Abuzuri

„Bile negre” pentru administraţia germană a municipiului Sibiu

Sibienii care lucrează în Italia sau Spania, dar şi cei care doresc să-şi petreacă concediile oriunde în Europa sau pe […]

Sibienii care lucrează în Italia sau Spania, dar şi cei care doresc să-şi petreacă concediile oriunde în Europa sau pe alte continente sunt obligaţi să se deplaseze la Târgu Mureş, Cluj sau Bucureşti pentru a decola de pe aeroporturile de acolo! Construcţia a fost defectuoasă, deşi s-a lucrat cu firme „serioase” germano-austriece, capătul pistei surpându-se, cu tot cu instalaţiile afe­rente, care asigurau siguranţa decolărilor şi aterizărilor. Preşedintele Martin Bottesch are dosar de urmărire penală la DNA Bucureşti, în „Afacerea Aeroportul” pentru abuz în serviciu contra intereselor publice (art. 248 şi art. 248 indice 1 Cod penal).
– Piaţa Gării, o altă „poartă” de intrare în oraş este de-a dreptul hidoasă cu aspectul său de deşert pietrificat, fără pic de verdeaţă. Mai mult, această piaţă „reabilitată” pe bani grei de firma austriacă „Strabag”, „serioasă” şi aceasta, la fel ca firmele nemţeşti de la aeroport, a trebuit refăcută complet de DPC-ul Primăriei după doar doi ani de folosinţă  – cât a fost şi garanţia lucrării! – deoarece au ieşit pietrele cubice din pavaj, deşi circulaţia fusese până la acel moment doar pietonală!
– Asfaltările , atât a drumurilor judeţene, cât şi a străzilor din Sibiu se fac cu firme germano-austriece sau societăţi conduse de „baroni” locali, lucrările fiind de proastă calitate şi necesitând intervenţii anuale pentru reabilitare. În Sibiu unele străzi, mereu aceleaşi,  sunt asfaltate inutil chiar dacă sunt în stare bună: Milea, Calea Dumbrăvii. Culmea este că mai întâi au fost trasate aşa-zisele piste pentru bicicliști, după care au fost decopertate, iar la terminare asfaltării s-au mai trasat încă odată acele inutile piste de biciclişti, care doar încurcă circulaţia. „Pistele pentru biciclişti” sunt inutile, deoarece şi până la trasarea lor aceştia circulau tot pe lângă bordură, că doar nu mergeau pe axul drumului! Datorită trasării acestor piste, circulaţia în zona aeroportului „internaţional” s-a sufocat pur şi simplu, trecându-se de la patru benzi de circulaţie , la doar două, câte una pe fiecare sens. În aceeaşi zonă s-a realizat şi un sens giratoriu aiurea şi prost construit, doar ca să aibă accesul simplificat reprezentanţa BMW, de la care Iohannis foloseşte gratuit maşini oferite chipurile pentru promovare firmei încă din anul 2007! În fond este o mită mascată, deoarece primarul este persoană publică şi nu are dreptul să facă reclamă unei anumite mărci de autoturism. Îndeobşte doar  actorii şi sportivii cunoscuţi  apar în astfel de promovări comerciale! Nu mai există nici un alt om politic, aici sau aiurea, care să fie implicat în reclame comerciale!
– Exagerarea sensurilor de circulaţie unice, chiar şi pe străzi unde lăţimea acestora permite două sensuri. Exemple: străzile Lomonosov şi Oituz. Acum se doreşte sens unic pe Şaguna înspre Şoseaua Alba Iulia, iar autovehiculele care vin din sens invers vor face o „buclă”,  intrând pe strada Dealului, apoi pe Banatului şi pe B-dul Victoriei ca să ajungă în  Piaţa Unirii, unde se va înfiinţa un sens giratoriu. Aceste măsuri pentru „fluidizarea” circulaţiei nu vor face altceva decât să o îngreuneze şi să o complice!
– Parcările poziţionate perpendicular pe trotuar, obstrucţionează circulaţia maşinilor şi cresc riscul de accidente la trecerile pietonale, deoarece şoferii nu au vizibilitatea atunci când pietonii apar printre maşinile parcate chiar lângă trecerile de pietoni, parale cu acestea şi nici când părăsesc parcarea în marşarier.
– Sensuri giratorii inutile, pe străzi necirculate, doar pentru „taparea” de bani a bugetului local. Exemplu: cele trei sensuri giratorii consecutive pe strada Reconstrucţiei, continuată cu strada Kogălniceanu, unde traficul auto este foarte redus!
– Avem piste de biciclete, dar trebuiesc importaţi biciclişti din China sau Olanda, deoarece în Sibiu nu-i prea vezi în trafic pe pistele destinate lor, iar în puţinele momente când ai şansa să-i zăreşti,  îi întâlnești pedalând de zor pe trotuare. Din cauza acestor piste s-au pierdut benzi de circulaţie pentru maşini. Cea mai mare neghiobie este vizibilă la intrarea în oraş dinspre Sebeş, unde din patru benzi de circulaţie au mai rămas doar două, câte una pe sens, alături de „piste pentru biciclişti” aproape la fel de late ca şi benzile pentru autovehicule.
– Străzile, aleile  şi trotuarele din cartierele de blocuri (Hipodrom, Vasile Aaron, Ştrand, Terezian, Ţiglari, „Broscărie”) arată dezastruos, automobiliştii rupându-şi maşinile, iar pietonii, picioarele! Prioritate, pentru administraţia germană a oraşului,  a avut doar centrul istoric, pe care l-au şi marcat sfidător cu inscripţia bilingvă (în germană şi română) „Aici începe Sibiul!”, afişată lângă Biserica Evanghelică, amintind astfel românilor că în Evul Mediu accesul lor în cetate era restricţionat! Mulţumim domnului Klaus Iohannis că ne-a întors înapoi cu câteva sute de ani!

