Investigatii

Asociaţia Sibiu 1191 şi cei trei crai de la ţepuit

Asociaţia respectivă, o adevărată căpuşă „culturală” a tras primul tun în 2010, cu ocazia campaniei „Sibiu, capi­tala bunelor maniere”. Atunci […]

Asociaţia respectivă, o adevărată căpuşă „culturală” a tras primul tun în 2010, cu ocazia campaniei „Sibiu, capi­tala bunelor maniere”. Atunci asocia­ţia „Sibiu 1191″ a organizat specta­colului „Carmen”, în Piaţa Mare din Sibiu,  împreună cu Teatrul de Balet Sibiu, condus de alt „ţepar”, Ovidiu Dragoman, care este şi director al casei de Cultură a Municipiului Sibiu şi om de încre­dere al primarului Klaus Iohannis, fiind foarte priceput în jonglerii cu bani destinaţi culturii, la fel ca şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca.

ziua-bunelor-maniere

Amândoi directorii au fundaţii/asociaţii proprii prin care deturnează în propriile buzunare fonduri destinate evenimentelor cul­turale sibiene. Revenind la aşa-zisul „balet în aer liber”, şmecherii care au realizat spectacolul „Carmen”, au realizat că este o sursă de venituri ilicite greu de controlat, aşa că au bisat evenimentul şi în anul următor, 2011, cu spectacolul „Romeo şi Julieta”, tot sub egida campaniei „Sibiu, capitala bu­nelor maniere”, deşi aceasta se desfăşurase doar pe parcursul anului 2010, dar, chipurile!, ziua de 16  iulie, când s-au desfăşurat ambele spectacolele („Carmen” şi „Romeo şi Julieta”), a fost declarată „Ziua bunelor ma­niere”.

romeo-julieta-2011

Spectacolul „Romeo şi Julieta”, din 2011 s-a desfăşurat în zilele de 16, 17 iulie tot în Piaţa Mare, preţul biletelor fiind de 15 şi 30 de lei. Iată ce spunea Mihai Curtean în articolul său “Kitsch-ul se întoarce. Acum pe bani publici”, publicat în “Sibiu 100%” din data de 2 mai 2011: “De Ziua Bunelor Maniere, Teatrul de Balet Sibiu a pus în scenă, în Piaţa Mare, baletul „Romeo şi Julieta” (…) De fapt, „Romeo şi Julieta” nu e despre aşa ceva. Nu sunt bune maniere acolo, ci duşmănie, furie, revoltă, crimă, sinucidere.(…) Lăsând la o parte aceste lucruri, am văzut urcând pe scenă balerini şi actori tineri, care au dansat după o coregrafie slabă comparativ cu, de exemplu, versiunea McMillan-Nureyev, şi au rostit replici, când foarte strident, când mult prea siropos-visător, într-o limbă engleză cu accent deranjant. (…) În concluzie, un spectacol ratat din punct de vedere artistic, dar de succes pentru că a primit finanţare de la Municipalitatea Sibiu, din banii noştri, iar noi l-am mai şi aplaudat.” http://www.sibiu100.ro/cultura-educatie/2746-kitsch-ul-se-

Este demn de menţionat că dintre cei patru implicaţi în aşa-zisele acte culturale: Ovidiu Dragoman, Răzvan Marcu, Claudiu Gavrea şi Florin Stai­cu, doar ultimul are studii superioare, ceilalţi fiind doar absolvenţi de liceu. Despre Răzvan Marcu se aude că nu a fost capabil nici măcar să-şi susţină examenul de  bacalaureat! Cum de-l păstrează primarul Iohannis pe Ovidiu Dragoman în funcţia de director al Casei de Cultură a municipiului Sibiu, deşi nu are studii superioare, rămâne un mister. Totuşi enigma poate să fie rezolvată de legislaţia actuală, dacă vreun consilier local, dintre cei care se vor alege pe 10 iunie a.c., va avea curajul să-i solicite primarului respectarea normelor privind încadrarea pe posturile de conducere.
Potrivit primarului Klaus Iohannis, în 2012 se va aloca suma 2,3 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor culturale concepute pentru anul cultural Sibiu Baroc UPDATE. Pe plan local, acordarea de finanţări nerambursabile din fondurile bugetului local al municipiului Sibiu este reglementată de „Ghidul privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi culturale non-profit de interes general”, care poate fi consultat pe site-ul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, secţiunea “Ghid de finanţare 2012″. Comisia de evaluare, formată la nivelul Primăriei Sibiu, a primit spre evaluare  93 de proiecte culturale pentru anul 2012.  „Majoritatea proiectelor depuse sunt de foarte bună calitate si au caracterul baroc pe care am dorit sa îl promovam prin proiectul Sibiu Baroc Update. Sperăm să avem un an cu evenimente de buna calitate care să atragă cât mai mult public, din Sibiu, din ţară şi din străinătate”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, în noul limbaj de lemn. La acesta toate evenimentele derulate, măreţe realizări ale „iepocii” de aur Iohannis, sunt pigmen­tate cu superlative… Dintre cele 93 de proiecte au fost aprobate 52, care se vor desfăşura pe parcursul anului 2012. Trei proiecte aparţin asociaţiei „Sibiu 1191″: Parada Barocă – Intrarea în oraş a Baronului Brukenthal (29 – 31 martie 2012); Supramarionete muzicale (30 iunie – 26 iulie 2012); Ministagiune de muzica si teatru cu specific baroc (30 iunie – 16 septembrie 2012).

