Investigatii

Pentru Nicolae Avram, primarul din Şura Mare, doar interesul personal este „mare” (II)

Omul era revoltat fiindcă noi scrisesem că a primit în chirie teren pentru păşunatul animalelor pe care, chipurile, le creşte, […]

Omul era revoltat fiindcă noi scrisesem că a primit în chirie teren pentru păşunatul animalelor pe care, chipurile, le creşte, beneficiind în felul acesta de subvenţii primite de la stat pentru această activitate, deşi el nu are animale. Domnul Popa ne-a certat la telefon că am scris bazaconii, fiindcă el are animale la… Poiana Sibiului. Bine că nu în Costa Rica sau în Madagascar, deoarece era mai greu pentru bietele animale să facă naveta până la locul de păscut! Dar aşa ne-am liniştit, Poiana Sibiului este mai aproape şi de când cu şoseaua „Transalpina” a crescut şi circulaţia rutieră în zonă, aşa că văcuţele şi oiţele ies cu noaptea în cap la autostop, prind o ocazie  până la Sibiu şi de aici au timp să vină lejer pe jos, numai bine să prindă masa de prânz pe întinsele tarlale din Şura Mare ale lui Popa Samoilă. Măi, nea Popa, lasă bre aburelile cu vaci teleportate şi oi catapultate de la Poiana Sibiului la Şura Mare şi spune-ne, mai bine, cum este cu locurile de casă pentru nepoţii lu’ matale? Păi de ce nepoţii dumitale au primit loturile de teren unul lângă altul, ca şi nepoţii primarului, în timp ce amărăştenii, care vă tot votează cu consecvenţă, primesc terenurile prin tragere la sorţi, chiar dacă sunt fraţi şi le-ar prinde bine să fie vecini? Despre consecvenţă, Iuliu Maniu spunea că „în politică, doar boul este consecvent”… Asta aşa, ca fapt divers, că tot ne-a obligat domnul consilier local Popa să scriem despre animale alea invizibile ale sale. Păi, de ce unii să beneficieze de favoruri de la primarul Nicolae Avram şi să trăiască ca în sânul  lui Avraam, cel din Biblie şi alţii nu? Sau, nea Popa, spune oamenilor de ce ai schimbat „macazul” şi ai devenit, dintr-un constant critic al primarului, un prieten al acestuia, după ce ai fost ales consilier local… Nu cumva tocmai pentru favorurile pe care ţi le-a făcut?
Probabil că de aceea este aşa sigur primarul încă în funcţie, de 16 ani!, că tot el va câştiga alegerile şi chiar dacă va pierde majoritatea avută până acum în Consiliul Local, ştie cum să-i cumpere pe cei care vor face ciocu’ mare, că aşa le-a închis  pliscul şi altora, nu doar „indignatului” Popa Samoilă! Primarul Nicolae Avram aplică cu indivizii, faţă de care interes!,legea lui Ohm: „eşti om cu mine, sunt om cu tine”. Acest principiu l-a apropiat şi de primarul altei comune din zonă, nu doar sesizările penale împotriva amândoura pentru infracţiuni similare sau livezile lor de pomi fructiferi. Intenția lui Nicolae Avram, dacă iese din nou primar, este de a  cesiona  o parte din pădure acestui primar prieten, pentru a realiza un fond de vânătoare  privat, unde sa aibă amândoi contacte cu diferite personalităţi pasionate de acest sport. Se ştie că foarte mulţi procurori şi poliţişti sunt pasionaţi de vânătoare, iar aceştia ar putea face hatâruri prin dosarele penale ale celor doi primari prieteni.
Acelaşi primar din Şura Mare a cedat o parte din terenurile „moștenite” ilegal de la mai mulţi saşi  –  că doar şi el este sas, se vede clar, după nume, că-i neamţ autentic! – pentru construirea unei mănăstiri. De fapt dorea ca aceasta să devină un punct de atracție pentru turiști şi implicit un punct de desfacere a produselor din livada sa, făcând, în acest sens, propagandă ca fiind un mare credincios, cu toate că faptele nu îl recomandă că ar avea vreun Dumnezeu, altul decât zeul banului. Dacă Nicolae Avram era un bun credincios, poate se ocupa cu cedarea unei suprafeţe de teren, din cele multe „moştenite” de la saşi  pe care nici măcar nu i-a cunoscut vreodată, pentru construirea unei biserici noi.  Mai ales că populația a crescut, conform propriilor declaraţii, dar contrar evoluției na­ta­lităţii. Uite, altul care se crede un primar prea mare pentru o localitate atât de mică!
Despre terenul bisericii ortodoxe, al cărei pământ a fost vândut, la propriu, cu basculanta, după modelul celuilalt primar prieten cu el, pentru lucrările de construcţie la centura Sibiului, noi am mai scris cu patru ani în urmă. Din acel teren doar o mica suprafaţă a fost retrocedată bisericii ortodoxe. O altă suprafaţă învecinată, de cca. 10 ha,  şi-a păstrat-o şi obţine din nou venituri, exploatând acest teren prin astuparea lui, la loc, de data aceasta cu pământul provenit din excavările pentru lărgirea şoselei Sibiu – Mediaş, obţinând astfel din nou venituri din afaceri cu ţărână.  Probabil că primarul Avram se va sătura de pământ, doar atunci când îl va avea pe piept!
