, băutură, companie.Tania Chiriac -soţia lui Constantin Chiriac, Mihaela Bartha-Lazăr -soţia lui Dan Bartha, ambele aparţinătoare ale fundaţiei “Democraţie prin cultură”…

PUBLICAŢII: Revista APLAUZE – Coordonator: Ion M. Tomuş – alt fin de cununie al familiei Constantin şi Tania Chiriac. Ar fi interesant să amintim că tatăl lui Ion M.Tomuş este dascălul universitar Mircea Tomuş care i-a fost lui Chiriac îndrumător de doctorat.Iar cumetria s-a întâmplat în timp ce domnul Chiriac era încă doctorand la Mircea Tomuş…

Revista APLAUZE – DTP: Teodora Stanca, respectiv soţia lui Cristian Stanca, mai sus amintit ca actor, administrator bursă şi prieten al lui Chiriac, Ţicu,Bartha.

PUBLICAŢII:Antologii, Cataloage, Cărţi -Colaboratori: Anca Tomuş – soţia lui Ion M.Tomuş şi …Ion M. Tomuş

AFIŞAJ Tipar: Claudiu Mihăilescu, angajat al teatrului, fiul lui Aurel Mihăilescu angajat şi el în sectorul administrativ al teatrului şi prieten de 30 de ani cu directorul tehnic al festivalului –Miki Laţcu…Şi cum prietenul prietenului meu e şi prietenul meu…    

Director tehnic – Miki Laţcu, soţul actriţei Geraldina Basarab, angajat al Teatrului Naţional “Radu Stanca” în funcţia de şef producţie, prieten al lui Chiriac şi al Taniei Chiriac, omul care le rezolvă toate problemele tehnice ale caselor din Sibiu, Ocna şi Bucureşti, cu… oamenii din sectorul tehnic al teatrului.

Coordonator tehnic: Silviu Scrob, fost angajat al Biroului de Coordonare al Asociaţiei Sibiu CCE2007.

MULTIMEDIA Videoclipuri: Adrian Matioc actor, angajat al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu, soţul Directorului executiv al festivalului, Stela Matioc.

Contabil şef – Irina Albu, verişoară primară cu soţia finului lui Chiriac, Ion M.Tomuş.

Contabilitate:Elena Buhoi angajată şi în calitate de consilier la primăria din Sibiu, funcţionar public. Rodica Dicoiu angajată şi pe funcţia de contabil şef la Seviciul Public pentru Admnistrarea Fondului Locativ al Primăriei Municipiului Sibiu.

Enumerarea noastră nu este exhaustivă, neavând pretenţia de a fi epuizat tainicele fire care leagă aceste personaje, nici joburile lor mai mult sau mai puţin…bugetare. Nici nu analizăm cum au muncit, că nu e treaba noastră. Dar folosirea rudeniei şi cumetriilor, angajarea pe prietenii, se potriveşte foarte bine unei asociaţii familiale sau unui SRL din sistemul privat, nicidecum unei instituţii publice de spectacole finanţată din banii pe care îi plătim noi, cetăţenii contribuabili. Iar perpetuarea acestui costisitor angrenaj de încrengături familialo-cumătro-prieteneşti de 15 ani încoace – că doar a fost a 15-a ediţie, jubiliară, a festivalului lui Chiriac – ar trebui să ridice semne de întrebare foarte serioase celor răspunzători de cheltuirea banului public pe un festival …“care se poate numi festival”.

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.