Investigatii

CETATENIA DE ONOARE – UN PREMIU POLITIC OFERIT DE CONSILIUL LOCAL SIBIU ?

Este un privilegiu excepţional care nu a fost decernat decât  unor veritabile personalităţi, dintre care de patru ori au fost […]
Este un privilegiu excepţional care nu a fost decernat decât  unor veritabile personalităţi, dintre care de patru ori au fost titluri acordate postum. Şi amintim aici câteva dintre aceste personalităţi cunoscute cu siguranţă cititorilor noştri: Winston Churchill (1874-1965), fost premier  britanic, Maica Tereza (1910-1997) – misionara binefăcătoare de origine albaneză, dar şi pe Gilbert du Motier de la Fayette (1757 – 1834) erou francez  al Războiului de Independenţă al S.U.A.
Această proclamare a cetăţeniei de onoare nu trebuie să fie confundată cu procedura care permite în anumite cazuri excepţionale Congresului american şi Preşedintelui să acorde cetăţenia « ordinară » a Statelor Unite ale Americii prin decret.{mosimage}
Acum dacă ne-am lămurit cum e la americani, haideţi să vedem ce se întâmplă în România la nivelul micro al unui oraş de talia Sibiului, care mai nou se pare că nu-şi mai trage seva din aşezarea romană Cedonia,  ci numai din « satul lui Hermann » adică « Hermannsdorf »,  fiindcă aşa i-a căşunat minorităţii germane să dea sfoară în cetate, că, cică saşii au întemeiat Sibiul. Asta ca să creadă unii mai săraci cu duhul şi învăţaţi cu pupatul în anumite « zone » mai sensibile (sic !) că au venit saşii pe un teren gol-goluţ şi nelocuit – aşa, ca-n vestul sălbatic –pe care cu hărnicie întru muncă şi…înmulţire, l-au populat. Rămâne să ne spună totuşi, cineva şi nouă românilor care îndrăznim să fim majoritari în ţara noastră şi mai ales în Sibiul nostru: noi  de unde-am apărut ? De pe dealurile şi munţii din jurul Sibiului unde saşii zic că noi ne aflam « cu oile » pe când ei « ridicau » oraşul ? Sau poate ne-au paraşutat oarece marţieni  – ceea ce până la urmă n-ar fi rău, că atunci ni s-ar recunoaşte măcar superioritatea extraterestră…{mosimage}
Oricum, demersul absolut tendenţios despre care citeam  deunăzi într-un cotidian sibian (a se vedea articolul « Tinerii sibieni complexaţi de saşi » din ziarul Sibiu Standard din data de 15 octombrie 2008) cu referire la  studiul  pe care un grup de profesori şi elevi de la liceul cu predare în limbă germană Brukenthal  din Sibiu l-au efectuat pe un eşantion de elevi de la liceul în cauză şi de la liceul « român » « Gheorghe Lazăr », a lansat o idee destul de periculoasă, cea a sentimentului de inferioritate pe care l-ar avea elevii – adică, copiii noştri români – faţă de saşi !… Periculoasă, pentru că, parcă-parcă, aduce un iz de amintire ruşinoasă şi dureroasă despre « rasa ariană pură » şi ororile legate de coşmarul pe care aceasta l-a determinat.{mosimage}
Am divagat de la subiectul nostru privind cetăţenii de onoare şi nu întâmplător, după cum veţi vedea în rândurile următoare.
Pe la noi pe la Sibiu a devenit o veritabilă modă să fie „premiaţi” unii şi alţii cu statutul de cetăţean de onoare al municipiului, aşa cam cinci cetăţeni de onoare, în medie,  pe an. Mai precis, în perioada 1994 – 2007, 62 de persoane au devenit cetăţeni de onoare ai Sibiului. E mult, e puţin?
Dacă citim Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 – actualizată, constatăm că aceasta dispune la SECŢIUNEA a 2-a, Atribuţiile consiliului local :
 « Art. 36. – (1) Consiliul local are iniţiativa şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale.
