Observator

Atuurile primarului Teodor Neamțu, faţă de „independentul” Gheorghe Roman, în lupta pentru Primăria Mediaș

A fost însă un fel de „adio, dar rămân cu tine, până când îmi pot tranzacționa votul”. Adică „Micul Samurai” […]

A fost însă un fel de „adio, dar rămân cu tine, până când îmi pot tranzacționa votul”. Adică „Micul Samurai” vrea să fie „curvă”, iar dacă se poate și cu sufletul în rai. El a anunțat că  va pleca din PD-L doar după dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de opoziție, în speranța că poate va reuși să pună mâna pe ceva „cașcaval” pentru campania sa electorală. Cert e că, deși aproape totul gravitează în jurul celor doi candidați la primărie, cărora sondajele de opinie dar și „gura lumii” le dau cele mai mari șanse de a accede în fotoliul de edil-șef al Mediașului, electoratul rămâne, în continuare, debusolat. Unii amatorii de scenarii văd în dubla candidatură (Neamțu-Roman) a PD-L o mutare mai mult sau mai puțin inteligentă a „portocaliilor” de a rămâne în fruntea bucatelor încă patru ani. Alții văd, însă, existența a două facțiuni care se sfâșie între ele, una fiind constituită din „cuplul” Teodor Neamțu – Adrian Piteiu, iar cealaltă de tandemul Gheorghe Roman – Florin Muntean. Din toată această dispută, încheiată deocamdată cu victoria primei facțiuni, ce a reușit să-l radieze pe deputat din rândul membrilor săi de partid, ar putea avea de câștigat ceilalți trei contracandidați la respectiva funcție, adică Eugen Moraru (USL), sau Tudor Jeleriu (Partidul Verde). Și chiar dacă n-a luat în calcul posibilitatea înfruntării cu un veritabil independent, pseudo-independentul Roman continuă să spere că va avea „soarta” lui Sorin Oprescu din 2008, cel care a câștigat Primăria Capitalei după ce a demisionat din PSD. Situațiile nu sunt însă deloc comparabile. Atunci, fosta formațiune politică a primarului general al Capitalei l-a susținut aproape fățiș pe Oprescu, tocmai pentru ca acesta să câștige alegerile împotriva unui candidat al Puterii, Vasile Blaga. Practic a fost o mobilizare cvasitotală a politicului și a civicului pentru doctorul care de altfel avea să și triumfe!
Una peste alta, de ce ar merita Teodor Neamțu mai mult decât Gheorghe Roman să fie primar? În primul rând pentru că acesta n-a avut la dispoziție un mandat întreg pentru a-și demonstra de deplin calitățile de gospodar în fruntea urbei. Așa cum de altfel a și declarat la vremea respectivă (înaintea alegerilor anticipate, impuse de decesul regretatului Daniel Thellmann) fostul colaborator al „sasului” trebuia să ducă la bun sfârșit proiectele pe care acesta le lăsase „moștenire”. Erau investiții de anvergură, necesare, dorite de către medieșeni și girate de aceștia prin votul masiv acordat atât lui Daniel Thellmann, iar mai apoi lui Teodor Neamțu. Pe lângă aceste proiecte, fostul viceprimar a dezvoltat altele noi, ale căror efecte vor fi resimțite abia în anii următorii. E adevărat că Mediașul arată în prezent ca un imens șantier, însă doar inconștienții pot crede că atunci când purcezi să-ți renovezi o casă, o poți face fără să iei contact cu praful sau molozul. Nu trebuie omisă din această „ecuație” nici calitatea umană a celor doi candidați la primăria Mediaș. Iar aceasta e net favorabilă primarului în exercițiu, Teodor Neamțu. Venit în administrația locală din mediul cazon, acolo unde rigurozitatea, conștiinciozitatea și responsabilitatea sunt cărți de căpătâi, Neamțu n-a abandonat nici responsabilitățile familiale. A manifestat grijă și afecțiune pentru consoarta sa, aflată de ani de zile în suferință, imobilizată într-un scaun cu rotile, fiind, de asemenea, singurul sprijin şi pentru soacra sa, o femeie bolnavă , în vârstă de peste 80 de ani. De unul singur, faţă în faţă cu toate aceste vitregii ale destinului, s-a  implicat, mai mult decât un tată obişnuit, să facă din singurul său fiu – actualmente student – un intelectual veritabil. Tocmai pentru că a știut ca nimeni altul ce înseamnă suferința, durerea, omul Teodor Neamțu nu a refuzat niciodată să-i sprijine (inclusiv material) pe cei aflați în nevoi. Și nu a făcut-o niciodată într-un mod ostentativ – precum Gheorghe Roman, în cazul micuțului Albert din Ațel, „convocând” toată presa pentru a mediatiza excesiva sa „generozitate” – ci într-un mod discret, chiar umil pentru că dispune de resurse limitate.
Gheorghe Roman, asemenea unui copil răsfățat a primit totul de-a gata. Frații săi l-au ajutat financiar să-și achiziționeze un apartament și o mașină, iar protectorul său pe linie de partid, Florin Muntean, i-a dat „jucăriile” pe mână (Autogara Mediaș, „Meditur”) de care acesta s-a plictisit repede și le-a abandonat… stricate! Pe actualul deputat nu-l recomandă altceva decât tinerețea, sângele în clocot care i-a jucat de multe ori feste (fiind surprins agățând puștoaice pe un site de matrimoniale!). În plus, tot timpul acesta s-a înconjurat de persoane dubioase, certate cu legea, iar primul pe lista e fără îndoială Gheorghe Noaghiu, pompierul obișnuit să stingă incendiile doar pe hârtie, însă folosind pentru respectiva „inginerie” 8-9 tone de combustibil din gestiunea companiei. Una peste alta, Gheorghe Roman dă dovadă de inconștiență, de naivitate, atunci când speră că va deveni credibil, în momentul în care va propune proiecte medieșenilor. Atâta vreme cât el nu a putut propune sau impune o lege în folosul tuturor românilor, sau măcar a celor din nordul județului Sibiu, cu toate că a reprezentat un partid aflat la putere!
Aşa cum anticipam în revista „Justiţiarul sibian – Ediţia de Nord”, din data de 21 decembrie 2011, Gheorghe Roman nu a ratat nici Sărbătorile Sfintelor Paşti ca să intre, deocamdată, în sufletele medieşenilor. În cazul în care o să fie ales primar, atunci va intra şi în banii lor, că de undeva trebuie să fie plătiţi „creditorii” campaniei electorale, başca dobânda, care o să fie mai mare decât „creditul”! De Paşti, credincioşii au fost aşteptaţi după slujba din biserică de asistente medicale pentru a le face analize gratuit, în condiţii improprii actului medical. Acele asistente au fost „premiate” cu sume considerabile  de bani de către „bunul samaritean”, Gheorghe Roman, autorul acţiunii, pentru aproximativ două ore  de activitate. În plus, bătrânii au primit gratis şi vitamine, oferite într-o totală lipsă de igienă şi fără nici un fel de prescriere medicală, chiar dacă unele dintre acestea erau contraindicate pentru anumite boli. Avertizăm că mita electorală se pedepseşte, conform art. 109, alin. 1, din Legea 67/2004, astfel: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.” Aviz amatorilor!

Simina BARBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.