Fondatorii asociaţiei „Sibiu 1191″ şi interesele lor politice şi financiare

Florin Staicu

Florin Staicu şi vestitele lui "biluţe".

Florin Staicu şi vestitele lui “biluţe”.

Fost ziarist mediocru, devenit director editorial la ziarul „Tribuna”, aflat în proprietatea magnatului sibian Ilie Carabulea, iată că Florin Staicu a promovat în carieră, ca un veritabil oportunist. „Monitorul de Sibiu” din data de 10 octombrie 2010: „Florin Staicu are 33 de ani. Pe contul sau de facebook declară că îl adoră pe Mircea Badea, adversar înverșunat al Guvernului Boc si al președintelui Traian Basescu. În 2002, era dușman declarat al primarului Klaus Johannis, însă a schimbat macazul imediat ce a înţeles ca Sasul va petrece mult timp la cârma Sibiului. Încet, dar sigur, a devenit un aliat important al lui Johannis, ajungând chiar să obţină profituri din bugetul local. Staicu, împreună cu finul său Răzvan Marcu, de la Antena 1, si Primăria Sibiu au iniţiat campania Sibiu – Capitala Bunelor Maniere. O campanie infantilă, penibilă şi total inu­tilă. Dar o sursă importantă de bani. Acum, din postura de purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, Staicu se va dezice, probabil, de Johannis – aliat al PNL si PSD. Cât timp îi va lua acest lucru? O secunda.”  Nu ştim ca Florin Staicu să se fi dezis de Iohannis (aşa are Herr numele în cartea de identitate, nu cum l-au scris slugarnic cei de la „Monitorul”), însă este cert că numirea sa în staff-ul ministrului Economiei, în calitate de consilier, i-a mai adus două numiri, foarte bine retribuite: membru in Consiliul de Administrație al producătorului de gaze naturale Romgaz şi membru în Consiliul de Administrație al Enel Distribuție Muntenia. Ca să fie întreaga familie fericită, şi soţia domnului Florin Staicu a fost angajată pe un post bine retribuit la Hidroelctrica S.A., condusă la vremea respectivă de fostul prefect de Sibiu, Constantin Trihenea.

Claudiu Gavrea

Claudiu Gavrea, spiritul întreprinzător de oltean descurcăreţ l+a propulsat în aşa-zisa "lume bună " a Sibiului, plină de infractori, impostori,escroci şi parveniţi.

Claudiu Gavrea, spiritul întreprinzător de oltean descurcăreţ l-a propulsat în aşa-zisa “lume bună ” a Sibiului. O “lume” plină de infractori, impostori,escroci şi parveniţi.

Fost agent de circulaţie, Claudiu Gavrea a fost adus pe funcţia de director la postul de televiziune „Antena 1 Sibiu” de către deţinătorul francizei, Vasile Presecan, patronul cunoscutei firme „Trans Agape”. Tot acesta a fost şi cel care l-a dat afară pe Gavrea în vara anului trecut. Funcţia de director de televiziune locală i-a deschis domnului Gavrea şi alte uşi, astfel  el devine membru şi chiar trezorier la Clubul Rotary Sibiu District 2241, unde este coleg cu Mircea Cazan, deputat şi preşedinte P.N.L. Sibiu. Împreună cu jurnalistul Răzvan Marcu, recunoscut ca linguşitorul numărul unu al primarului Klaus Iohannis, au relansat emisiunea „Raluca şi Răzvan” la „TV Eveniment”, după ce şi Marcu a fost dat afară de la „Antena 1″ Sibiu. Conform informaţiilor noastre, Claudiu Gavrea s-a lăudat că o să aducă lunar suma de 10.000 de euro, necesari finanţării şi difuzării emisiunii, de la una dintre regiile autonome care exploatează gazul metan la Mediaş.