2. TRANSPORTURI

– La alegerile din anul 2000 Iohannis a promis electoratului că va reînfiinţa transportul cu tramvaiul. Nu doar că nu s-a ţinut de promisiune, dar a desfiinţat şi transportul ecologic şi silenţios cu troleibuzul! Mai mult, acum doreşte şi desființarea liniei de tramvai Sibiu – Răşinari, o adevărată catastrofă turistică, deoarece traseul respectiv are nu doar tradiţie, ci şi un farmec unic.
– Autobuzele care circulă prin Sibiu sunt cumpărate la mâna a doua din Germania, unde nu mai corespundeau din puncte de vedere ecologic, dar la Sibiu „merge şi aşa”!

3. CULTURĂ

– Fosta Capitală Culturală a Europei din anul 2007 are doar un singur cinematograf, o sală jalnică de teatru şi o casă de cultură dărăpănată. Sala cu cea mai bună acustică din oraş, care a aparţinut Filarmonicii, a fost retrocedată FDGR-ului, după ce acesta s-a declarat succesor al organizaţiei naziste din Al Doilea Război Mondial, Grupul Etnic German, fiind recunoscut ca atare şi de justiţia sibiană. După retrocedare, saşii au transformat sala în cârciumă! La fel şi micuţul şi cochetul stadion „Luceafărul”, obţinut ilegal de Biserica Evanghelică (împreună cu fosta Casă de Cultură a Studenţilor), cu complicitatea fostului rector al Universităţii „Lucian Blaga”, Dumitru Ciocoi – Pop,  a fost transformat tot în cârciumă, pe partea sa dinspre strada Bastionului.
–  Se alocă fonduri enorme pentru anualul Festival Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), o impostură cu spectacole stradale care aduc mai mult a circ şi pornografie, decât a teatru. La fel şi cu alte „evenimente culturale”, inventate anual („Capitala bunelor maniere” sau „Sibiu baroc – update”). Totul nu reprezintă decât pretexte pentru deturnarea de fonduri publice prin intermediul unor indivizi specializaţi în astfel de „sifonări” culturale: Constantin Chiriac (directorul teatrului „Radu Stanca” şi organizator FITS), Ovidiu Dragoman (directorul casei de Cultură a municipiului Sibiu), diverse o.n.g. -uri specializate în acelaşi tip de fraudă cu iz cultural. Demn de menţionat că, atât Chiriac, cât şi Dragoman, au propriile lor fundaţii/asociaţii cu care se suprapun evenimentelor aşa-zis culturale şi prin care „căpuşează” banii publici!

