Atitudini

Am primit la redacție: „Un hotel pentru noul spital județean”

  În timp ce unii se învrednicesc să stea plantă sau planton în „spatele primăriei”  și se fac că văd […]

 

În timp ce unii se învrednicesc să stea plantă sau planton în „spatele primăriei”  și se fac că văd una-alta  sau închid ochii la realitățile urbei, eu încerc să mă fac util celor din jur. Donez sânge, fac curățenie în jurul blocului, merg la vot, susțin proiecte și chiar caut soluții de negăsit de către edilii orașului și ai județului.

Nu sunt un cetățean model, dar nici nu îmi place să pierd vremea mărșăluind prin cartiere și strigând lozinci. Și nici  să fiu mințit pe față de către politicieni de stânga și de mai de stânga (căci dreapta nu se va inventa vreodată în România) în spectacolul lor mediatic și pervers.

Și uite așa, am asistat ca spectator la jocul  cu „Uite spitalul din Poplaca, ba nu, uite-l pe Drumul Hoților”. Și cum nu-mi doresc deloc spital pe „Drumul Hoților“, mi-am impus un exercițiu de creație și mi-a venit o idee.

Undeva, după Bradu către Avrig, pe un deal la stânga șoselei, stă încă mândră și nedemolată clădirea unui hotel, pe vremuri mult criticat în presa locală. Dacă această clădire și-a pierdut destinația inițială de hotel turistic, m-am gândit că poate fi repusă într-un circuit ca hotel pentru bolnavi. Da, exact! Primul corp de clădire al Spitalului Județean de Urgențe. Are o structură nou construită, pe un proiect nou, care respectă cerințele de rezistență și securitate la incendiu, cu încăperi spațioase și un hol imens în care împingi targa de-a latul, cu bucătării moderne  și spațiu SPA imens, cu piscină și sală de conferințe, cu lift etc. Și ce? Nu credeți că suferinzii, fiind cu teama de internare într-un spital infect, vor avea surpriza plăcută să descopere  condiții de recuperare decente, la aer curat, având în fața ochilor priveliștea minunată a munților, cu optimista strălucirea Oltului în diminețile cu soare?

Mda, o nebunie vor spune… „factorițele” și factorii de decizie ai mărețului plan spital. Ceaușescu s-ar fi apucat de treaba de mâine și ar fi și făcut pe cineva eroul al muncii socialiste.

Nu e utopic ceea ce zic. E de analizat. E  o clădire nouă care merită văzută și analizată. Un studiu sincer și profesionist. E o clădire pe care banca o vinde cu aproximativ 5.000.000 euro. Dar, sunt convins că s-ar putea negocia și bancherii ar lăsa mult din preț ca să ne facă un bine.

Dar aud parcă tot felul de cârcoteli: clădirea este insuficientă. Așa e , dar acolo avem un imobil, cu teren și se mai poate construi. Da, dar spitalui trebuie să fie în Sibiu. Păi, corect ce ziceți. E în Sibiu. În județul Sibiu, nu în Brașov, că doar este spital județean și nu scrie niciunde că trebuie neapărat să fie în reședința de județ. Păăăăi, daaa, dar cum ajunge ambulanța și pacientul din Sibiu acolo? Pardon? Aud? Păi, fiind spital al județului, în același mod în care ajung și pacienții din Miercurea, Săliște, Mediaș, Agnita, Păuca și Laslea. Păăăăăi, pe unde și cu ce? Serios? Nu ați ghicit, edili aleși și inventive! Cu drumul județean, „scurtătură” ,pe care CJ o va construi din autostradă sau pe benzile suplimentare ale viitoarei autostrăzi Sibiu-Brașov pe care o au în planurile de guvernare și pesedeii și peneleii? Sau poate numai penaleii? Păăăăi, un spital presupune alt proiect. Serios? Haide să întrebăm un „specialist britanic” să vedeți cum o rezolvă…

Păăăăăi daaaa, dar cu ce vom ajunge acolo? Voi? Cu mașinile voastre bengoase și pensionarii și sărmanii cu autocare, din 30 în 30 de minute, puse la dispoziție de către edili, gratuit și cu aer condiționat, pe baza biletului de trimitere.

Și știți de ce ai nevoie ca să construiești un spital? Nu de arhitectul care îți umflă banii pe proiect și nici de firma de construcții care îți „îngroașă zidurile” și devizul . E nevoie de patriotism, interes, voință și perseverență, inițiativă, muncă și multă luptă. Așa cum au dat dovadă toții politicienii aceștia bogați  și cinstiți, indiferent de culoare, în afacerile lor și care au ajuns să izbândească. Dacă au putut atunci vor putea și acum.

Dacă proiectul iese, răposatul proprietar al hotelului s-ar odihni liniștit. Noi  vom avea spital. Edilii vor avea în sfârșit o realizare  cu care să se laude. Eu voi candida, dar nimeni nu mă va vota și uite-așa fiecare-a câștigat ceva!

                                                                                                                                    Un sibian cu inițiativă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.