Semnal

Cainii dresati, eficienti impotriva infractionalitatii

Tradiţia îşi spune cuvântul la Sibiu, cei 61 de ani de când a fost înfiinţat centrul fiind garanţia unei activităţi […]

Tradiţia îşi spune cuvântul la Sibiu, cei 61 de ani de când a fost înfiinţat centrul fiind garanţia unei activităţi pline de profesionalism şi competenţă. În anul 1950 unitatea a fost constituită ca urmare a desfiinţării secţiei de dresaj, de pe lângă Şcoala de Jandarmi din Oradea, pe fondul carenţelor şi dificultăţilor apărute în această activitate.  Sibiul a fost ales ca loc pentru noua şcoală, datorită avantajului conferit de împrejurimile diversificate ca relief şi de asemenea au contat variaţiilor climaterice evidente, toate acestea asigurând condiţii ideale de pregătire, fiind posibilă adaptarea activităţii de dresaj la specificul diverselor zone ale ţării, unde câinii urmau să-şi  desfăşoare activitatea.

Iniţial cunoscută sub denumirea de Şcoala de Ofiţeri şi Sergenţi de Miliţie, unitatea cunoaşte diferite modificări de structură şi subordonare, dezvoltarea activităţii de învăţământ şi producţie canină influenţând transformarea ei în Şcoala Militară pentru Instruirea Conductorilor, Producerea, Creşterea şi Dresajul Câinilor de Serviciu. Din anul 2004, datorită  atenţiei tot mai mare acordată muncii de cercetare ştiinţifică,  şcoala a fost transformată în Centru Chinologic.

Ţinând cont că centrul are ca obiect de activitate instruirea conductorilor, producerea, creşterea, dresajul şi evidenţa câinilor de serviciu, dar şi organizarea şi monitorizarea activităţii cu câini de serviciu în unităţile teritoriale ale M.A.I, anual sunt formate aici  în jur de 1700 cupluri chinotehnice. Specialităţile în care sunt pregătiţi câinii sunt diverse, în funcţie de nevoile situaţiei operative actuale. Astfel, cursurile de patrulare, intervenţie, descoperire tutun, antidrog, descoperire cadavre umane îngropate, descoperire victime surprinse sub dărâmături, salvamont, depistarea drogurilor sau explozibililor după miros, face ca centrul să fie permanent într-un proces de adaptare, transformare şi deschidere atât la necesităţi dar şi la noutăţile apărute în cercetarea ştiinţifică pe plan mondial.

Cu toate că iniţial  au fost folosiţi pentru dresaj câini din rasa ciobănesc german, câinii lup, cum li se mai spune (vestitul câine lup Costel, din serialul cinematografic cu Brigada Diverse, era provenit tot de la Sibiu!), între timp, la centrul chinologic, au fost cercetate şi exploatate şi calităţile altor rase. Astăzi se lucrează cu succes şi cu câini din rasele rottweiler, labrador retriever, cocker spaniol, brac german, dobermann, bloodhound sau setter irlandez.

Înalta calificare a cadrelor centrului face posibil parteneriatul cu alte ţări din Europa, precum Israel, Grecia, Albania, unde este recunoscută calitatea pregătirii câinilor. Preţul unui câine produs şi instruit la Sibiu ajunge la suma de 3000 euro.

În şcoala de dresaj, aşa cum i se mai spune, muncesc oameni tineri, dăruirea de care dau dovadă căpătând adeseori aspecte de sacrificiu şi dăruire necondiţionata faţă de animalul devenit între timp camarad, nu doar un simplu patruped ascultător şi loial.

Pregătirea cadrelor se face continuu atât în ţară cât şi peste hotare, dezideratul principal al conducerii fiind situarea centrului în cadrul instituţiilor  naţionale şi internaţionale de luptă antidrog şi antiterorism. Munca intensă în domeniul cercetării a fost încununată prin înfiinţarea unei bănci de mirosuri şi un laborator operaţional de examinare odorologică, ce fac posibilă exploatarea în timp a urmelor de miros recoltate. În prezent banca de mirosuri conţine peste 200 de urme recoltate din activităţi operative.

În „maternitatea” Centrului, se nasc circa 300-400 de căţei, „botezaţi” toţi cu aceeaşi literă, stabilită la începutul anului.  De la vârsta de doua luni, căţeii sunt selecţionaţi pe diverse categorii de serviciu, în funcţie de calităţile pe care le manifestă. După împlinirea vârstei de trei luni, micii patrupezi sunt repartizați conductorilor din teritoriu, în cadrul unui curs de iniţiere cu durata de doua săptămâni, prin care viitorii conductorii îşi însuşesc primele noţiuni despre îngrijirea, creşterea, hrănirea şi predresajul canin dar ce este mai important, se formează ataşamentul între cei doi. După absolvirea cursului, cuplul chinotehnic, adică conductorul si câinele său pleacă la unitatea de la care a venit conductorul.

Pregătirea va continua până ce câinii ajung la maturitate,  la vârsta de 12-16 luni. Atunci revin pentru cursurile de specializare, care durează între trei si cinci luni, în funcţie de activitatea pe care o va deservi fiecare câine special antrenat.

Pe aleile centrului trec perfect aliniaţi câinii, alături de conductorii lor. Niciunul nu desincronizează formaţia. Câinele răspunde perfect la comenzile scurte ale conductorului, bucurându-se ca un copil de mângâierile  şi încurajările acestuia. Fiecare este conştient de faptul că de relaţia dezvoltată acum va depinde activitatea lor viitoare, când inevitabil se vor confrunta cu tot felul de pericole în faţa cărora vor avea nevoie unul de celălalt.

Comparativ cu anii trecuţi când secretizarea făcea să circule  false istorii despre câini cu grade mai mari decât conductorii lor, astăzi activitatea centrului,  atât de dresaj cat şi de cercetare este permanent mediatizată, singurele  „grade” ale câinilor poliţişti fiind medaliile strălucitoare obţinute la concursurile de specialitate şi recunoaşterea rezultatelor obţinute alături de agentul sau conductorul său în activitatea de zilnică de combatere a activităţilor infracţionale.

Simina BARBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.