(2) Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuţii:
(8) Consiliul local poate conferi persoanelor fizice române sau străine cu merite deosebite titlul de cetăţean de onoare al comunei, oraşului sau municipiului, în baza unui regulament propriu. Prin acest regulament se stabilesc şi condiţiile retragerii titlului conferit. »
Am consultat site-ul Primăriei din Sibiu să vedem printre altele, cine ne sunt cetăţenii de onoare ai Sibiului. Zic „cine ne sunt”, fiindcă, deh, mai suntem şi noi, autorii acestui articol cetăţeni cu drept de vot în Hermannstadt-ul lui Iohannis Klaus Werner. Dar am rămas doar cu „dreptul” fiindcă aleşii, dacă legea le dă voie, fac ce doresc ei până şi cu acordarea cetăţeniei de onoare, de parcă ar fi bucăţica de zahăr cu care îşi răsplăteşte dresorul calul care „a făcut frumos” în faţa publicului de la circ. De fapt la noi, de vreo 19 ani încoace, se desfăşoară un continuu circ, aşa că un cal, pardon, un cetăţean de onoare în plus sau în minus ce mai contează ?…{mosimage}
Să revenim la investigaţia noastră. Să nu vă imaginaţi că am găsit pe site regulamentul de acordare a cetăţeniei de onoare, nici vorbă de aşa ceva! Am constat că Primăria nu binevoieşte să afişeze pe site decât ce are ea chef. Adică, am vrut să vedem minutele şedinţelor din arhivă. Dar arhiva minutelor începe în…luna iunie 2003. Înainte, nu se ştie sau nu se vrea să se ştie ce a fost. Am căutat în arhivă procesele verbale de şedinţă ale consiliului local. Şi am constat că şi aici e penurie mare. Arhiva conţine date numai din luna august 2006 încoace. Mai neplăcut e că, hotărârile privind cetăţenii de onoare apar afişate fără fonturi în limba română, că doar trăim pe tărâmul saşilor, nu-i aşa?! Şi uite-aşa aflăm că pe „presedintele” ţării îl cheamă Basescu – să nu uiţi nea Traiane să dai mielul celor care te-au rebotezat ! Iar pe prietenul lui, din defuncta alianţă DA, îl cheamă Tariceanu, şi el dator cu mielul… {mosimage}
Interesant e însă cu totul altceva. La adoptarea hotărârilor  de a-i face cetăţeni de onoare pe cei doi prieteni şi duşmani, lucru care s-a petrecut într-o şedinţă extraordinară a consiliului local din binecuvântatul an 2007 al şi mai binecuvântatei – pentru unii care s-au ales cu bani şi alte valori materiale ! – capitale culturale sibiene, care şedinţă a avut pe ordinea de zi numai aceste două hotărâri, au existat, contrar obişnuinţei maşinii de vot „consiliereşti”, abţineri şi chiar voturi împotrivă!
Dacă cetăţenia de onoare a preşedintelui Băsescu a fost aprobată de 17 consilieri din cei 19 prezenţi (oare restul pe unde erau la aşa eveniment ?!), consilierul Stroie fiind împotrivă iar consilierul Cristea abţinându-se, la votul pentru premier, situaţia a fost şi mai democratică: consilierul Stroie a votat împotrivă iar consilierii Sava Livia şi Şovăială s-au abţinut. Dar dl.Stroie şi-a exprimat curajos şi punctul de vedere pentru care s-a declarat împotrivă şi vă cităm din procesul-verbal al şedinţei, afişat pe site-ul Primăriei: «Domnule primar, stimaţi consilieri, îmi rezerv dreptul de a nu vota acest proiect deoarece ştim cu toţii că dl. Popescu-Tăriceanu, în calitatea sa de prim-ministru, împreună cu dl. Radu Berceanu, au oprit cea mai importantă investiţie a judeţului – Centura ocolitoare, în plus nu au catadicsit să dea toţi banii pe care i-au promis pentru finalizarea aeroportului. Ca atare, eu nu văd un motiv să votez acest proiect “pentru”. Dacă dânsul îşi va lua un angajament ferm cu referire la data când va finaliza Centura ocolitoare, atunci cu cea mai mare plăcere votez acest proiect. Mulţumesc.» Iar noi zicem: Bravo consilierului Stroie, le-a dat o lecţie roboţilor votanţi !