În majoritatea abuzurilor pe care le-a făcut, uzând de funcţia sa, primarul a fost sprijinit de consilierii locali, dintre care unii sunt de 16 ani de neclintit, alături de   primar! Aceşti „votaci” de profesie, veşnic cu mâna pe sus pentru aprobat proiectele primarului, au beneficiat de diferite avantaje.  Tot la capitolul abuzuri, putem bifa şi folosirea oamenilor, care depun muncă în folosul comunităţii, la muncile din livada sa, deşi aceştia trebuie să depună acele ore de muncă lunare în schimbul ajutoarelor sociale primite de la statul român, că doar nu le dă Avram din economiile sale personale.
Afirmaţiile că va construi o grădiniţă cu program prelungit, fără a preciza însă sursa de finanţare, deşi comunitatea are de plătit credite substanţiale, sunt hazardate. Într-un fel, primarul ar fi avantajat de începerea unei noi investiţii, deoarece s-ar deschide din nou robinetul la comisioane de la executanţii lucrărilor, aceiaşi abonaţi la lucrări pe bani publici, despre care a scris o colegă de redacţie în episodul trecut. Eu vă dau, în plus, numele unei astfel de societăţi comerciale, „abonată” la lucrările pe bani publici din Şura Mare: „AUTO SCHIEB” SRL din comuna Slimnic. Aceasta a efectuat lucrări şi în livada primarului, inclusiv cu piatra concasată, adusă oficial pentru terasamentul străzilor laterale din comună, dar care a servit doar pentru amenajarea aleilor de acces din livada lui Avram.
Nu doar primarul din Şura Mare se foloseşte în mod gratuit de materiale pentru construţii, achiziţionate din bani pulici, ci şi cei care-l susţin. Astfel Ilie Opriş, consilier – votac şi candidat figurant la funcţia de primar, din partea PDL (traseist politic venit din PNL), a primit gratis din pavelele cu care se pavează trotuarele (foto 1).
Cât despre grădiniţa cu care-şi abureşte Nicolae Avram consătenii… Apropo, oare ştiu oamenii din Şura Mare că doar demolarea grădiniţei vechi a costat 30.000 de euro? O grămadă de bani, cu care se putea construi o nouă clădire, daţi pentru o demolare!!! Probabil că la demolare va ajunge şi noua clădire a şcolii (foto 2), care se ruinează vizibil, deşi este o clădire construită recent. Normal era să termine mai întâi această clădire a şcolii şi doar după aceea să se apuce de grădiniţă, deşi primarul este obişnuit să abordeze profesiile şi studiile în ordine  inversă… Mai întâi a devenit primar şi doar după aceea a învăţat să scrie! Poate îşi aminteşte cu nostalgie cum stătea nopţile cu nevastă-sa, în primul mandat de primar şi buchiseau amândoi literele alfabetului.  Clădirea  şcolii este într-o degradare continuă, deoarece pe primar nu-l mai interesează finalizarea lucrării, în schimb vrea să construiască grădiniţe! De ce nu şi aeroport sau metrou?
Garanţiile care au fost depuse la bănci, pentru accesarea creditelor nu sunt pomenite în întâlnirile neautorizate pe care le susţine primarul cu electoratul din Şura Mare şi Hamba. De unde să ştie oamenii că există „şanse” ca pădurile comunităţii, pe care nu a reușit primarul să le vândă, să fie scoase la mezat de băncile creditoare. Dacă în alegerile de acum 16 ani, Nicolae Avram, brutar fiind la vremea aceea, a oferit alegătorilor o pâine înainte de alegeri şi le-a mai promis una după, în cazul în care o să câştige, iată că acum doar el mănâncă o pâine albă, din care mai aruncă, din când în când, câte un coltuc domnilor consilieri, în rest, pentru săteni rămân doar firimiturile. Este drept, din patru în patru ani, primarul pe viaţă le vinde gogoși electorale ieftine!

Dan FLORESCU

1 Comment

  1. sep

    Bun articol .
    Se vede de la o posta ca VECHIMEA acestor tipuri primari/viceprimari si consilieri POTENTI!!! au dezvoltat tara asa de bine!(PARDON )DOAR PENTRU CATIVA !!!!)
    POPORUL inca mai trage speranta la o viata respectata si de unii smecheri din satele si comunele Romaniei CARE SUNT MULT MAI MULTE CA ORASELE!!!!!
    sUNT INTERESANTE SI FORMLE DE ORGANIZARE SI COMERT ALE AF ASOCIATIILOR FAMILIALE care produc mai mult decat o fabrica (DACA SUNT DESTEPTI)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.