4. AGREMENT ŞI SPORT

– Municipiul Sibiu este un oraş fără verdeaţă, sufocat de asfalt şi piatră. Parcurile sunt foarte puţine, unele dintre ele fiind distruse din interese imobiliare. Exemple: parcul de la Gară şi cel de la intersecţia străzilor Darwin cu Turiştilor. Au fost tăiaţi castanii de pe Calea Dumbrăvii şi teii de pe Nicolae Bălcescu, care dădeau un aspect deosebit oraşului, dar asigurau şi aerul oxigenat al acestuia, fiind „plămânii verzi” ai oraşului.
– Sibiul a rămas ani de zile fără ştrand, deoarece Biserica Evanghelică a revendicat terenul de pe str. Cârlova, unde a fost situat ştrandul dintotdeauna, chiar dinainte de război, aşa că nu avea cum să fie un teren „naţionalizat de comunişti”. Iohannis recomanda sarcastic, în urmă cu câţiva anii, ca sibienii să meargă la Ocna sau să facă duşuri acasă dacă vor să se răcorească. În schimb, acelaşi Iohannis a vrut să facă un ştrand în pădurea Dumbrava, unde este răcoare şi vara!, doar ca să aducă utilităţile pe bani publici şi gratis pentru Ilie Carabulea, care dorea să construiască un cartier de locuinţe rezidenţial pe amplasamentul fostei fabrici de covoare, care-i aparţine. Aqua-landul lui Iohannis urma să fie pe locul fostului depozit militar, deci după cartierul lui Carabulea. Astfel canalizarea şi conducta de apă trecea şi prin faţa viitorului cartier, utilităţile fiind aduse gratuit până în margine acestuia pe bani publici.
– Construcţiile ilegale din pădurea Dumbrava şi ocuparea abuzivă a spaţiului public prin parcarea privată a hotelului Hilton (fost Palace). Acest hotel este o construcţie hidoasă, care nu cadrează cu ambientul şi a luat locul fermecătorului Han Dumbrava.
– Sporturile de echipă, cândva fala oraşului nostru, sunt ca şi inexistente. Bazele sportive sunt la pământ, iar ca să promovezi sportul ai nevoie în primul rând de terenuri şi săli de sport la nivel european! Stadionul Municipal arată dezastruos, iar despre „Voinţa”, ce să mai vorbim…. La „Polivalentă” se ţin mai mult târguri de mărfuri, spectacole şi mitinguri politice, fiindcă pentru primar sportul este un moft, iar sibienii, care-l critică pe tema aceasta, sunt nişte moftangii!

5. BUGETUL LOCAL

– În timp ce se aruncă bani pe evenimente aşa-zis culturale, efemere şi inu­tile, problemele cu adevărat stringente  ale oraşului sunt trecute pe „linie moartă”. Este vorba despre sistemul de sănătate deplorabil, infrastructura pomenită mai sus şi învăţământul cu şcolile şi grădiniţele care necesită reparaţii urgente pentru a corespunde normelor europene de funcţionare. Iohannis dă 5,5 milioane de euro pentru „circoteca” lui Constantin Chiriac, acel penibil FITS, iar oamenii mor în spitale fiindcă nu există aparatură performantă şi bani de medicamente! Nu s-au găsit bani nici măcar pentru dezinsecţie, astfel încât Sibiul s-a făcut din nou „remarcat” la nivel naţional, fiind municipiul cu cei mai mulţi oameni muşcaţi de căpuşe.
– Au fost accesate prea puţine fonduri europene, deoarece armata de funcţionari din primărie nu a întocmit proiecte pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile. Schemă de personal din primăria sibiană a fost supradimensionată, începând cu al doilea mandat al lui Iohannis, vechii funcţionari aducându-şi toate neamurile ca angajate în primărie, la „trai neneacă pe banii statului”.
– În schimb, s-au făcut împrumuturi cu dobânzi ameţitoare, în special de la banca austriaca Dexia Kommunalkredit Bank, împrumuturi făcute şi de Consiliul Judeţean în condiţii total păgubitoare pentru sibieni. Primăria Râmnicu Vâlcea a împrumutat de la aceeaşi bancă, în condiţii mult mai avantajoase, cu o dobândă mai mică, fără ca primarul municipiului respectiv să fie etnic german!
Suntem datori vânduţi şi pentru generaţia următoare. Danke, Herr Iohannis!

Doina DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.