Constatăm că printre cetăţenii de onoare ai Sibiului mai avem un fost preşedinte  al României, pe Emil Constantinescu. Sunt şi doi foşti miniştri ai « centurii Sibiului » – pardon, ai transporturilor – Nicolae Noica în anul 1998 şi Miron Mitrea – actualul urmărit penal – în 2004.Probabil că au fost răsplătiţi pentru ce n-au făcut, că altă explicaţie nu avem. Ori, în cazul lui Miron Mitrea a primit bonsul de cetaţean de onoare sibian pentru ceea ce făcut, de au ajus procurorii DNA să îl învinuiască pentru „luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie“.
Stimaţi consilieri locali ai Sibiului sunteţi demni de toată lauda pentru că aţi conferit titlul de cetăţean de onoare unei persoane care « beneficiază » de un astfel de statut penal ! Iar noi suntem din ce în ce mai « mândri » că v-am ales şi pe unii chiar v-am reales în funcţii !…
Pe merit de astă dată, au primit titlul de cetăţeni de onoare ai Sibiului eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, lucru care s-a întâmplat abia în 1998, că deh, erau mai importanţi alţi candidaţi la cetăţenia de onoare a Sibiului, precum Emil Hurezeanu – ce a făcut oare deosebit pentru Sibiu ?- sau Gunter Kirste – despre care chiar nu ştim cine este, poate ne lămuresc cititorii – decât oamenii care au murit pentru libertatea noastră, a tuturor…Vă mai spunem cu revoltă că, Hotărârea Consilului Local Sibiu nr.199/1998 prevede: Art.2 Se acordă, post mortem, titlul de « Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu’’ eroilor martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, cuprinşi în anexa nr.1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. » Iar anexa, nu apare pe nicăieri, deci, dragi eroi martiri aţi ajuns pentru aleşii care beneficiază de privilegii în urma morţii voastre eroice, doar…o anexă şi aceea nepublicată, spre a vă citi măcar din când în când numele în semn de respect şi veşnică pomenire !
Mai întâlnim două  gimnaste care îşi merită cu prisosinţă titlul de cetăţean de onoare: Claudia Presecan şi Sabina Cojocar, precum şi un mare om şi actor sibian, Ioan Besoiu şi o personalitate din sfera muzicală – dirijorul Petre Sbârcea. Sau, cei doi « cuceritori ai Everestului », Teodor Tulpan şi Lucian Bogdan.
Nu prea pricepem ce caută pe lista cetăţenlor de onoare ai Sibiului cei doi rectori ai Universităţii « Lucian Balga » din Sibiu – Dumitru Ciocoi Pop şi Constantin Oprean, că doar şi-au făcut treaba pentru care sunt plătiţi, ca şi, cel puţin o treime dintre sibienii cu funcţii şi răspunderi care îşi fac datoria la serviciu, dar… încurcate sunt hotărârile tale, onorat Consiliul Local Sibiu !
Mai descoperim între « onoraţii  cetăţeni » şi doi foşti miniştri ai Culturii – Ion Caramitru şi Răzvan Teodorescu, dar şi unul actual – Adrian Iorgulescu, penelistul şef (interimar) de la Sibiu, « destinatarul » unor recente plângeri împotriva sa la Curtea de Conturi cu privire la modul cum a cheltuit  banii alocaţi de Guvernul României Capitalei Culturale Europene de la Sibiu în anul 2007, care a dat bir cu fugiţii într-un alt colegiu când a văzut că nu e vrut nicicum de sibieni ca viitor parlamentar. Dar ştiţi pentru ce chestie deosebită a fost declarat Iorgulescu cetăţean de onoare ? N-o să vă vină să credeţi : « pentru aportul în Programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană Sibiu 2007 » ! Aşadar, dacă dom’ ministru şi-a făcut treaba semnând nişte acte şi participând la tăiatul panglicilor, al torturilor şi la băut şampanie pe banii Guvernului Românei şi ai bugetului local al Sibiului – a se citi „banii contribuabilului român”! – trebuie răsplătit cu titlul de „cetăţean de onoare”! Culmea e că şi comisarul şef al Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007  – pe numele lui Sergiu Nistor – care a fost salarizat de guvern pentru a îndeplini această funcţie cu un salariu bunicel de secretar de stat, a devenit cetăţean de onoare al Sibiului « pentru contribuţia la reuşita programului şi la reabilitarea centrului istoric ».Gurile rele povestesc însă că, reabilitările de monumente istorice le-a făcut prin firmele lui, deci…tot unul şi unul… !
