Suntem cu ochii pe voi!

Cotidianul „Tribuna”, executii publice la comanda!

Către redacţia ziarului „Justiţiarul” Stimată redacţie, În ziarul „Tribuna” din 7 mai 2009, într-un articol nesemnat, folosind citate din „clasicii” […]

Către redacţia ziarului „Justiţiarul”

Stimată redacţie,

În ziarul „Tribuna” din 7 mai 2009, într-un articol nesemnat, folosind citate din „clasicii” Oprean Constantin si Bacaci Alexandru, am fost denigrat prin afirmaţii neadevărate, rău intenţionate, pornite din ură excesivă, uşor de sesizat de către orice cititor, chiar şi, eventual, neavizat despre gravele probleme de integritate a conducerii Rectoratului cu care se confruntă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Dreptul meu la replică l-am transmis la redacţia „Tribuna” atât prin e-mail, cât şi recomandat, cu aviz de primire, după ce dl. director Mircea Bitu a dispus, în prezenţa mea, secretarei instituţiei să nu îmi înregistreze documentul pe care doream să-l transmit direcţiunii instituţiei. Personal, am văzut în aceasta expresia decăderii acestei instituţii, fostă cândva un model de deontologie în presa românească.  Denigrarea, chiar hărţuirea celor care au probleme cu prietenii patronului ziarului, în cazul de faţă ing. Oprean C-tin de la ULBS, este degradantă.

În aceste condiţii, cunoscând preocuparea dumneavoastră pentru promovarea unui climat de legalitate şi moralitate în societatea românească, vă rog respectuos să publicaţi textul pe care am încercat, fără succes, să-l public în „Tribuna”.

Cu stimă, Prof. univ. dr. Corvin Lupu

Către cotidianul „Tribuna”

Transmit spre publicare textul de mai jos, ca drept la replică

Conducătorii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu nu au câştigat nimic în instanţă! Articolul „ULBS, câştigătoare în instanţă”este o diversiune şi o denigrare, nepermise în mediul academic, în condiţii de normalitate

În „Tribuna” de joi, 7 mai 2009, a fost publicat un articol nesemnat, intitulat „ULBS, câştigătoare în instanţă”, care cuprinde o mulţime de afirmaţii neadevărate, care dezinformează opinia publică şi mă denigrează într-un mod descalificant pentru avocatul-profesor Bacaci Alexandru şi inginerul Oprean Constantin, care sunt citaţi, ca şi pentru autorul anonim al articolului. Deontologia ar fi obligat ziarul să ceară şi părerea celui denigrat cu atâta mânie proletară. Acceptând publicarea acestui text descalificant, în această formă, conducerea ziarului ce se pretinde că este continuatoarea Tribunei lui Slavici, care era programatic „o Tribună pentru toţi”, o apărătoare a cauzei naţionale şi a adevărului, a pătat istoria seculară a instituţiei.

Faţă de cele afirmate în articolul menţionat, doresc să fac următoarele precizări:

Unul dintre cei care au alimentat articolul, inginerul Oprean Constantin, este urmărit penal în Dosarul 812/P/2006 (număr unic) pentru săvârşirea unor infracţiuni. Urmărirea penală nu începe la orice reclamaţie a unui rău-voitor, cum încearcă avocatul Bacaci să convingă lumea academică, neatentă, uneori, la aspectele juridice. Urmărirea penală începe în momentul în care se constată existenţa unor infracţiuni.

