Suntem cu ochii pe voi!

BUGET DE „AUSTERITATE” LA PRIMARIE, DAR NU SI LA TEATRU ?!

Mai-mai să o luăm razna, nu alta, când ne-am dat seama că vom avea de plătit noi şi copiii noştri […]
Mai-mai să o luăm razna, nu alta, când ne-am dat seama că vom avea de plătit noi şi copiii noştri rate şi dobânzi mărite la creditele neperformante pentru Sibiu dar profitabile pentru imaginea primarului arhi-premiat în timpul şi după capitala culturală europeană.
Doar că, zâmbăreţului nostru Iohannis nu numai că nu-i prea pasă de ce va fi, dar în nostalgia lui după vremurile deja apuse ale capitalei culturale continuă să arunce banii bugetului pe fereastra aşa-zisei culturi propovăduite de Nilă de la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. În şedinţa de consiliu local de la sfârşitul lui  octombrie, „Herr” a promovat o hotărâre prin care, la cererea lui Chiriac, directorul îmbogăţit peste noapte din banii culturii, plusează la bugetul de 80 de miliarde lei vechi (aţi citit bine, atâta e!) al teatrului,  cu încă 3 miliarde!…Motivele pentru care teatrul prin vocea directorului cere aceşti bani sunt de-a dreptul puerile. Este de neînţeles cum de acest „Raport” nr.3649/16.10.2008 înregistrat la Primăria Sibiu sub nr.155845/16.10.2008 a primit viza de control financiar preventiv la teatru… dar şi semnătura severei directoare economice a Primăriei – Viorica Bândescu. Se cer – a câta oară ?? – bani pentru „Faust” – pe motiv că spectacolul va fi mutat în altă hală industrială, adică de la Simerom la …nu se specifică unde… De parcă halele industriale n-ar fi fost construite la fel în timpul fostului cârmaci al României dinainte de ’90 şi ar trebui să le tot amenajezi şi adaptezi. Povestea din Raportul de suplimentare bugetară, cum că scenografia spectacolului Faust nu a fost gândită ca spectacolul să fie « deplasabil » este o mare « gogoriţă » servită celor care nu se pricep sau nu vor să se priceapă. Toate elementele de scenografie din hala Simerom pot să fie mutate fără probleme în alt spaţiu, problema a fost întotdeauna spaţiul, nu decorul! Dovadă că s-a făcut o deplasare în străinătate cu decorul respectiv, la Frankfurt, deci acesta poate fi… deplasat! Şi atunci de ce se cer bani? Păi, uite secretul lui Polichinelle, scris de Chiriac cu mânuţa lui şi semnat de contabila şefă a teatrului care exercită controlul preventiv: onorarii, transport şi cazare colaboratori. Adicătelea, mai vine domnul regizor Purcărete şi mai „reface” o dată spectacolul, îi mai dăm un onorariu aşa ca pentru el, că doar sibienii fraieri de-aia plătesc taxe şi impozite, nu-i aşa?! Nu de alta, dar ne-a dat rol principal în „Lulu”, alături de o actriţă de excepţie  – Ofelia Popii – premiată de Uniter pe anul 2008.
După ce reface „Faust”, conform Raportului teatrului lui Chiriac – că nu mai putem spune de mult că teatrul e al Sibiului! – acelaşi domn regizor mai reface o dată şi piesa „Lulu”, că doar în asta joacă directorul teatrului – adică cel care îi plăteşte onorariul – deci trebuie să o tot facem şi refacem, că doar bani ne dă ordonatorul principal de credite Iohannis la nesfârşit…Numai că, onoraţii consilieri locali cu primar cu tot în frunte, ar trebui să mai şi urmărească dacă şi  cum se joacă „Lulu” în alt spaţiu decât scena teatrului „Radu Stanca” , mai ales că, la fel ca în cazul „noii” hale, spaţiul respectiv nu e nominalizat în Raport… Am uitat să vă spunem că „Lulu” s-a jucat până acum în sala teatrului. Aşa deodată fiind nevoie de alt spaţiu…pentru justificarea solicitării celor 3 miliarde !
Şi acum vine cea mai umflată „gogoaşă”: bani necesari pentru spectacolul „Astăzi nu se fumează”  – cheltuieli de relocare, cică ar fi fost conceput pentru spaţiile conexe halei în care se juca „Faust”. Păi, tot sibianul care merge la teatru sau se informează ştie că acest spectacol se derula în parcarea Teatrului. Şi atunci pentru ce trebuie bani? Chiriac însuşi povestea într-un interviu acordat ziarului „Tribuna” din 25 mai 2008 că „Spectacolul se joacă în două autobuze care pleacă din parcarea teatrului, apoi într-o hală şi apoi din nou în autobuz.” Deci, fraţi consilieri locali, dragă primarule, stimată doamnă director economic Bândescu şi iubită contabilă şefă de la teatru, cu  ce spaţii conexe vreţi să ne păcăliţi ? Autobuzele există, altă hală  – pentru „Faust”  – va exista că doar se cer o grămadă de bani pentru ea…Atunci, pentru ce obiective şi mai ales unde, în care buzunare aruncaţi cu banii publici ai Sibiului ? Sau, având drept exemplu declaraţiile de interese şi de avere pe anul 2007 ale directorului Chiriac postate pe site-ul Primăriei Sibiu, vreţi să îi oferiţi şansa să îşi continue îmbogăţirea?! Poate încă o casă şi încă 8 miliarde de lei vechi – pe răspunderea dvs. – nu i-ar strica…?!

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.