Cât de actual eşti, o,  Caragiale în burgul sibian condus de saşi !
Una peste alta, « cetăţeanul de onoare » ne pare a fi o comandă politică, fiindcă regăsim pe lista publicată de Primărie, o grămadă de consuli ai Germaniei în România, personalităţi cu înalte funcţii politice şi admnistrative în Austria, Germania şi Luxemburg. Dar întrebarea (retorică) este : cine îi comandă lui Klaus Werner Iohannis să facă cetăţeni de onoare pe bandă rulantă, anumite personaje, pe banii noştri ?
O statistică simplă ne demonstrează că,  din 62 de persoane care au obţinut titlul de cetăţean de onoare al Sibiului în perioada 1994 -2007, excluzând eroii martiri aflaţi într-o  anexă necunoscută cetăţenilor, 21 de persoane, deci 30%, sunt austrieci, nemţi din Germania, Luxemburg – cu funcţii politce sau de autoritaţi administrative la ei acasă dar şi  saşi din România. Că alături de alteţele lor regale Marea Ducesă Maria de Luxemburg şi Henry Marele duce de Luxemburg sau Otto Schily ministru federal de interne al Germaniei apar şi Paul Philippi – preşedintele de onoare al Forumului Democrat German din România sau Christoph Klein episcop al Bisericii Evanghelice din România, nu ni se mai pare deloc normal. Iar unele nume de cetăţeni de onoare chiar nu au justificare, fiindcă nu se include explicit în hotărârea consiliului local  ce aport deosebit au adus Sibiului şi cine sunt, spre exemplu,  Gunter Kirste şi Christine Mangold.
Nu facem această analiză în mod tendenţios, dar chiar nu reuşim să pricepem cum de într-o ţară care se numeşte România, într-un oraş românesc cu ceva spoială săsească cum este Sibiul, o treime din cetăţenii de onoare să aibă nume şi …interese nemţeşti, cînd dintr-un total de 160.000 de cetăţeni câţi are Sibiul, de-abia vreo 2000 dacă nu şi mai puţin fiind minoritari germani, 30% dintre cetăţenii de onoare ai oraşului să fie nemţi, austrieci, luxemburghezi şi….saşi ?!
Poate binevoieşte onor consiliul local să ne dea un răspuns la această întrebare care ne frământă în prag de alegeri parlamentare: chiar nu găsiti şi un preot român care să merite statutul de cetăţean de onoare al Sibiului ? Sau poate un rege român – regele Mihai I care să se înscrie pe lângă alţi duci şi ducese străini de plaiurile româneşti, în pleiada cetăţenilor de onoare sibieni ? Şi de ce nu lansaţi publicităţii şi dezbaterii publice a cetăţenlor sibieni care v-au ales aceste proiecte privind acordarea titlului de « cetăţean de onoare »  al Sibiului ?
Din dorinţa de a ne comporta într-adevăr ca o societate democratică, Redacţia publicaţiei «Justitiarul » lansează în rândul cititorilor săi  solicitarea de a trimite pe adresa noastră propuneri cu motivarea pe scurt, pentru desemnarea în calitate de « cetăţeni de onoare ai Sibiului » a unor persoane cu merite deosebite reale  în dezvoltarea Sibiului sau a României. Aşteptăm cu mare interes propunerile dvs. care, vor fi trimise Consiliului Local Sibiu. E timpul ca sibienii să-şi desemneze pe merit cetăţenii de onoare !

Doina DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.