Observator

Barfe si tepe

Chiar mă gândeam să cer eu socoteală în faţa legii celor de la Trooper pentru informare proastă a publicului şi […]

Chiar mă gândeam să cer eu socoteală în faţa legii celor de la Trooper pentru informare proastă a publicului şi calomnii. Ulteriori citesc că sunt numit neserios şi ţepar, de parcă aş fi avut vreun beneficiu material sau de altă natură în urma acestui eveniment nerealizat. După cum nu obişnuiesc să mă alătur celor care fug voi înfrunta toate acuzele şi voi istorisi cele ce s-au întâmplat, pentru ca adevărul verosimil să fie simţit de oameni cu bun simţ şi inteligenţi, care cercetează înainte de a aduce injurii, şi nu de oligofrenii neserioşi şi superficiali care jignesc gratuit şi aduc prejudicii.

,,În vara anului trecut am finalizat un poem romantic, pe care l-am numit Demoniţa. Ulterior am sesizat că este cel mai lung poem romantic din literatura universală, având 109 strofe. Am purtat discuţii cu Editura Renaissance care s-a oferit să îl lanseze. Mi-a spus că este bine ca lansarea lui să fie însoţită şi de un concert de rock, că nu e nicio problemă raportată la bani. Am convenit în urma discuţiilor cu Sorin Alexandru Şontea, reprezentantul editurii, că formaţia Trooper ar fi foarte faină în acest sens. Ulterior Sorin Alexandru Şontea s-a retras, specificând că el nu organizează aşa ceva, ba mai mult a renunţat la proiect după ce şi-a făcut reclamă la televiziunea naţională, TVR1, în mass media centrală şi internaţională cu poemul Demoniţa.

După acest eşec cu un om mincinos eu nu am abandonat demersul meu. Mi-a scris asociaţia AŞII Români un e-mail prin care îmi laudă cariera culturală şi-mi propune să ne întîlnim. Fundaţia AŞII Români este din Nurnberg şi e reprezentată de Ionela van-Rees Zota, respectiv Berthold Staicu. Nefiind implicat în alt proiect mediatic cu vreo publicaţie am acceptat întâlnirea şi ne-am reunit noi trei în oraşul Bacău, în vara anului 2009. Ulterior am fost invitat la un simpozion organizat la Târgu Mureş în vederea strângerii de cărţi pentru o bibliotecă din Nurnberg, la care am fost declarat în public redactor şef la Radio R România şi publicaţia virtuală AŞII Români. Am acceptat, nemaifiind activ pentru alte portaluri media.

Ionela van-Rees Zota mi-a propus să organizăm un eveniment de lansare de carte însoţită de un concert de rock. Era vorba de lansarea volumului meu, Demoniţa, şi concertul de rock al celor de la Trooper. Am vorbit cu Dumitru Şohan de la KOMPAS-Events şi totul a fost bine. M-am deplasat la el acasă, nevasta tocmai născându-i un copil, am stat câteva ore, timp în care dn-ul Dumitru Şohan a discutat mult cu reprezentantul AŞILOR, Ionela van-Rees Zota, pentru a stabili toate coordonatele evenimentului. Aceasta a promis bani pentru transport şi câte-n lună şi-n stele, desemnându-mă să îi reprezint şi să semnez pentru ei. Am păstrat în acest sens o serie de e-mail-uri drept document, cea mai importantă fiind convorbirea dintre Dumitru Şohan şi Ionela van-Rees Zota. Dorind să ajut şi fiind bine intenţionat am semnat documentul cu Şohan Dumitru.

În toamna anului 2009 am fost invitat la Nurnberg pentru a prezenta un volum de poezie semnat de Ionela van-Rees Zota, ,,Lăstari de timp”, în cadrul unui pompos eveniment ,,cultural” organizat de asociaţia AŞII Români, ,,Cultura nu dăunează grav sănătăţii”, pentru a se strânge fonduri în vederea înfiinţării deja celebrei Biblioteci in(existente) din Nurnberg.

