Colimator

Cărtărescu minte de îngheață editura

Dincolo de realitățile pieței și de lumea inteligibilă a audiențelor, Digi24 își urmează misiunea trasată de SRI și sapă cu […]

Dincolo de realitățile pieței și de lumea inteligibilă a audiențelor, Digi24 își urmează misiunea trasată de SRI și sapă cu toate uneltele sale la rădăcina sănătății publice. Prin toți redactorii ei, televiziunea lui Teszari sprijină lupta irațională împotriva a ceva ce nu există, adică susține protestele #rezist contra unui nor haotic, format din dezbaterea legilor Justiției și diabolica guvernare PSD. Cînd și cînd, lupta de stradă e împănată cu știri din lumea ideilor. Intelectualii Humanitas sînt chemați în studiourile Digi ca să adauge valoare protestelor, să contribuie cu gir și cu citate la noima niciodată clarificată a sloganurilor din piață.

Cînd a venit rîndul lui Mircea Cărtărescu, cei doi strigoi triști fugiți de la Gândul – Negruțiu și Pîndaru – l-au abordat pe tema Editurii RAO. Știți, după ce Varanul și-a publicat o carte la RAO, Cărtărescu și-a îndemnat fanii să boicoteze editura. Dar acum candidatul la Nobel a întors-o cu tupeu și, așa cum neagă că umblă cu părul vopsit, a negat că a săvîrșit îndemnul. „Eu nu am îndemnat pe nimeni să saboteze editura”, a gîngurit Mendebilul cu nonșalanța lui Băsescu atunci cînd spunea că n-a lovit copilul nici cu palma, nici cu pumnul în plex. În realitate, Cărtărescu a scris pe Facebook cu mînuța lui, următoarele: „Cine mă iubește și mă urmează: nici o carte de la RAO”.

Trebuie spus că talentul literar al lui Cărtărescu este, pentru unii dintre noi, indubitabil. Chiar dacă fanii îl cumpără fără să-l citească, Mircea a adunat o operă voluminoasă și profundă, măiastră în descrieri și poetică în teme, care gonește cititorii, dar impune respect. Nimeni pînă la el nu a coborît mai adînc în mațele metaforei și nimeni nu a trudit mai îndelung cu pila la freza unui cuvînt. Dar întregul, colosal și inhibitor, e un splendit imn închinat căscatului, o cumplită frumusețe statică de care doar bolnavii și fanaticii îndrăznesc să se atingă. Mircea Cărtărescu e cel mai mare prozator român în viață, are fani care-l mint și care preferă să-l „urmeze” în loc să-l răsfoiască, și poate că aici e secretul incredibilei lui șarlatanii publice din episodul RAO, tupeul de a nega evidența, de a minți și de a-și ascunde o faptă rușinoasă săvîrșită cu cîteva zile mai devreme în văzul tuturor.

E meritul televiziunii Digi că a prostit un asemenea exemplar, că a știut să stoarcă din opera lui monumentală singurul lucru meschin, singura dovadă că și el, marele scriitor al foilor nedezlipite, e un biet om, prost, limitat și ușor de păcălit ca fiecare dintre cititorii lui.

                                                                                                    CAȚAVENCII                                                                                                          http://www.catavencii.ro/cartarescu-minte-de-ingheata-editura/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.