Cultura

Asociaţia pentru Tranziţie Urbană: COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESĂ Sibiu, 14 octombrie 2013 Asociaţia pentru Tranziţie Urbană (promotor al consorţiului VIVA EASTPART), Ordinul Arhitecţilor din România...

Sibiu, 14 octombrie 2013

Asociaţia pentru Tranziţie Urbană (promotor al consorţiului VIVA EASTPART), Ordinul Arhitecţilor din România și Fundaţia Heritas organizează în perioada 18-19 octombrie 2013 în satul Sibiel (jud. Sibiu) Simpozionul Teritoriu și cultură construită: Politici publice şi iniţiativă privată, în cadrul proiectului „Viva Eastpart” care îşi propune să aducă un plus de valoare zonelor est-europene cu un potenţial cultural și turistic ridicat (centre istorice mici, peisaj, cultura şi identitatea locală, tradiții), dar putin valorificat.

Evenimentul este dedicat administraţiilor locale, corpurilor profesionale (arhitecţi, urbanişti), organizațiilor care desfăşoară proiecte de dezvoltare locală şi altor factori interesați din regiune.

Simpozionul își propune continuarea discuției pe tema construirii în mediul rural, începută cu prilejul concursului de arhitectură pentru amenajarea spațiului public din centrul satului Sibiel, finalizat în luna februarie anul acesta. Atenția va fi îndreptată către teritoriu, cultură şi patrimoniu (sistemele cultural-teritoriale), fiind explorate metodologii și instrumente de dezvoltare durabilă. Astfel, Proiectul European Viva Eastpart (Valea Hârtibaciului) va prezenta metodologia de valorificare a zonelor cu localităţi – centre istorice mici, ca model de dezvoltare locală. Metodologia va pune la dispoziţia factorilor de decizie direcţii pentru identificarea valorilor de patrimoniu cultural şi natural din teritoriu şi pentru definirea unor planuri de acţiune integrate pentru valorificarea acestora. Vor fi analizate instrumente de planificare naționale și europene și modalitățile în care acestea pot veni în sprijinul inițiativelor de dezvoltare.

Evenimentul se va bucura şi de participarea reprezentanţilor municipalităţii și ai administraţiilor locale cât și a unor experți din Austria și Italia care vor prezenta proiecte de succes implementate în aceste ţări. Va fi expus proiectul Asociației austriece LandLuft de dezvoltare prin valorificarea culturii construite și a identității locale, și programul integrat de planificare și amenajare teritorială implementat în regiunea Capurso – Cellamare – Valenzano din Italia.

Prezentările vor fi urmate de ateliere de lucru în care primarii, arhitecţii şi urbaniştii vor dezbate provocările în domeniul amenajării spaţiilor publice rurale, utilizarea documentaţiilor de planficare urbană şi amenajare teritorială şi posibilităţile de colaborare între sectoarele public, privat, non-guvernamental şi experţi. Atelierele îşi propun identificarea nevoilor şi priorităţilor regiunii şi a unor direcţii de acţiune şi colaborare. În acest context va fi prezentat pactul local pentru conservarea patrimoniului cultural și natural și revitalizarea satelor și orașelor din Valea Hârtibaciului, semnat între actorii locali din Valea Hârtibaciului, pact ce are la bază planul de acțiune pentru Valea Hârtibaciului.

Cea de a doua zi a simpozionului va oferi prilejul unui tur ghidat al proiectelor de succes desfășurate în zonă. Vor fi vizitate localitățile Hosman (Moara Veche – casă tradițională și moară refuncționalizată), Biertan (site Unesco) și Saschiz (bucătăria comunitară).

Ne face plăcere să vă invităm la acest eveniment și vă mulţumim pentru publicarea prezentului comunicat.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>