Cu această ocazie am sesizat şi eu cum priveşte fenomenul cultural fundaţia AŞII Români. Tot evenimentul s-a rezumat la cântări populare de petrecere şi joc, fiind invitat şi Mihai Traistariu. ,,Lansarea” volumului nu a avut loc, el fiind doar expus lângă scenă şi aproape nimeni nu s-a interesat de el. Acum înţelegeam că evenimentul cultural organizat a însemnat ,,Suzana mi-ai furat banana”. Au venit sute de oameni, banii din bilete au însemnat 4.000 EUR, însă… Faimoasa Bibliotecă tot nu s-a lansat. Am înţeles de la Berthold Staicu, un mecanic cu 4 sau 8 clase, şi directorul prestigioasei fundaţii, că…nu a rămas cu vreun ban după atâtea ,,cheltuieli”. Ciudat, ţinând cont că oamenii care au ajutat la promovarea evenimentului nu au cerut bani, zborul cu avionul a fost făcut cadou de compania Blue Air şi cazarea invitaţilor de hotelul Aurora. Pe lângă invitaţii propriu-zişi oamenii au venit cu mama, prietena, purcelul etc, fiindu-le acoperite toate cheltuielile de către o fundaţie ,,săracă”.

Între timp Dieter Alzner, un jurist apropiat al familiei, m-a informat că Berthold Staicu a bătut un copil de-al Ionelei van-Rees Zota, aceasta obţinând un ordin de restricţie împotriva bătăuşului, care a fost dat afară din casă. Berthold Staicu îmi tot spunea că ,,e aşa proastă Ionela, nu are personalitate şi se ia după mă-sa, o ţărancă manelistă”. Eu nu ştiam ce se întâmplase cu adevărat între soţi şi de răbufnirile dn-lui Staicu. Aceştia au decis să divorţeze, ulterior s-au împăcat, şi tot aşa, ca într-o telenovelă, însă nu acesta e subiectul articolului.

Eram deja la finele anului 2009, înainte de sărbători. Banii promişi de Ionela van-Rees Zota nu mai ajungeau, aceasta afirmându-mi că sponsorii au promis să dea un răspuns la începutul anului 2010, însă oricum vom organiza noi evenimentul ,,Stai liniştit Cristi, este sigur, cât se poate de sigur. Doar ai văzut, bani sunt, de organizat am mai organizat, deci nu-ţi face griji”. Am aflat cu stupoare dintr-un e-mail recent că Berthold Staicu nici nu auzise de vreun sponsor, nu ştia daca e sigur sau nu şi nu puteam semna în locul lor, asta după ce Ionela van-Rees Zota, directoarea, mă desemnase.

I-am spus aşadar lui Dumitru Şohan să nu anunţe nimic până nu este sigur, ceea ce nu a respectat din spusele lui Aurel Dincă de la Trooper, care afirmă îndemnul lui Şohan de a anunţa evenimentul de îndată ce a fost semnat contractul.

Dacă AŞII Români reprezentaţi de Ionela van-Rees Zota şi Berthold Staicu nu au cuvânt şi nu au dorit organizarea evenimentului promis, nu văd ce vină aş avea eu. Dacă doreşti să aduci patrupedu de pe pajişte în Palat acesta va fi nerecunoscător şi va face mizerie, ar fi învăţătura.

De îndată ce am văzut că nu e nimic clar l-am pus în legătură pe Berthold Staicu pentru a vorbi direct cu Şohan Dumitru, nu mai ţinea de mine.

AŞII Români nu sunt la prima ţeapă de acest gen. Pe lângă mărturisirile controversate pe care Dieter Alzner le face asupra integrităţii mentale ale lui Berthold Staicu, aflăm că această asociaţie a mai tras ţeapă şi… Mirabelei Dauer! ,,Am fost contactaţi de ei, ni s-a promis evenimentul şi că e totul în regulă, ulterior fiind lăsaţi baltă. Sunt neserioşi, o fundaţie ieftină şi de tot râsul” afirma Raoul, impresarul Mirabelei Dauer.

,,Investighez cazuri sociale şi ţepe de mulţi ani, pentru OTV şi Ziarul Universul. Îţi spun, asociaţia asta culturală pute… şi pute rău! Sunt nişte ţepari şi măscărici!” Ionel-Cilică Deaconu, directorul Ziarului Universul.

Cristian BODNĂRESCU

1 Comment

  1. INGA IAMANDII

    Din păcate, oamenii de cultură au de suferit de pe urma unor așa-ziși “sponsori”, care știu sa tragă doar foloase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.