Atitudini

COMUNICAT DE PRESA LUI OGORANU I SE CUVINE RECUNOSTINTA NATIONALA, NU CONTESTARI OFENSATOARE !

În acest context, am luat cunoştinţă cu consternare de intervenţiile d-lor Marko Katz şi Alexandru Florian, făcute pe lângă juriul […]

În acest context, am luat cunoştinţă cu consternare de intervenţiile d-lor Marko Katz şi Alexandru Florian, făcute pe lângă juriul prestigiosului festival, prin care, fără a viziona măcar filmul, au mers până la a cere interzicerea difuzării peliculei.
Deoarece nu am avut posibilitatea de a vedea filmul înaintea sau în cadrul prezentării oficiale la festival, noi nu ne putem pronunţa asupra calităţii şi profesionalismului cu care a fost realizată această producţie.
Însă conducerea Partidului „Pentru Patrie”, al cărui membru fondator şi preşedinte până la moarte a fost Ion Gavrilă Ogoranu, reaminteşte contestatarilor, şi deopotrivă opiniei publice româneşti, că venerabilul luptător s-a impus în conştiinţa românească şi europeană ca un erou al luptei pentru libertatea, demnitatea şi propăşirea poporului român. Implicarea sa politică în calitate de personalitate publică în construcţia democratică a României de după 1989, fac, în acest sens, trimiterile la „fascism” si „antisemitism” ale celor doi contestatari cel puţin ofensatoare.
Rolul lui Ogoranu în lupta de rezistenţă împotriva regimului comunist este incontestabil, iar aceste merite i-au fost recunoscute inclusiv de Administraţia prezidenţială a SUA – prin includerea sa în lista pe care preşedintele Richard Nixon a înaintat-o autorităţilor comuniste de atunci -, dar şi de prestigioasa Amnesty International, cu care luptătorul a avut strânse legături în urma intervenţiilor acesteia în perioada în care era urmărit.
Totodată, atragem atenţia celor doi domni, asupra faptului că intervenţii de genul celei formulate de ei nu fac decât să ofenseze sentimentul naţional şi cinstirea cuvenită luptei şi jertfei tinerilor luptători din Rezistenţa Naţională Anticomunistă. Aceste abordări sunt nocive pentru echilibrul şi stabilitatea societăţii româneşti, ele generînd redeschiderea unor răni ale trecutului şi aducînd prejudicii procesului de reconciliere naţională, atât de dorit de toţi şi atât de necesar consolidării Statului de Drept în România.
Istoria recentă a României trebuie asumată cu maturitate, şi nu prin cantonarea în şabloane specifice regimului comunist. Iar cei care, în munţi sau în închisori şi lagăre, şi-au jertfit tinereţea împotrivindu-se regimului ilegitim şi criminal de după 1945, nu pot fi consideraţi decât eroi ai naţiunii române.

PARTIDUL „PENTRU PATRIE”

Preşedinte:
Virgil Totoescu,
fost deţinut politic anticomunist

Preşedinte executiv:
Coriolan Baciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.