Sentinţa 1277 din iulie 2008 a Tribunalului Cluj, despre care anonimul autor din „Tribuna” a dorit să scrie în luna mai 2009, a desfiinţat ca ilegale două articole foarte importante din Regulamntul de alegeri, respectiv articolele impuse, împotriva multor obiecţiuni exprimate în şedinţa Senatului din 11 ianuarie 2008, care prevedeau existenţa în structurile academice a unor locuri „de drept”, pentru conducătorii ULBS (rector, prorectori, secretar ştiinţific al Senatului), ca şi pentru decani, prodecani şi secretarii ştiinţifici ai facultăţilor. Astfel au ajuns în Senat şi în Consiliile facultăţilor 40 de persoane!! De asemenea, instanţa a desfiinţat integral, ca fiind ilegal, documentul intitulat Opis, care prevedea dreptul (dictatorial!) pe care şi l-a dat rectorul de a numi şefi de catedră, precum şi toată metodologia de alegeri. Prin principiile de drept, executarea hotărârii judecătoreşti trebuie să conducă nu numai la înlăturarea actelor ilegale, dar şi a efectelor pe care le-au produs ele. Punerea în executare a Sentinţei 1277/2008 a Tribunalului Cluj înseamnă, practic, anularea alegerilor. Într-adevăr, sentinţa a precizat că „anularea alegerilor”, în această exprimare, nu poate fi dispusă datorită lipsei procedurii prealabile, respectiv rectorului ULBS nu i s-a cerut în mod expres să anuleze alegerile, anterior acţiunii în instanţă. I se ceruse doar să anuleze integral Regulamentul de alegeri, care ar fi avut aceleaşi efecte, dar formularea nu a fost cea juridic necesară. Această eroare procedurală nu modifică situaţia de fond şi ilegalitatea alegerilor din februarie-martie 2008 din ULBS. Unde este câştigul ULBS în instanţă, stimate domnule autor anonim de articol din „Tribuna” şi domnilor profesori Oprean şi Bacaci? Cei care s-au instalat la conducere prin ilegalităţile constatate irevocabil de instanţă nu vor să renunţe la scaunele pe care le ocupă, cu complicitatea unor funcţionari ai statului, nu pun în executare hotărârea şi comit abuz după abuz, cum ar fi sancţiunile pe care le aplică unor cadre didactice, mai repede decât poate justiţia să le anuleze. Două dintre sancţiunile aplicate mie au fost anulate de Tribunalul Braşov. Între timp, mi s-au aplicat alte două sancţiuni, care se judecă în prezent. De asemenea, au fost sancţionaţi doi foşti decani (unul actual şef de catedră), pentru nişte acuzaţii care nu îi privesc deloc! S-a desfăcut un contract de muncă al unui profesor, cel care a „îndrăznit” să-l contracandideze pe inginerul Oprean C-tin la funcţia de rector etc.

În cursul alegerilor din februarie-martie 2008, s-au comis şi alte numeroase ilegalităţi, care au ajuns în instanţă printr-un proces deschis de mai mulţi profesori universitari. După alegerile din 2008, abuzurile şi manifestările dictatoriale au fost tot mai frecvente în ULBS.

Denigrările publice împotriva mea se încheie cu referirea la faptul că „s-a arătat” (fără să se precizeze de către cine) că „odinioară” (fără să se precizeze când a fost asta) aş fi deţinut 15 norme didactice. Doresc să precizez că: A) nu am avut niciodată acest număr de norme; B) teoretic, la masterat, 2 ore de curs=5 ore convenţionale=o normă); C) nu am avut niciodată volumul de activitate pentru care a fost retribuit dl. ing. Oprean; D) nu am avut niciodată volumul de activitate pentru care a fost retribuit dl. avocat-profesor Bacaci (prorector, avocat nesuspendat, câteva norme la ZI, câteva norme la I.D., conducător doctorat etc.); E) toată activitatea pe care am desfăşurat-o şi o desfăşor se derulează în cadrul unei facultăţi şi a unor specializări înfiinţate de mine de la A la Z (nu am moştenit nimic de la nimeni şi nu m-am „cocoţat” pe munca altora); F) toată activitatea pe care am desfăşurat-o în ULBS şi retribuţiile care le-am încasat au avut aprobarea ordonatorului de credite, respectiv a ing. Oprean, care s-a descalificat din nou acuzându-mă pentru desfăşurarea activităţilor pe care le-a aprobat „domnia” sa; G) pentru acest fapt, ing. Oprean mi-a făcut plângere penală şi m-a dat în judecată (a pierdut şi la Parchet şi la Judecătorie).

Asigur cititorii ziarului „Tribuna”, grav induşi în eroare de unul sau mai mulţi autori anonimi, că sunt unul dintre cei care am trudit rodnic în această Universitate, în condiţii grele, adeseori cu împotrivirea unor pseudomanageri din conducerea ULBS.

În încheiere, asigurându-vă de responsabilitatea cu care vă adresez aceste rânduri, mai pun o dată întrebarea: ce a câştigat ULBS în instanţă? Sper că justiţia va restabili adevărul şi va asigura reafirmarea Universităţii sibiene, într-un climat democratic, nu dictatorial!

Prof. univ. dr. Corvin Lupu

Sibiu, 12.05.2009

Domnului director general
Mirca Biţu


Galerie foto:

{gallery}2009/nr2/253{/gallery}


 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.