Tribuna democratiei

Abuzuri ale poliţiei sibiene sau cum am devenit din martor… suspect

             Acest material nu are rolul să influenţeze o anchetă în derulare a Poliţie municipiului Sibiu, ci doar descrie presiunile […]

             Acest material nu are rolul să influenţeze o anchetă în derulare a Poliţie municipiului Sibiu, ci doar descrie presiunile la care sunt supus pentru că îmi cer drepturile și lupt împotriva abuzurilor comise asupra mea, Aurel-Vasile Nan, un simplu cetăţean al acestei ţări.

      Nu mică mi-a fost mirarea când, în dimineața zilei de 06.01.2014, am primit un telefon de la Poliția municipiului Sibiu prin care eram invitat, ca martor, de domnul subcomisar Tache Marius să mă prezint la sediul lor pentru lămurirea unei situații, fiindcă pe un „act” apărea numărul meu de telefon! L-am refuzat politicos, deoarece nu părea o solicitare serioasă, la telefon oricine putând să susţină că este poliţist şi să pună oamenii pe drumuri aiurea, ca „farsă”, deoarece glumele proaste sunt la modă. Aşa că i-am propus să respecte procedura şi să-mi solicite prezenţa la Poliţie în scris, rugându-l să-mi lase invitația în cutia poștală. În plus, am insistat să țină cont de faptul că fiind suferind, îmbolnăvit și sărăcit tot în spitalele noastre, să facem o reprogramare dacă nu pot să mă deplasez aşa urgent.

           Găsindu-mi CITAŢIA – nu invitația! – în ușă, în data de 09.01.2014 m-am prezentat, împreună cu domnul avocat Voicilaș Dorin, la Poliţia municipiului Sibiu, la camera 125 – Serviciul de  investigații criminale. M-am gândit că de la „fluieratul în biserică” mi se trage, adică de la micile articolașe despre escrocii şi impostorii care ne fac viața grea tuturor și acuma a venit timpul să fiu luat la întrebări pentru atitudinea de frondă. Nici prin gând nu mi-a trecut că tocmai eu, intelectualul sărăntoc, o să fiu acuzat de șantaj și amenințare taman de cei din tagma celor care m-au sărăcit şi îmbolnăvit!

            Am fost luați în primire de domnii  poliţişti Tache şi Alexandru (poliţistul bun şi cel rău din filmele americane ieftine), care în câteva secunde m-au lăsat fără grai spunându-mi, fără alte explicații, că sunt acuzat de șantaj și amenințare de către o persoană pe care nici măcar nu o cunosc și cu care nu am avut niciodată tangență!!! Persoana respectivă, care îmi aducea acuzațiile, este medicul Bîrluţiu Victoria, şefa Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, învinuirea bazându-se pe un bilețel anonim primit pe adresa spitalului din Sibiu şi în care apărea numărul meu de telefon. Autorul anonim al misivei solicita o sumă de bani, pe care nu am reţinut-o, de la doamna medic și încă de la câţiva colegi de-ai ei ca urmare a unui incident medical petrecut în februarie 2011. În acea perioadă, fiind internat pentru o zi la medicul Boicean Adrian, de la Secția Medicală 1, am fost infectat în timpul efectuării unor analize. La vremea respectivă am sesizat și Instituția Președintelui României, petiţie care a ajuns până la urmă, pe scară ierarhică, la Colegiul Medicilor din Sibiu. Cum era de așteptat… „corb la corb nu-i scoate ochii”, eu rămânând cu paguba și durerea, tratamentul făcându-l singur cu antibiotice, fără asistență medicală specială, infecția provocându-mi un crater în gât de aproximativ 2 -3 cm, în diametru, care putea să-mi străpungă întreg țesutul muscular, riscând să mor asfixiat sau să port un „dop”. Menţionez că normal era să fiu examinat de către o comisie medicală care să confirme sau să infirme diagnosticul!

             Dar pentru acest incident, căruia consider că i-am căzut victimă, nici atunci şi nici acuma Poliția și Parchetul nu s-au sesizat, deşi tratamentul incorect sau neglijent aplicat este şi de competenţa acestor organe, nu doar a Colegiului Medicilor din România. Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, greşeală sau intenţionat, prin proceduri medicale individuale de prevenţie, diagnostic sau tratament. Răspunderea civilă nu înlătură însă răspunderea penală, dacă fapta cauzatoare de prejudiciu constituie infracţiune, potrivit legii penale.

             Deşi nu am fost pacientul doamnei  Bîrluţiu Victoria, aceasta îmi reproşează faptul că o acuz taman pe dânsa de malpraxis, cu toate că eu nu am făcut nici un tratament sub îndrumarea ei, nu am văzut-o în viaţa mea şi deci nu am motive să o învinuiesc. Ar fi absurd să învinovăţesc pentru suferinţa mea pe toţi medicii din România sau Sibiu! Menţionez că urmam un tratament  pentru altă boală, acesta fiind afectat de infecţia contactată, punându-mi viața în pericol, deoarece am un singur rinichi, subsemnatul fiind pensionat pe caz de boală.

