Cultura

Institutul Cultural Român din Berlin, concert extraordinar cu ocazia Zilei Naţionale a României

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ DE ICR BERLIN CU UN CONCERT EXTRAORDINAR PE SCENA KONZERTHAUS     În seara de...

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ DE ICR BERLIN CU UN CONCERT EXTRAORDINAR PE SCENA KONZERTHAUS

 

 

În seara de 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, vor răsuna compoziţii muzicale celebre ale unor compozitori români şi internaţionali pe scena Konzerthaus din Berlin, care reprezintă una dintre cele mai importante instituţii în domeniul muzicii clasice din capitala Germaniei. Evenimentul marchează totodată şi împlinirea a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-germane. Acest regal muzical va fi deschis de celebrul violinist Alexandru Tomescu, care va cânta pe Vioara Stradivarius-Elder Voicu, în timp ce a doua parte va aduce în atenţia publicului Trioul Dinu Lipatti Plus, ansamblu muzical cu o bogată activitate pe plan internaţional.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României la Berlin şi va avea loc în sala mică a Konzerthaus Berlin cu începere de la orele 20.00.

 

Program:

Alexandru Tomescu (vioară)

Johann Sebastian Bach: sonata I în sol minor

Eugène Ysaÿe: Obsession din Sonata a II-a

Eugène Ysaÿe: Sonata a III-a (dedicată lui George Enescu)

George Enescu: Lăutarul din suita Impresii din copilărie”

Fritz Kreisler: Recitativ şi Scherzo Capriccio

Niccolo Paganini: Capriciile nr. 16 şi 24

Trioul Dinu Lipatti Plus: Cristian Niculescu (pian), Dragan Radosavievich (vioară), Radu Nagy (violoncel), Cristian Nas (violă)

Johannes Brahms, Cvartet cu pian în sol minor, op. 25.

 

Alexandru Tomescu este artistul pentru care muzica nu are limite: gata să cânte cele mai dificile lucrări, în concerte-maraton, în turnee de luni de zile, violonistul este apreciat de publicul din întreaga lume. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat cu Maestrul Ștefan Gheorghiu, a continuat studiile în străinătate cu Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Tibor Varga şi Eduard Schmieder. Alexandru Tomescu a câştigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Concursul Internaţional „George Enescu”, Concursul „Paganini”, „Sarasate”, şi a cântat pe scene renumite: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Great Hall of the Moscow Conservatory, Concertgebouw (Amsterdam), Hall of the Moscow Conservatory, Concertgebouw (Amsterdam). În 2007 Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius-Elder Voicu. Turneul său Stradivarius a devenit unul dintre cele mai importante repere de muzică clasică din România. 

Trioul Dinu Lipatti a fost înfiinţat în anul 2000 în Berlin de către pianistul Cristian Niculescu, violonistul Florin Paul şi violoncelistul Radu Nagy. Dragan Radosavievich cântă la vioară în Trioul Dinu Lipatti începând cu anul 2014. Ansamblul muzical a concertat în centre culturale europene importante, precum Berlin, Hamburg, Londra, Paris şi a fost invitat la renumitul festival George Enescu din Bucureşti. În acest an, Trio Dinu Lipatti a luat parte la concertul omagial dedicat compozitorului argentinian Saúl Cosentino, desfăşurat la Filarmonica din Berlin, şi totodată a fost invitat la Zilele Muzicii de Cameră Ahrenshoop.

 

Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie de renume a muzicii clasice din Germania, fiind înfiinţată în anul 1984. Clădirea în forma actuală a fost construită de arhitectul german Karl Friedrich Schinkel în prima parte a secolului al XIX-lea, găzduind în aceea perioadă Schauspielhaus Berlin. Pe scena acestei instituţii au avut loc concerte în interpretarea unor muzicieni prestigioşi precum Niccolo Paganini şi spectacole sub conducerea unor nume mari ale muzicii universale, printre care amintim Carl Maria von Weber, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner. Totodată, scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischutz, de Carl Maria von Weber.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>