Ancheta

Consiliul Local Sibiu a luat o hotarâre ilegala

Consilierul PDL Livia Sava a fă­cut propunerea de prelungire a programului în loc de ora 22 la ora 23. Propunerea […]
Consilierul PDL Livia Sava a fă­cut propunerea de prelungire a programului în loc de ora 22 la ora 23. Propunerea a fost adoptată în majoritate cu acest amendament, care contravine legislaţiei româ­neşti, deoarece Legea 61/1991 prevede la art. 2 pct. 29 că este contravenţie “tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, lar­mă sau prin folosirea oricărui apa­rat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata veci­nătate a acestora.” Mai mult, HG 384 din 2004 prevede la art. 30 ca “În funcţie de natura activităţilor comerciale din zonele publice prevăzute la art. 27, administraţia publică locală va stabili un orar de funcţionare cu respectarea re­glementărilor legale.”
Călin Blaga, purtătorul de cu­vânt al Asociaţiei de cartier Cen­tru Istoric Sibiu a depus în nume propriu imediat o sesizare la pre­fectul judeţului Sibiu. Prefectura, deşi era obligată prin lege să răs­pundă în 30 de zile, a amânat răs­punsul. După 40 de zile, în urma trimiterii unui comunicat de pre­să de către Asociaţia de cartier în care se arăta încălcarea legii şi de către prefect, acesta a semnat şi emis răspunsul oficial în nici 2 ore! Acest răspuns atestă că hotă­rârea nr. 69 din 2008 privind tera­sele nu este legală. Prefectul Ilie Mitea spune că a informat deja Consiliul Local Sibiu, încă din 24 aprilie, despre acest fapt şi a cerut modificarea sau abrogarea hotă­rârii.
Locuitorii din Centrul Istoric sunt mulţumiţi că au mai obţinut o victorie, dar, stupoare, vice­primarul Eugen Cioruga declară pentru un ziar local „Consilierii locali îşi pot menţine aceeaşi opi­nie. Depinde şi de reacţia pe care o va avea primarul Johannis. E posibil ca ora să se modifice, prin­tr-un amendament, dar e la fel de posibil să rămână tot ora 23.00”. Adică nu contează ce zice legea, ci decizia primarului Iohannis, conform declaraţiilor trepăduşu­lui Cioruga.
La şedinţa de la finele lui mai, a Consiliului Local Sibiu, ultima din acest mandat, ar trebui să se dis­cute modificarea sau abrogarea acestei hotărâri ilegale.
Până atunci însă, tot acest de­mers cetăţenesc a arătat cum pre­fectul, un funcţionar public, deci apolitic, e de fapt servil partidului care l-a numit, PNL şi frăţiei aces­tuia cu FDGR. Oamenii prefectu­lui, Ilie Mitea, au motivat că aces­ta nu a avut timp să semneze mai bine de două săptămâni o hârtie, dar a avut timp să meargă la Cluj, la meciuri de baschet. Mai mult, în graba celor două ore, în care s-a dat răspunsul oficial, s-a mai comis o eroare. Răspunsul oficial are numărul de ordine 3082 din 24.04.2008, deşi în text se spune „această hotărâre a fost adoptată cu încălcarea pre­vederilor legale, fapt pentru care prin adresa nr. 3304 / 24.04.2008 am solicitat Con­siliului Local al municipiului Si­biu să reanalizeze în prima şedinţă a consiliului local hotărârea nr. 69/2008, în vederea modificării sau revocării aceste­ia.” Aşa cum se vede şi în facsimil adresa trimisă Consiliului Local Si­biu are un număr mai mare decât răspunsul primit. Rezultă că acest răspuns a fost antedatat pentru a se încadra în termenul legal de răspuns de 30 de zile.

C.REBELU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.