Răzvan Marcu

Răzvan Marcu, mire de complezenţă, ca să închidă gura bârfitorilor care-l arată cu degetul ca homosexual. la nunta respectivă au participat toţi mafioţii care fac afaceri cu Primăria Sibiu.

Răzvan Marcu, mire de complezenţă, ca să închidă gura bârfitorilor care-l arată cu degetul ca homosexual. La nunta respectivă, în anul 2008,  au participat toţi mafioţii care fac afaceri cu Primăria Sibiu.

Devenit peste noapte „vedetă” locală de televiziune, Răzvan Marcu s-a trezit cu o pălărie prea mare pentru capul său. „Înarmat” cu un vocabular la fel de redus ca şi bagajul său cultural, „realizatorul” de televiziune a devenit un saltimbanc ieftin, care în afară de glumiţe deocheate şi fără haz, s-a făcut remarcat doar prin obedienţa faţă de conducătorii Sibiului, în frunte cu cel mai adulat dintre sibieni, primarul Klaus Iohannis. Dat şi el afară de la „Antena 1″ Sibiu, s-a oploşit cu emisiunea lui la „TV Eveniment”, taman la cei pe care-i ridiculiza în emisiunile lui fade. Normal că prima emisiune „Raluca şi Răzvan”, difuzată în data de 6 februarie 2012, l-a avut ca invitat pe Klaus Iohannis, cel pe care Marcu îl flatează în chip josnic şi servil la permanenţă. Răzvan Marcu este membru în Clubul „Lions Brukenthal”, unde-i are colegi pe Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean şi marioneta lui Klaus Iohannis, care-i este şef pe linie de F.D.G.R. şi pe Paul Porr, finul lui Iohannis şi preşedinte F.D.G.R. Transilvania. Klaus Iohannis a fost şi el membru „Lions”, unde a ocupat şi funcţia de preşedinte în perioada 2004 – 2005, doar că acum a trecut de la stadiul de anticameră direct în templul masonic. Astfel, Klaus Werner Iohannis face parte din Marea Lojă a Austriei, fiind un apropiat al fostului Mare Maestru al Marii Loji a Austriei, Michael Kraus.
Având în vedere că 2012 este an electoral,  nu este greu de ghicit căror formaţiuni politice vor face campanie electorală, mai mult sau mai puţin făţişă, Gavrea şi Marcu, prin emisiunea lor. Distractiv este că vor ridica în slăvi FDGR-ul şi PNL-ul cu bani proveniţi de la o regie controlată, încă, de P.D.L.,  accesul la fondurile financiare datorându-se,probabil, apropiatului lor Florin Staicu, coleg cu cei doi în asociaţia „Sibiu 1191″!
Pentru a putea observa mai bine moralitatea membrului de la Clubul „Lions Brukenthal” Sibiu, Răzvan Marcu, trebuie să-l amintim şi pe Victor Căldărar, homosexual şi pedofil, arestat recent pentru violarea unor copii şi propagarea pe Internet de material pornografic pentru pedofili. Acesta a fost angajat ca fotograf (pedofilul era „expert” în fotografii pornografice cu minori!) de Răzvan Marcu la emisiunea sa „Raluca şi Răzvan”, difuzată de TV Eveniment. Ţiganul Victor Căldărar, care, de-a lungul timpului, s-a fotografiat cu diverse vedete de televiziune, are aceleaşi înclinaţii sexuale nefireşti ca şi „celebrul” realizator de televiziune, fără studii, Răzvan Marcu.

Parada Barocă – Intrarea în oraş a Baronului Brukenthal, 29 aprilie 2012

 

Un alai penibil de figuranţi „baroci”, echipați în blugi şi încălţaţi cu adidaşi, l-a însoţit pe aşa-zisul baron Brukenthal, întruchipat de un individ „aghesmuit”,  căţărat pe un soi de năsălie.

Un  "baron" aflat în stare de ebrietate, împărţind "bezele" sibienilor.

Un “baron” aflat în stare de ebrietate, împărţind “bezele” sibienilor.