              Datorită profesiei mele de geolog am avut contact cu Securitatea, fiindcă toţi cei care lucram în prospectare eram  supravegheați pentru evitarea scurgerii de informaţii în exteriorul ţării. Culmea, imediat după revoluţia din decembrie 1989 primele informaţii care s-au scurs în străinătate au fost exact cele geologice! Nu întâmplător au fost concesionate către companii străine zonele cu bogate zăcăminte aurifere, petroliere sau minereuri rare. Nu este exclus ca aceste informaţii valoroase şi cu caracter strict secret să fi ajuns pe mâini străine chiar prin intermediul securiştilor care deţineau absolut toate coordonatele zăcămintelor prospectate de noi!

          Constat, cu tristeţe, că nu s-a schimbat absolut nimic din modul securistic de anchetare, iar poliţiştii acţionează la fel ca miliţienii de pe vremea lui Ceauşescu. Trec peste faptul că în noua legislaţie „democratică” există prezumţia de nevinovăţie, ca să mă refer, concret, la modul în care am fost citat. Deşi pe citaţie (facsimil) este scrisă calitatea mea de „martor”, când am ajuns la Poliţia municipiului Sibiu am fost înştiinţat că, de fapt, sunt învinuit!

Untitled

Ce fel de practici sunt acestea? Nu este un fals în înscrisuri oficiale? De ce se minte într-un document oficial? Ce a fost în capul poliţistului care a redactat respectiva citaţie? Credea că o să fug peste hotare sau o să mă ascund printr-o grotă în munţi ca să nu dau socoteală pentru nişte fapte pe care nici măcar nu le-am comis? În plus, ca să fie ABUZUL cât mai complet, mi se impune sa fiu de acord să mă supun testului poligraf, deși acesta nu este relevant pentru că „detectorul de minciuni” poate să fie păcălit de un individ cu „nervii tari”, la fel cum poate să apară ca mincinoasă o persoană labilă din punct de vedere psihic și rezultatele pot să fie trucate de către poliţişti. Tocmai pentru aceste motive acest test nu este acceptat în instanţele judecătoreşti.

             În timpul interogatoriului m-a pus în gardă faptul că biletul anonim și plicul nu erau protejate de o anvelopă transparentă  pentru a nu se șterge amprentele făptuitorului, aspect ce demonstrează că acestea fie nu existau sau se încerca obținerea de probe împotriva mea prin colectarea de amprente. De asemenea,  poliţiştii au insistat să  le spun dacă am computer și imprimantă, ca să le compare cu biletul incriminator. Am fost avertizat că vor căuta să aducă declarații şi de la alţi doctori ca sa mă incrimineze.                                                                    

             Tot atunci am auzit și următoarele afirmaţii: „Noi nu ne ocupăm de protecția fizică și psihică a persoanelor care acuză tratamente medicale incorecte, asta o face doar Colegiul Medicilor”  sau „Pe noi nu ne interesează durerea și suferința provocată de alții, ci faptele săvârșite de dumneavoastră din dosar”. Deci, ei deja stabiliseră „a priori” că faptele fuseseră comise, musai, de mine!

           Pe marginea celor petrecute în timpul interogatoriului îmi permit sa fac câteva comentarii fiindcă au  fost unele aspecte care pot acţiona în defavoarea mea. Am explicat domnilor anchetatori că numele și numărul meu de telefon pot fi găsite pe internet la mica publicitate şi se află, mai mult ca sigur, şi în agenda domnului doctor Boicean Adrian și a altor doctori, deci era foarte simplu ca persoane „binevoitoare” să-mi însceneze tentativa de şantaj! Consider că este total deplasat să fiu alăturat unei persoane necunoscută mie  – în speţă doamna medic Bîrluţiu Victoria –  cu care nu am avut vreodată tangență, fiind excluse motivele unor acuzaţii reciproce! Doamna doctor Bîrluţiu Victoria ori a fost sfătuită prost sau a luat o decizie pripită! Prin verificarea numărului de telefon putea să mă contacteze în prealabil și să lămurim situația ca între doi oameni cu studii superioare și pe urmă, dacă nu se convingea că sunt total nevinovat, putea să acționeze mai departe .

        Suspect mi se pare şi faptul că mi s-a depus o plângere penală la Serviciul de investigații criminale, serviciu care a fost subordonat doamnei procuror Boicean Danusia pe vremea când era şefa biroului DIICOT Sibiu. Doamna procuror a avansat, ca şefă DIICOT  Alba şi relativ recent a devenit şefa DNA Alba Iulia cu delegaţie, începând cu data de 9 septembrie 2013 şi până în 9 martie 2014. Dânsa a fost implicată în scandalul declanşat de arestarea comisarului şef de poliţie Traian Berbeceanu, fostul șef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia,acesta aducându-i acuzaţii grave.„Întâmplarea” face ca doamna  Boicean Danusia să fie soţia domnului medic Boicean Adrian!                   

          În încheiere, menționez că fiind ales „țap ispășitor”, ca în perioada comunistă, aș dori să se țină cont de situația în care am fost adus printr-o înscenare de operetă și să nu se mai facă presiuni și șantaje asupra mea pentru că, în ultima instanță, mă voi folosi de toate dovezile pe care le am ca să înfrunt „caracatiţa” corupţiei!

 

                                                                                                                                         Aurel-Vasile NAN 

   

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.