Abuzuri

Casele lui Iohannis au statut de obiectiv militar strict secret?

    Ziarista Alla Tofan din republica Moldova, fostă studentă în orașul de pe Cibin, a fost dusă la Poliţia […]

 

 

Ziarista Alla Tofan din republica Moldova, fostă studentă în orașul de pe Cibin, a fost dusă la Poliţia din Sibiu pentru că și-a permis să fotografieze una din multele case ale preşedintelui Klaus Iohannis.  Este vorba de casa la care acesta face naveta în fiecare  weekend, acolo unde și locuiește soția sa, Carmen Iohannis, imobil păzit non-stop de SPP. Casa cu pricina se află pe strada Bâlea din Sibiu, nu Balea, cum o numea Mircea Badea în emisiunea sa fiindcă textul citit de el era fără diacritice! Tânăra jurnalistă lucrase și în presa locală, acum fiind doar în trecere prin oraşul studenției. Ea și prietenul ei, un polițist (!) din Moldova, au fost luați pe sus de un echipaj de jandarmi, în urma sesizării paznicilor de la SPP  și duși la sediul poliției sibiene, unde au fost interogați timp de două ore.

La sediul Poliţiei Municipiului Sibiu, cele două persoane, o femeie şi un bărbat, au fost aduse aseară, în jurul orelor 19:00, de un echipaj al Jandarmeriei. Noi nu am făcut altceva decât să interogăm bazele de date, pentru a face o verificare suplimentară, cu privire la identitatea lor. Având în vedere că nu s-a constat nimic, oamenii au fost liberi să plece”, a declarat comisarul Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Sibiu.

Așa o situație… când mergi pe stradă și te iau jandarmii la secție că ai făcut o poză la casa lui Iohannis. Iaca nu am știut că din bani publici în România se păzeste militărește o casă, aparent foarte simplă. Chiar au instalat și o ‪butka pentru jandarmi. Să facă fiecare cu rândul! Români, voi pentru asta plătiți bani? La secție nu au putut să ma acuze cu nimic, nu i-am scuipat, nimic. Am fost civilizată! P.S. Nu este nici un semnal ca nu ai voie să faci fotografii. Am întrebat o colegă jurnalista de la Sibiu dacă știau, mi-a spus că e o lege scoasă să protejeze intimitatea si Securitatea președintelui. La secție, tipul de la SPP mirosea a alcool. A plecat ‪‎Ceaușescu… dar a lăsat ‪Securitatea moștenire”, a comentat evenimentul Alla Tofan pe pagina sa de Facebook.

Și-a dat cu părerea pe subiect și un politruc de la PNL, Virgil Popescu, unul din mulții vicepreședinți ai partidului. Acesta a spus în emisiunea Danei Grecu:  „Mi se pare, din ce am înțeles, SPP a sesizat că i se pare ceva în neregulă că doi cetățeni pozează seara casa președintelui. I-au fotografiat, i-au luat la secție, i-au legitimat, le-au dat drumul. Mi se pare un gest de normalitate. E un context geopolitic complicat. Am fost de nenumărate ori în Turcia cu mașina. De data asta m-au tras deoparte. Nu să-mi verifice bagajele. Au verificat mașina cu raze X, politicoși. PNL a fost ascuns, nu s-a văzut la raze X. Lăsând gluma la o parte, chiar cred că sunt vremuri tulbure.” N-ai înțeles nimic, lingăule și gluma nu am sesizat-o! Umor liberal cazon, ca și casa militarizată a lui Iohannis?

Liberalului, cu glume de cazarmă în program, i-a dat replica și ziarista moldoveancă pe pagina ei de Facebook: „Știți, mi se pare ironic să fii legitimat cu buletin românesc în ‪România și să îți spună că esti turist, iar în f() de contextul geopolitic actual, poți să fii și suspect la Securitatea națională. Lăsați-o domnilor experți, analiști! Mai bine analizați în ce context se poate face ‪unirea! Să nu fiu niciodată ‪‎turist la ‪Sibiu! Chiar dacă am multă vechime în acest oraș, domnul Virgil Popescu, Moldova nu poate fi comparată cu Turcia niciodată! P.S. Vi se pare că un turist ar avea reședința din buletin la Sibiu?!”

Înseamnă că a devenit periculos să faci poze în Sibiu fiindcă, la câte case risipite prin oraș are Klaus Iohannis, există riscul să ajungi la Poliție fiindcă ai pozat din greșeală una din multele proprietăți prezidențiale. Pentru colega jurnalistă, sibiancă prin adopție, peripeția a fost umilitoare de-a dreptul, iar prietenului ei, polițist moldovean, „schimbul de experiență” cu colegii lui de la Sibiu i-a lăsat un gust amar.

                                                                                                                      Simina BARBU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.