Această suită cu aspect grotesc a fost însoţită de Cimpoierii din Transilvania, Fanfara de la Ghelari şi de Toboşarii din Hunedoara, fiindcă circul fără zgomot, nu-i circ deplin. La final, nelipsitele focuri de artificii ca să mai spele din jenanta paradă a prostului gust. Kitsch-ul a fost organizat de Asociaţia “Sibiu 1191″ şi face parte din agenda culturală a anului Sibiu Baroc Update, fiind finanţat de municipalitatea sibiană cu 250.000 lei, alţi 100.000 lei reprezentând sponsorizări .
Cu cei 250.000 de lei, alocaţi de primăria sibiană pentru porcăria greu de suportat de privitori, se puteau face lucruri cu adevărat  utile si durabile pentru oraşul nostru. Păcat de oamenii de bună credinţă, care judecă  lucrurile doar după aparenţe, după sclipiciul si poleiala de bâlci ieftin, dar făcut pe bani mulţi, banii voştri, in fond. Figuraţia a fost făcută de voluntari şi datorită proastei organizări şi a lipsei de costume, din 400 de astfel de voluntari, 100 au fost trimişi acasă cu buzele umflate. Ţigănia din 29 aprilie a costat maximum 50.000 de lei, iar 300.000 au intrat in buzunarele organizatorilor, 100.000 de lei (23.000 de euro!!!) de căciulă pentru Marcu, Staicu şi Gavrea! Daca nu ar exista proştii, cum s-ar umple de bani deştepţii? Iată ce scrie pe site-ul  oficial al primăriei Sibiu (www.baroc.sibiu.ro) dedicat aşa-zisului eveniment „cultural” din 29 aprilie: „Intrarea în oraş a Baronului Brukenthal – Paradă barocă ASOCIAŢIA SIBIU 1191 Un spectacol monumental. Care alegorice, peste 600 de performeri, costume, muzică şi animaţie. Centrul Sibiului – Bulevardul Nicolae Bălcescu şi Piaţa Mare – devine iarăşi scena unei fantastice iluzii.” Cu un singur aspect au avut dreptate: Piaţa Mare a fost scena unei fantastice iluzii! Adică, un circ grotesc şi ieftin a fost bifat ca o mare realizare culturală. Doar iluzionistul Iohannis putea să ducă la bun sfârşit o astfel de mistificare. Tot la capitolul iluzionism putem adăuga şi dispariția banilor publici alocaţi unei astfel de mizerii cu pretenţii culturale.

Marius Albin MARINESCU

P.S.: Prin acest „eveniment cultural” s-a încercat şi falsificarea adevărului istoric. Acel baron Brukenthal cherchelit, care, binevoitor şi de la înălţime, împărţea românilor reverenţe şi bezele, nu are nimic în comun cu crudul şi realul baron Brukenthal, cel care-i ura pe români şi asista cu o plăcere diabolică la schingiuirea şi execuţiile iobagilor români în Piaţa Mare din Sibiu! Mai jos,  vă prezentăm o parte din adevărul despre baronul Brukenthal, expusă de domnul Adrian Bucurescu în articolul „Horia și demitizarea istoriei”.

Horia și demitizarea istoriei

Desigur, nu e rău ca personalitățile și evenimentele istorice să fie apropiate de adevăr, indiferent dacă ne dezamăgesc sau nu. Este și cazul evenimentelor de la 1784 din Transilvania, în speță de răscoală condusă de Horia, Cloșca și Crișan. Se știe cum au sfârșit-o conducătorii răscoalei. Nu se pomenește însă niciodată cine a fost cel de care a depins direct atât reprimarea răscoalei, cât și metodele barbare prin care au fost uciși conducătorii răzmeriței. Atunci, hai să-l „demitizăm” și pe guvernatorul marelui principat al Transilvaniei de atunci, nimeni altul decât celebrul baron Samuel von Brukenthal!
Iată cum e prezentat de obicei baronul Brukenthal în biografiile apărute în românește, fie în presă, fie în cărți, fie pe Internet: „Samuel von Brukenthal, descendent al unei familii de mici nobili sași din Transilvania. A studiat dreptul, administrația politică și filosofia la universitățile din Halle și Jena, formându-se în spiritul iluminismului european. Apreciat pentru calitățile sale de om de cultură și abil diplomat, a făcut o carieră strălucită la Curtea Imperială vieneză, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioadă de constituire a colecției sale de pictură, menționată deja în 1773 în «Almanach de Vienne» ca una dintre cele mai valoroase colecții particulare aflate la Viena. În acel moment, împărtășind pasiunea pentru științe a epocii sale, Brukenthal colecționează și rarități numismatice, arheologice, bibliofilie și mineralogice”. Şi tot așa! Se precizează doar că în anii 1777-1787 a fost guvernator al Transilvaniei, apoi se insistă până la detalii despre grozava lui colecție de pictură, care a „înnobilat” pe veci orașul Sibiu. Nici o vorba despre discriminarea feroce a românilor ardeleni, nici un cuvânt despre tragerea pe roată a fruntașilor răscoalei. Se vorbește doar despre „iluminismul” baronului!

Adrian BUCURESCU

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.