Editorial

BILANT ANIVERSAR

Se spune că aceasta este vârsta când un om face bilanţuri pentru sine şi se întreabă, în faţa oglinzii, ce […]

Se spune că aceasta este vârsta când un om face bilanţuri pentru sine şi se întreabă, în faţa oglinzii, ce a realizat până acum, deoarece a ajuns la apogeul vieţii şi, inevitabil, va urma declinul şi, în final, „ultimul drum”. La fel, se spune că un om a fost om cu adevărat şi nu a trăit degeaba, dacă a făcut cel puţin trei lucruri, care să rămână mărturii ale trecerii sale prin această lume. Aceste lucruri importante ar fi: sădirea unui pom, construirea unei case şi creşterea, măcar, a unui copil! Curios, dar despre case spoite la repezeală, renovări de mântuială pe bani grei, retrocedări ilegale de imobile, distrugeri de parcuri publice şi păduri, sensuri giratorii amplasate aiurea, fântâni arteziene şi construcţii hidoase răsărite printre monumente istorice nu se spune nimic, ceea ce înseamnă că înţelepţii omenirii nu au considerat necesar ca toate acestea să facă parte dintr-un astfel de bilanţ.
Nu ştim dacă adulatul Iohannis a sădit vreun pom, dar, drept compensaţie, vă putem spune o anecdotă, că tot s-a serbat la Sibiu, în urmă cu o săptămână, chiar pe 13, de ziua Kaiser-ului, „Ziua silvicultorului”. Ştiţi care este diferenţa dintre un silvicultor şi un primar corupt? Probabil că nu, aşa că vă spunem tot noi. Un silvicultor este un om care trăieşte printre tufe, iar un primar corupt este o tufă care trăieşte printre oameni.
Totuşi, ne revanşăm pentru ignoranţa noastră în materie de pomi sădiţi de Herr Burgermaister, deoarece cunoaştem numărul caselor construite de el. Acesta este: zero! Da, zero imobile construite personal de gospodarul numărul unu al urbei noastre, cu toate că în declaraţia de avere figurează şase imobile, exact câte rubrici erau pe verticală în formularul standard, altele nici nu ar mai fi încăput. Atâtea a declarat şeful primăriei sibiene şi cu asta, basta! Ei, dragii moşului, aceste case şi căsoaie dacă nu au fost construite de către proprietari, atunci înseamnă că au fost fie cumpărate, fie moştenite, nu-i aşa? Nu trebuie să ai prea mulţi neuroni pentru a pricepe asta, aşa că sper să fiu şi pe înţelesul electorilor lui dom’ primare, care este pe persoană fizică…Dar, ce ne facem fraţilor, atunci când cele cumpărate au costat cât un garaj, iar cele care au fost moştenite sunt furate, fiindcă certificatele de moştenitor au fost eliberate pe bază de documente false, aşa cum au stabilit instanţele de judecată prin decizii definitive şi irevocabile? Îl iertăm domnule, că-i neamţ, iar ei au voie, în numele celor 99% de nemţi autentici şi corecţi, nu din ăştia „pârâţi” şi hoţi, cu carismă confecţionată artificial, la comandă!
Bine, dar pentru copii nu-l putem ierta! Adică, să nu înţelegeţi greşit, nu-i vorba despre bilanţul său, unde la rubrica „copii crescuţi” apare cifra zero, ca şi la rubricuţa „case construite”. Nu putem să-l acuzăm că-i sterp, ci doar să punem această evidenţă pe seama pedepsei divine pentru copiii pe care i-a vândut în urmă cu 19 ani şi despre care nu se mai ştie nimic!
Asta este, Herr! Ai împlinit o jumătate de secol de existenţă, dar ai trecut prin viaţă ca un câine prin apă, fără să rămână ceva durabil după tine. Nu te consola cu gândul că vei rămâne în analele oraşului ca un personaj pozitiv, deoarece nu va fi aşa! Abureala cu oraşul renovat poate ţine la naivi, care nu văd mai departe de artificiile şi specatcolele gratuite din Piaţa Mare, dar nu la noi, care ştim că ai distrus farmecul Sibului şi te-ai îmbogăţit ilicit pe spatele acestui oraş, minunat cândva. Istoria te va menţiona, într-adevăr, dar ca pe un odios, aşa cum eşti în realitate. Imaginea asta trucată, de bun gospodar şi om „cinstit”, nu va rezista în timp, fiindcă până la urmă adevărul va ieşi, ca uleiul, la suprafaţă. Până şi averile colosale pe care le-ai adunat, prin furt, deoarece prin munca cinstită a doi bugetari, cum eşti dumneata şi soţia matale, ar fi fost imposibil de realizat, vor rămâne altora, ca să se bucure de ele, deoarece „dincolo” – nu-i vorba de Germania, unde te vei duce atunci când se va strânge şurubul împotriva ta! – nu o să poţi lua nimic din ceea ce ai strâns aici cu o lăcomie inimaginabilă pentru un om normal. Nu mă refer la averile declarate pe site-ul primăriei, deşi nici măcar pe acelea nu le poţi justifica integral, ci la cele nedeclarate!
Nu am ce să-ţi urez, nu meriţi nici măcar blestemele mele, las asta în grija copiiilor care au ajuns îngeri datorită ţie. Nu mai am ce să-ţi mai spun, nici nu are rost, oricum eşti damnat!
Justiţiarul sibian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.